E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Kοινωνικός τουρισμός: Δείτε αν δικαιούστε δωρεάν διακοπές

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το 2020

Kοινωνικός τουρισμός: Δείτε αν δικαιούστε δωρεάν διακοπές
Pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/6/2020 | 16:27

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τρέξουν το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ για 400.000 δικαιούχους και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» που θα προσφέρει διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις για 250.000 δικαιούχους 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, οι 113.000 δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού από πέρσι μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιταγές τους μέχρι τέλος Οκτωβρίου αντί για 31 Ιουλίου.

Θα προηγηθεί η νομοθέτηση του έκτακτου προγράμματος διακοπών στην Ελλάδα που θα ισχύσει φέτος, για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού λόγω κορονοϊού.

Ο μέγιστος αριθμός των δικαιούχων φέτος μπορεί να φτάσει στα 420.000 άτομα, συν άλλοι 113.000 δικαιούχοι από το περσινό πρόγραμμα που έχουν δικαίωμα να «εξαργυρώσουν» τις επιταγές κοινωνικού τουρισμού μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, μετά την παράταση που δόθηκε από τον ΟΑΕΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην επιταγή που θα πάρουν όσοι μπουν στο πρόγραμμα διακοπών για το 2020-2021, εκτός από τη διαμονή τους, εξετάζεται να προστεθεί και έξτρα επιδότηση για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Ο κοινωνικός τουρισμός δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα, αλλά κυρίως από τη «μεσαία τάξη», που λόγω κριτηρίων και μειωμένων κρατικών πόρων έμενε εκτός κοινωνικού τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια.

Η αύξηση των δικαιούχων για δωρεάν διακοπές θα χρηματοδοτηθεί ειδικά φέτος, που η τουριστική κίνηση προβλέπεται να είναι χαμηλή λόγω του κορονοϊού, με ένα ποσό της τάξης των 30 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, έναντι των 10 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο ΟΑΕΔ για την επιδότηση των διακοπών των χαμηλόμισθων τα τελευταία 6 με 7 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στελέχη του ΟΑΕΔ εκτιμούν ότι φέτος μπορεί να ικανοποιηθεί το 95% ή ακόμη και το 100% όσων κάνουν αίτηση, γιατί κάθε χρόνο ο συνήθης αριθμός αιτήσεων για δωρεάν διακοπές δεν ξεπερνά τις 300.000 και από αυτούς παίρνουν την επιταγή περίπου 140.000 δικαιούχοι.

Συνολικά, παλαιοί και νέοι δικαιούχοι ανέρχονται στα 533.000 άτομα.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν πιθανώς στις 10 Ιουνίου αφού πρώτα νομοθετηθεί το έκτακτο πρόγραμμα διακοπών που θα ισχύσει φέτος για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού λόγω κορονοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κόφτης του εισοδήματος για την υποβολή αιτήσεων συνδυάζεται με μοριοδότηση, που μηδενίζεται όμως πάνω από τις 30.000 ευρώ.

Μέχρι πέρυσι η χρηματοδότηση των 10 εκατ. ευρώ κάλυπτε μικρότερο αριθμό δικαιούχων και έπαιρναν τις επιταγές όσοι συγκέντρωναν τα περισσότερα μόρια από χαμηλό εισόδημα, από ανήλικα τέκνα, από έτη πληρωμής εισφορών στο λογαριασμό Εργατικής Εστίας κ.ά., ενώ όσοι είχαν τα λιγότερα μόρια αποκλείονταν.

Με τα 30 εκατ. ευρώ που διατίθενται φέτος, ελάχιστοι θα μείνουν εκτός φθηνών διακοπών, γιατί τα χρήματα θα καλύψουν και όσους έχαναν σε μοριοδότηση λόγω υψηλότερου των 30.000 ευρώ εισοδήματος.

Η επιδότηση διαμονής στο πρόγραμμα του 2019 έφτανε στα 38 ευρώ την ημέρα ανά άτομο στα καταλύματα «5 αστέρων» των «προσφυγικών νησιών» και στα 26 ευρώ στα καταλύματα της ίδιας κατηγορίας στην υπόλοιπη Ελλάδα ενώ η συμμετοχή του δικαιούχου ήταν στα 8 ευρώ τη μέρα χωρίς πρωινό και στα 12 ευρώ με πρωινό.

Αν δεν αλλάξουν οι προϋποθέσεις για φέτος, τότε οι δικαιούχοι θα είναι εργαζόμενοι (μισθωτοί) αλλά και άνεργοι που έχουν κατά το προηγούμενο της αίτησης έτος τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας, ή επιδοτήθηκαν για 50 ημέρες από τον ΟΑΕΔ λόγω ανεργίας, λόγω μητρότητας ή ακόμη και αν δεν επιδοτήθηκαν αλλά γράφτηκαν ως άνεργοι πριν τη λήξη των αιτήσεων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Πριν 10 ώρες

Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Πριν 10 ώρες

Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Πριν 10 ώρες

Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Χτες

Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Χτες

Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Χτες

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Χτες

Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Χτες

Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί

Συνομιλίες ΗΠΑ ‑ Ιράν: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή ‑ Το σχέδιο των δέκα σημείων και οι παρουσίες

Χτες

Ιράν: «Το σχέδιο 10 σημείων της Τεχεράνης θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.