E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σωτήρης Τσιόδρας: Το lockdown πέτυχε κατά 80% ‑ Ομιλία στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Συμμετείχε στον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων που εγκαινιάζει η ελληνική προεδρία στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης

Σωτήρης Τσιόδρας: Το lockdown πέτυχε κατά 80% ‑ Ομιλία στο Συμβούλιο της Ευρώπης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 1/6/2020 | 21:16

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε εναλλακτικές ψηφιακές δράσεις, δίνοντας βήμα σε σημαντικές προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η πρεμιέρα έγινε τη Δευτέρα (1/6), δίνοντας το βήμα στον καθηγητή λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα. Η ψηφιακή συζήτηση, ήταν στα αγγλικά και μεταδόθηκε απευθείας μέσω livestreaming από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τον Ιανουάριο είχαμε ξεκινήσει τις προληπτικές ενέργειες

Στην τοποθέτησή του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία στην Ελλάδα, κάνοντας έναν απολογισμό της μάχης με τον κορωνοϊό τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως αποκάλυψε, οι πρώτες προληπτικές ενέργειες είχαν ξεκινήσει ένα μήνα πριν το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2020. Ανάμεσα στα μέτρα πρόληψης περιλαμβανόταν τότε ασκήσεις προσομοίωσης στα νοσοκομεία (Λάρισα, 6 Φεβρουαρίου 2020) και εκπαίδευση του προσωπικού. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ήταν, άλλωστε, μια από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα σύμφωνα με τον Καθηγητή, αλλά κυρίως η επάρκεια της χώρας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να προσληφθούν 4150 άτομα, τα οποία «είναι σημαντικό να μείνουν μόνιμα» στο σύστημα υγείας.

Ο πόλεμος της μάσκας

«Ο πόλεμος της μάσκας» ήταν ένα ακόμη από τα μεγάλα ζητούμενα της πανδημίας στην Ελλάδα υποστήριξε ο κ. Τσιόδρας, καθώς ήταν «μεγάλη η ανάγκη» εξεύρεσης υγειονομικού εξοπλισμού (μάσκες, γάντια) στις συμπληγάδες του διεθνούς ανταγωνισμού και με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν εξαρχής αποθέματα. «Οι πτήσεις δεν σταμάτησαν» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε στις δυσκολίες και την τεράστια αύξηση των τιμών, υπογραμμίζοντας την ηθική και οικονομική στήριξη των ατόμων που έδιναν την μάχη στην πρώτη γραμμή, δηλαδή των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τσιόδρας: Η καραντίνα πέτυχε σε βαθμό 80%

Κρίσιμη παράμετρος για την έκβαση της πανδημίας υπήρξε η ικανότητα του δημόσιου συστήματος υγείας να καλύψει τους ασθενείς, σε περίπτωση που χρειαζόταν ΜΕΘ. Αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατούσε είναι η αναλογία κρεβατιών- ασθενών, η οποία ήταν αρχικά:

5.5 / για 100.000 άτομα και
9.4/ για 100.000 άτομα στο τέλος Απρίλιου 2020,
με σχέδιο ενίσχυσης των ΜΕΘ ακόμη περισσότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αποτελεσματικότητα της «σκληρής καραντίνας» αντικατοπτρίζεται, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, στο γεγονός ότι η παραπάνω αναλογία διαμορφώθηκε τελικά ως 2.6 / για 100.000 άτομα, με τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας να προσδιορίζει το ποσοστό επιτυχίας του «αυστηρού αυτοπεριορισμού» στο 80%.

Αναφορικά με την ικανότητα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ, από 800 την ημέρα, έφτασαν 10.000 και τώρα ο μέσος όρος διαμορφώνεται στα 3.000 τη μέρα, τα οποία πραγματοποιούνται με συγκεκριμένη στόχευση σε ομάδες πληθυσμού με υψηλή έκθεση ή πιο ευάλωτες στον ιό.

Οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ (250-500) σε όλη τη χώρα, οι οποίες «βοηθούν τρομερά το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα». Ως προς τα τεστ αντισωμάτων, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως η επιστημονική κοινότητα τα χρησιμοποιεί για να διαγνώσει αν κάποιος νόσησε από κορωνοϊό. Παράλληλα, ο Καθηγητής εξήγησε ότι στην ελληνική περίπτωση, μετά από μελέτη σε δείγματα 3.000 ατόμων, «τα μαθηματικά μοντέλα μας λένε ότι έχουμε λιγότερο του 1% του πληθυσμού μολυσμένο στην Ελλάδα», ενώ δεν έκρυψε το διεθνή προβληματισμό για τη χορήγηση φαρμάκων, περιγράφοντας σχεδόν ως ακροβασία το «τι να χορηγήσουμε και σε ποιους».

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε διεξοδικά σε θεραπείες και φάρμακα που χορηγήθηκαν όλο αυτό το διάστημα σε ασθενείς στην Ελλάδα και ευχαρίστησε δημόσια τον ΕΟΦ για τη συνεργασία.

Στη διάρκεια της πανδημίας, τέθηκαν, ωστόσο, και ηθικά θέματα, ζητήματα που ανέκυψαν από θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και επιμέρους προβλήματα, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης εξειδικευμένης δομής για τον covid19, η οποία οργανώνεται στο ενδεχόμενο δεύτερου κύματος.

Ο κ. Τσιόδρας ρωτήθηκε και για το πότε θα ανακαλυφθεί το εμβόλιο: «Το πιο κοντά στο τέλος του χρόνου» είπε προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε να πάμε εξαιρετικά γρήγορα αλλά να είμαστε επιτυχημένοι». Κατά την παρουσίασή του, ο κ. Τσιόδρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι Ρομά της Λάρισας, αλλά και σε ζητήματα επικοινωνίας, όπως η καθημερινή του ενημέρωση με τον κ. Χαρδαλιά, προς αποφυγή πανικού.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

Χτες

Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

Χτες

Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

Χτες

Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

Χτες

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

Χτες

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

Χτες

Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Χτες

Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

Χτες

Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

Χτες

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Χτες

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Χτες

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.