E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ύφεση 15% και ανεργία 25%: Εφιαλτικές προβλέψεις για την Ελλάδα

Τι αναφέρει ο διεθνής οίκος Capital Economics

Ύφεση 15% και ανεργία 25%: Εφιαλτικές προβλέψεις για την Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/5/2020 | 22:00

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις της Capital Economics για την ελληνική οικονομία. Ο διεθνής οίκος προβλέπει ύφεση 15%, αύξηση των «κόκκινων» δανείων σε νέο ιστορικό υψηλό και αύξηση της ανεργίας στο 25%.

Σύμφωνα με την Capital Economics, το ελληνικό ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2009 μέσα στην επόμενη δεκαετία, εξαιτίας της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Ο οίκος προσθέτει πως το πλήγμα για την ελληνική οικονομία θα είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 μέσα στην επόμενη δεκαετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο οίκος προβλέπει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει στο 15% στο σύνολο του 2020, έναντι 12% που προβλέπεται για την Ευρωζώνη και 10% που «βλέπει» το ΔΝΤ. Και παρά την ισχυρή ανάκαμψη που προβλέπει για το 2021, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο που βρισκόταν στο τέλος του 2019 για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, η Capital Economics κάνει λόγο για «έκρηξη» της ανεργίας στο 25%, ποσοστό που θα έφτανε στο 32% αν δεν εφάρμοζε η κυβέρνηση το σχέδιο επιδότησης των μισθών.

Εκτιμά, επίσης, ότι το ποσοστό των NPLs θα αυξηθεί πάνω από 9 ποσοστιαίες μονάδες και θα ξεπεράσει το 50% των συνολικών δανείων αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Ο κορονοϊός θα αποτελέσει ακόμη ένα χτύπημα για τις ελληνικές τράπεζες παρά τη βοήθεια της ΕΚΤ, σημειώνεται στην έκθεση.

Τέλος, η Capital Economics επισημαίνει πως όσο θα αυξάνονται η ανεργία και τα επιχειρηματικά λουκέτα, τόσο θα «κοκκινίζουν» τα δάνεια, αντιστρέφοντας πλήρως την πρόσφατη τάση μείωσης.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λιβαδειά: Ένταση με αγρότες – Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, «περικύκλωσαν» τον Κώστα Τσιάρα

Χτες

Μετά από διαπραγματεύσεις, επιτράπηκε η στάθμευση των τρακτέρ έξω από το διοικητήριο, όπου ήταν προγραμματισμένη η παρουσίαση.

Λήξη «συναγερμού», δεν αποσύρεται ο ΛεΜπρόν Τζέιμς – Τι αφορούσε η πολυαναμενόμενη «second decision»

Χτες

Αγωνία τέλος για τα εκατομμύρια των οπαδών του ΛεΜπρόν Τζέιμς ανά τον κόσμο και γενικότερα τους οπαδούς του

Πότε «πέφτει» η Black Friday 2025

Χτες

«Κλείδωσε» η μέρα

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο υβρίδιο λύκου‑σκύλου στην Ελλάδα

Χτες

Για πρώτη φορά, ένα υβρίδιο λύκου-σκύλου επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα

Κατέρρευσε μπαλκόνι στο Λαύριο – Μία γυναίκα τραυματίστηκε

Χτες

Μπαλκόνι κατέρρευσε στο Λαύριο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά μία γυναίκα

Μαχαίρωσαν δήμαρχο σε πόλη της Γερμανίας – Δίνει μάχη για τη ζωή της

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως δέχθηκε 13 μαχαιριές

Νομπελίστας «εκτός δικτύου»: Η επιτροπή δεν μπορεί να τον εντοπίσει ‑ Κάνει πεζοπορία στη φύση

Χτες

Ο Φρεντ Ράμσντελ, ένας από τους φετινούς νικητές του Νόμπελ Ιατρικής, δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για τη βράβευσή του

Έφηβος έκανε στο ChatGPT αυτή την ερώτηση και κατέληξε με χειροπέδες

Χτες

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ο μαθητής ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για αστείο

Κατέρρευσε εξαώροφο κτίριο στη Μαδρίτη ‑ Πληροφορίες για εγκλωβισμένους

Χτες

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν αποκλείσει την περιοχή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.