Μεντβέντεφ: Πιθανή η ακύρωση της φορολογικής συμφωνίας με Κύπρο
Η νέα προδοσία της Κύπρου
Δημοσίευση 21/3/2013 | 00:00
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας με την Κύπρο άφησε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Σε δηλώσεις που μεταδίδουν ξένα Μέσα, ανέφερε: «Έχουμε μια συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο. Δεν ξέρω κατά πόσο χρειαζόμαστε αυτή τη συμφωνία», χωρίς να αποκλείει να τεθεί ζήτημα καταγγελίας της συμφωνίας.
Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες, επισήμανε ο κ. Μεντβέντεφ και συνέχισε: «Πολλές τράπεζες και Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν περιουσιακά στοιχεία εδώ. Και αυτό δεν σημαίνει ότι προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την κουρτίνα της ειδικής νομοθεσίας της Κύπρου. Όλοι ξέρετε πως ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών εργάζονται μέσω SPV και αυτό είναι μια κοινή διεθνής πρακτική».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριφέρεται «σαν ταύρος σε υαλοπωλείο», αναφερόμενος στη διαχείριση του θέματος της Κύπρου, ενώ σημείωσε ότι η Ε.Ε. «έχει κάνει όλα τα λάθη που μπορεί κανείς να κάνει» και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί μια λύση «η οποία δεν θα διαταράσσει τις σχέσεις» της χώρας του με την Ε.Ε..
Σε δηλώσεις του σε ξένους ανταποκριτές στην Μόσχα, οι οποίες μεταδίδονται από την ηλεκτρονική έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Μεντβέντεφ επέρριψε στις Βρυξέλλες ευθύνες για τους χειρισμούς, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, «υπονόμευσαν την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνολικά, όχι μόνο της Κύπρου».
Τόνισε μάλιστα ότι για τη διάσωση της Κύπρου οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν «με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές», αντί, όπως είπε, να κρυβόμαστε πίσω από διατυπώσεις του τύπου «η Κύπρος πρέπει να συνομιλεί μόνο με την Ε.Ε. και με κανέναν άλλο».
Ερωτηθείς αν αυτή η υπόθεση θα επηρεάσει τις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ρώσος πρωθυπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να δει τη λύση που θα επιλεγεί.
Επανέλαβε πάντως ότι οι πρακτικές των τελευταίων ημερών θυμίζουν τη Σοβιετική Ένωση και προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτή η κρίση να προκαλέσει και άλλες, νέες κατά τόπους κρίσεις. Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος ότι η λύση θα έχει αρνητικές πλευρές - «το ζήτημα είναι μόνο να τις ελαχιστοποιήσουμε», επισήμανε.