E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Θεία Κοινωνία: O ιερέας που έγινε viral για την διαφορετική του άποψη

«Δεν έρχομαι σε αντιπαράθεση με κανένα, είπα απλά τη γνώμη μου» λέει ο πατέρας Χαράλαμπος Κοπανάκης

Θεία Κοινωνία: O ιερέας που έγινε viral για την διαφορετική του άποψη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 22/5/2020 | 16:16

Ο πατέρας Χαράλαμπος Κοπανάκης, ιερέας στον οικισμό του Σοκαρά, έγινε το πρόσωπο της ημέρας, μετά από την ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook σχετικά με τη Θεία Κοινωνία. Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον ιερέα που εδω και 24 χρόνια βρίσκεται στους κόλπους της εκκλησίας και κοντά στους πιστούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον ίδιο είναι αδιαπραγμάτευτη η προσωπική του άποψη την οποία δημοσιοποιεί με επιχειρήματα και αίσθημα ευθύνης. Όπως μας δήλωσε χαρακτηριστικά «είναι η άποψη μου και έχει απόλυτο έρεισμα στην παράδοση μας». «Δεν έρχομαι σε αντιπαράθεση με κανένα, είπα απλά τη γνώμη μου, όπως αυτή προκύπτει από τους αιώνες της εκκλησίας».

Η ανάρτηση του π. Χαράλαμπου Κοπανάκη

Ο πατέρας Χαράλαμπος θέλησε να πάρει θέση για τη Θεία κοινωνία και την άποψη που πολλάκις ακούστηκε και διατυπώθηκε από εκκλησιαστικά στόματα αλλά και από λαϊκούς σε θέσεις ευθύνης, ότι μέσω της Θείας κοινωνίας δεν μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός.

«Ευτυχώς πλέον στην εποχή μας, η δυνατότητα να εκφράζει κανείς τη γνώμη του, είναι κατοχυρωμένη και εν πολλοίς σεβαστή. Είναι σημαντικό λοιπόν να εκφραζόμαστε, αρκεί να το κάνουμε με αίσθημα ευθύνης και επιχειρήματα. Η γνώμη μου λοιπόν εντελώς ξεκάθαρα, για το θέμα του τρόπου μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας, έχει ως εξής. Την εποχή που αποφασίστηκε και υιοθετήθηκε η χρήση ίδιου για όλους κουταλιού, το τελευταίο που μπορούσαν να υποθέσουν οι άνθρωποι, ήταν η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών. Σκεφθείτε οτι μέχρι πριν έναν αιώνα,είχαμε άγνοια για τη χρησιμότητα του πλυσίματος των χεριών, ως νούμερο ενα πράξη προστασίας. Συνεπώς η απόφαση για την χρήση ενός κουταλιού με το οποίο θα Κοινωνούν ολοι οι πιστοί, δεν λήφθηκε με υγειονομικά κριτήρια, αλλά καθαρά για πρακτικούς λόγους. Οι άνθρωποι τώρα, διαχρονικά έχουμε την τάση να κολλάμε στους τύπους, χάνοντας την ουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για όσους έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με τα θεολογικά, είναι γνωστό ότι ο Χριστός έδωσε μεγάλη βάση στην διάκριση τύπου και ουσίας. Συνοψίζοντας, η ουσία για το Χριστιανισμό, είναι να μετέχουν οι πιστοί στη μετάληψη του Άρτου και του Οίνου της κοινής λατρείας. Το επουσιώδες, είναι ο τρόπος που θα γίνεται αυτό. Στις θρησκείες βέβαια, η σχέση με το παλαιό είναι περίεργη. Σχεδόν σε όλες τις θρησκείες, όποια πρακτική έρχεται από το παρελθόν, λαμβάνει θέση δόγματος, ακόμα και αν πρόκειται για πρακτικό θέμα, στο οποίο φυσιολογικά θα έπρεπε να υπάρχει ευελιξία.

Επειδή λοιπόν είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτό τον τρόπο προσέγγισης της εκκλησιαστικής πραγματικότητας, ψάχνουμε απεγνωσμένα επιχειρήματα που να κατοχυρώνουν την θαυματουργική παρεμπόδιση μετάδοσης ασθενειών, μέσω του κοινού κουταλιού. Τα επιχειρήματα όμως αυτά, καθόλου πειστικά δεν είναι, δεδομένου οτι δεν έχουμε επιστημονικά στοιχεία από παλαιότερες εποχές. Αυτό, θα ήταν εξάλλου αδύνατον, αφού οι εργαστηριακές αναλύσεις και οι στατιστικές μελέτες, είναι νέες πραγματικότητες. Το σίγουρο όμως που γνωρίζουμε,είναι ότι η θνησιμότητα τότε ήταν στα ύψη, λόγω της ανεπαρκούς ανάπτυξης της ιατρικής επιστήμης.

