E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Στο χείλος του γκρεμού η Τουρκία

Ο κορωνοϊός έβγαλε «στη φόρα» τις τεράστιες αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας

Στο χείλος του γκρεμού η Τουρκία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/5/2020 | 10:33

Τη μεγαλύτερη πρόκληση της θητείας του αντιμετωπίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς η τουρκική λίρα υποχωρεί σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ έναντι του δολαρίου, την ώρα που διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ότι ο κορωνοϊός θα επιτύχει αυτό που δεν κατάφερε κανείς στη γείτονα χώρα. Ήτοι να αντιστρέψει την αυταρχική αντίληψη του «Σουλτάνου» για τη δημοσιονομική πολιτική στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία είχε ξεκινήσει πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο ο πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος εξελέγη κατηγορώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους για την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βρίσκεται αντιμέτωπος με την Νέμεσή του. Η πανδημία του κορωνοϊού αποκάλυψε τις τεράστιες αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας, την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήλπιζε να μετατρέψει σε μια από τις μεγαλύτερες του πλανήτη γιορτάζοντας τα 100 χρόνια της τουρκικής δημοκρατίας.

Υψηλή ανεργία, πληθωρισμός, νεποτισμός και φαραωνικά έργα που κατέληξαν σε πλήρη καταστροφή δείχνουν ότι η Τουρκία που οραματιζόταν ο Τούρκος πρόεδρος στηριζόταν σε πήλινα πόδια.

Η πτώση της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος στις 7,25 λίρες ανά δολάρια κινήθηκε πέραν αυτής που κατεγράφη κατά τη διάρκεια της συναλλαγματικής κρίσης του 2018 και συνέχισε ένα σερί μειώσεων πέντε ημερών, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει τον οικονομικό αντίκτυπο από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Στις 11.00 (ώρα Ελλάδας), η ισοτιμία διαμορφωνόταν στις 7,24 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας 0,5% στη διάρκεια της ημέρας στα χαμηλά επίπεδα του Αυγούστου 2018, ενώ στις 14.10 είχε υποχωρήσει περαιτέρω στα 7,26 δολάρια. Η λίρα έχει χάσει το 18% της αξίας της φέτος υπό την πίεση της πανδημίας της COVID-19, η οποία έχει σκοτώσει 3.584 άτομα στην Τουρκία. Τα τουρκικά κρατικά ομόλογα συνέχισαν την πτώση τους καθώς η λίρα έχανε έδαφος, με την τιμή του ομολόγου που λήγει το 2030 να υποχωρεί 2,5 σεντς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κινούμενη προς τη δεύτερη ύφεση της οικονομίας της σε λιγότερο από δύο χρόνια, η Τουρκία ζήτησε από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες να της δοθεί πρόσβαση σε κεφάλαια, καθώς τα δικά της καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν μειωθεί σε σχεδόν 25 δισ. δολάρια από 40 δισ. δολάρια που είχαν διαμορφωθεί στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Τα Τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης απεικόνισαν την πτώση στο νόμισμα ως ενορχηστρωμένη επίθεση που οργανώθηκε στο Λονδίνο από ξένες τράπεζες. Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα κινήσουν νομικές διαδικασίες εναντίον των θεσμικών οργάνων και δήλωσαν ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις συναλλαγών». Αναφορές που ενισχύουν τις υποψίες ότι η Άγκυρα σκέφτεται να επιβάλει capital controls.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών μακροπρόθεσμα η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, καθώς διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί ενδέχεται να ανοίξουν εργοστάσια στη χώρα για να διατηρήσουν τις αλυσίδες παραγωγής, αλλά προς το παρόν η κατάρρευση της λίρας και της τουριστικής βιομηχανίας, της ατμομηχανής της τουρκικής οικονομίας, βρίσκουν τον Ερντογάν με ελάχιστους φίλους. Και ο μοναδικός που μπορεί να απαντήσει άμεσα σε ένα αίτημα της Άγκυρας είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κτηνοτρόφος στον Τύρναβο δήλωσε 4.000 πρόβατα και είχε 1.500

Σήμερα

Κτηνοτρόφος από τον Τύρναβο είχε δηλώσει περίπου 4.000 ζώα, με τον έλεγχο να καταγράφει μόλις 1.500

Λαμία: Δύο προσαγωγές για εμπρησμό – Τους είδαν να αδειάζουν μπιτόνι με πετρέλαιο σε χωράφι

Σήμερα

Προσήχθησαν δύο νεαροί στη Λαμία, ως ύποπτοι για απόπειρα εμπρησμού

Σοβαρό τροχαίο στη Χαλκιδική – Τραυματίας υπέστη ακρωτηριασμό

Σήμερα

Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, ο τραυματίας υπέστη πλήρη ακρωτηριασμό κάτω άκρου

Βόλος: Ανήλικος οδηγός παρέσυρε 8χρονο και τον εγκατέλειψε

Σήμερα

Πεζός ήταν ο οκτάχρονος ήταν χτυπήθηκε, ενώ αυτή τη στιγμή συνεχίζει να νοσηλεύεται

Τραγωδία στους Παξούς: Δίωξη στους γονείς και τον παππού του 4χρονου κοριτσιού

Σήμερα

Ανείπωτη τραγωδία με τον θάνατο της 4χρονης, που πνίγηκε σε πισίνα

Το τελευταίο αντίο στον Απόστολο Βεσυρόπουλο ‑ Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρό του

Σήμερα

Πλήθος κόσμου δίνει το «παρών» στην κηδεία του Απόστολου Βεσυρόπουλου

Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας ‑ Ιταλίας μετά την ατάκα Σαλβίνι «να πάει ο Μακρόν με κράνος και τουφέκι στην Ουκρανία»

Σήμερα

Η Γαλλία κάλεσε την πρέσβη της Ιταλίας στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθεί για τις «απαράδεκτες δηλώσεις» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης - Ο Σαλβίνι είχε ήδη χαρακτηρίσει «παλαβό» τον Γάλλο πρόεδρο

Δημογραφικό: Μειωθήκαμε κατά 500.000 άτομα, καταρρέουν οι γεννήσεις ‑ Πότε ξεκίνησε η μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα

Σήμερα

Η Ελλάδα καταγράφει από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας στην ΕΕ

Θρίλερ στην Εύβοια: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε πάρκινγκ στα Νέα Στύρα

Σήμερα

Η σορός της γυναίκας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου

«Παραδώσου, μην ντροπιάζεις τα παιδιά σου» καλεί τον συζυγοκτόνο στον Βόλο ο θείος του από την Αλβανία

Σήμερα

«Αν είχε ή όχι προβλήματα ψυχικής υγείας, δεν το γνωρίζουμε, είχε φάκελο και λάμβανε επίδομα αναπηρίας στην Αλβανία» είπε ο θείος του δράστη, μιλώντας στην αλβανική τηλεόραση

Θεσσαλονίκη: Εφιάλτης για 26χρονη στα χέρια του 44χρονου θείου της

Σήμερα

Πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της, την έπιασε από το λαιμό και τη γρονθοκόπησε στο πρόσωπο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.