Το κύριο τώρα επιχείρημα ημών των πιστών, οτι δηλαδή μέσω της Θείας Κοινωνίας δεν μεταδίδονται ασθένειες που κολλάνε με το σάλιο, μάλλον είναι και υβριστικό. Κανείς για παράδειγμα δεν διανοείται να υποστηρίξει οτι ενα ζευγάρι που έκανε εκκλησιαστικό Γάμο και συνεπώς δέχθηκε τη Θεία Χάρη, είναι αδύνατον ποτέ να χωρίσει. Κανείς δεν διανοείται να υποστηρίξειότι οι ασθενείς που ευλογουνται με το λαδάκι του ευχελαίου οπωσδήποτε θεραπεύονται. Θα ήταν επίσης φαιδρό να πούμε οτι κάποιος που βαπτίζεται,κλειδώνει απαραίτητα η ύπαρξη του στον Εκκλησιαστικό χώρο. Οι άνθρωποι δε που καποια στιγμή δεχόμαστε χειροτονία και καθισταμεθα κληρικοί, δεν χάνουμε μαγικά τις αδυναμίες μας. Τις κουβαλάμε και μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων τις μεγενθυνουμε στην πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτά και πολλά άλλα που θα μπορούσαμε να πούμε, καταδεικνύουν ότι η πίστη δεν λειτουργεί με όρους μαγείας και αυτοματοποιημένους μηχανισμούς αναχαίτισης της όποιας φυσικής νομοτέλειας. Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν πολύ εύκολο να αλλάξουμε τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας, χωρίς να πλήττεται διόλου η ουσίας της πίστης. Βέβαια δεν τρέφω ουδεμία αυταπάτη οτι αυτό πρόκειται να συμβεί. Το μόνο που διεκδικώ, είναι η ξεκάθαρη κατάθεση της γνώμης μου».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαία Μερκούρη για την σεξοuαλική παρενόχληση που υπέστη: «Με ακολούθησε μέχρι το σπίτι και αuνανιζόταν»

Σήμερα

Η κόρη της Δωροθέας Μερκούρη μιλάει ανοιχτά για την ανατριχιαστική εμπειρία που βίωσε στο κέντρο της Αθήνας

Ο Σάκης Ρουβάς φωτογραφίζει την Κάτια Ζυγούλη στην Κέρκυρα

Σήμερα

Το ζευγάρι κάνει διακοπές στον τόπο καταγωγής του τραγουδιστή

Λένα Σαμαρά: Ο αποχαιρετισμός της Μίνας Βαλυράκη και του Σάββα Σαββόπουλου

Σήμερα

Η Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη φιλοτέχνησε έναν πίνακα και ο Σάββας Σαββόπουλος έγραψε ένα ποίημα στη μνήμη της κόρης του Αντώνη και της Γεωργίας Σαμαρά που τόσο πρόωρα έφυγε από τη ζωή

Κριστιάνο Ρονάλντο: Η μηνιαία «σύνταξη» και η έπαυλη στη Μαδρίτη ‑ Τι λέει το προγαμιαίο συμβόλαιο με τη Τζορτζίνα

Σήμερα

Η συμφωνία έγινε με στόχο την εξασφάλιση της Τζορτζίνα και των παιδιών τους, ώστε ανεξαρτήτως συνθηκών να μην λείψει τίποτα από την οικογένεια

Βαγγέλης Περρής: «Μεγάλη αηδία το trailer του Γιώργου Λιάγκα, ήμουν 4 χρόνια και…»

Σήμερα

Το σχόλιό του μετά την αποχώρηση από την εκπομπή του ΑΝΤ1

«Να με θυμάστε, σας παρακαλώ»: Ραγίζει καρδιές το τελευταίο μήνυμα του «πιο καλόκαρδου δικαστή» Φρανκ Κάπριο

Σήμερα

«Πιστεύω βαθιά στη δύναμη της προσευχής», είπε από το κρεβάτι του νοσοκομείου

Αλεξάνδρα Νίκα: Δημοσίευσε για πρώτη φορά επίσημες φωτογραφίες από τον γάμο της με τον Αργυρό

Σήμερα

Δείτε τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες από τον γάμο της Αλεξάνδρας Νίκα με τον Κωνσταντίνο Αργυρό

Η Ματίνα Παγώνη αιφνιδίασε τη Μαρία Αντωνά: «Όλοι λένε πόσο ερωτευμένοι είστε με τον Λιάγκα»

Σήμερα

«Ο έρωτας είναι πολύ ωραίο πράγμα», είπε η Ματίνα Παγώνη.

Η Μαρία Κορινθίου στην αγκαλιά του συντρόφου της ‑ Δείτε το στιγμιότυπο

Σήμερα

Το ζευγάρι απολαμβάνει τις διακοπές του στην Ιταλία

Κατερίνα Καραβάτου: «Όσοι με είδαν το πρωί, σοκαρίστηκαν»

Σήμερα

«Έπαθα μια πολύ μεγάλη αλλεργία, πάρα πολύ έντονη και ήμουν, θα έλεγε κανείς, παραμορφωμένη», είπε η Κατερίνα Καραβάτου.

Κωνσταντίνος Βασάλος: Αυτή είναι η νέα σύντροφος του

Σήμερα

Ξανά τον έρωτα φαίνεται πως βρήκε ο Κωνσταντίνος Βασάλος πλάι στην εντυπωσιακή Δανάη Βαρθολομάτου.

Viral: Ρατσίστρια πελάτισσα αρνήθηκε παραγγελία γιατί ο διανομέας δεν ήταν Έλληνας

Σήμερα

Θύελλα αντιδράσεων στα social media για την απαράδεκτη συμπεριφορά της πελάτισσας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.