E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σωτήρης Τσιόδρας: Το lockdown πέτυχε κατά 80% ‑ Ομιλία στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Συμμετείχε στον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων που εγκαινιάζει η ελληνική προεδρία στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης

Σωτήρης Τσιόδρας: Το lockdown πέτυχε κατά 80% ‑ Ομιλία στο Συμβούλιο της Ευρώπης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 1/6/2020 | 21:16

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε εναλλακτικές ψηφιακές δράσεις, δίνοντας βήμα σε σημαντικές προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η πρεμιέρα έγινε τη Δευτέρα (1/6), δίνοντας το βήμα στον καθηγητή λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα. Η ψηφιακή συζήτηση, ήταν στα αγγλικά και μεταδόθηκε απευθείας μέσω livestreaming από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τον Ιανουάριο είχαμε ξεκινήσει τις προληπτικές ενέργειες

Στην τοποθέτησή του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία στην Ελλάδα, κάνοντας έναν απολογισμό της μάχης με τον κορωνοϊό τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως αποκάλυψε, οι πρώτες προληπτικές ενέργειες είχαν ξεκινήσει ένα μήνα πριν το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2020. Ανάμεσα στα μέτρα πρόληψης περιλαμβανόταν τότε ασκήσεις προσομοίωσης στα νοσοκομεία (Λάρισα, 6 Φεβρουαρίου 2020) και εκπαίδευση του προσωπικού. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ήταν, άλλωστε, μια από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα σύμφωνα με τον Καθηγητή, αλλά κυρίως η επάρκεια της χώρας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να προσληφθούν 4150 άτομα, τα οποία «είναι σημαντικό να μείνουν μόνιμα» στο σύστημα υγείας.

Ο πόλεμος της μάσκας

«Ο πόλεμος της μάσκας» ήταν ένα ακόμη από τα μεγάλα ζητούμενα της πανδημίας στην Ελλάδα υποστήριξε ο κ. Τσιόδρας, καθώς ήταν «μεγάλη η ανάγκη» εξεύρεσης υγειονομικού εξοπλισμού (μάσκες, γάντια) στις συμπληγάδες του διεθνούς ανταγωνισμού και με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν εξαρχής αποθέματα. «Οι πτήσεις δεν σταμάτησαν» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε στις δυσκολίες και την τεράστια αύξηση των τιμών, υπογραμμίζοντας την ηθική και οικονομική στήριξη των ατόμων που έδιναν την μάχη στην πρώτη γραμμή, δηλαδή των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τσιόδρας: Η καραντίνα πέτυχε σε βαθμό 80%

Κρίσιμη παράμετρος για την έκβαση της πανδημίας υπήρξε η ικανότητα του δημόσιου συστήματος υγείας να καλύψει τους ασθενείς, σε περίπτωση που χρειαζόταν ΜΕΘ. Αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατούσε είναι η αναλογία κρεβατιών- ασθενών, η οποία ήταν αρχικά:

5.5 / για 100.000 άτομα και
9.4/ για 100.000 άτομα στο τέλος Απρίλιου 2020,
με σχέδιο ενίσχυσης των ΜΕΘ ακόμη περισσότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αποτελεσματικότητα της «σκληρής καραντίνας» αντικατοπτρίζεται, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, στο γεγονός ότι η παραπάνω αναλογία διαμορφώθηκε τελικά ως 2.6 / για 100.000 άτομα, με τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας να προσδιορίζει το ποσοστό επιτυχίας του «αυστηρού αυτοπεριορισμού» στο 80%.

Αναφορικά με την ικανότητα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ, από 800 την ημέρα, έφτασαν 10.000 και τώρα ο μέσος όρος διαμορφώνεται στα 3.000 τη μέρα, τα οποία πραγματοποιούνται με συγκεκριμένη στόχευση σε ομάδες πληθυσμού με υψηλή έκθεση ή πιο ευάλωτες στον ιό.

Οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ (250-500) σε όλη τη χώρα, οι οποίες «βοηθούν τρομερά το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα». Ως προς τα τεστ αντισωμάτων, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως η επιστημονική κοινότητα τα χρησιμοποιεί για να διαγνώσει αν κάποιος νόσησε από κορωνοϊό. Παράλληλα, ο Καθηγητής εξήγησε ότι στην ελληνική περίπτωση, μετά από μελέτη σε δείγματα 3.000 ατόμων, «τα μαθηματικά μοντέλα μας λένε ότι έχουμε λιγότερο του 1% του πληθυσμού μολυσμένο στην Ελλάδα», ενώ δεν έκρυψε το διεθνή προβληματισμό για τη χορήγηση φαρμάκων, περιγράφοντας σχεδόν ως ακροβασία το «τι να χορηγήσουμε και σε ποιους».

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε διεξοδικά σε θεραπείες και φάρμακα που χορηγήθηκαν όλο αυτό το διάστημα σε ασθενείς στην Ελλάδα και ευχαρίστησε δημόσια τον ΕΟΦ για τη συνεργασία.

Στη διάρκεια της πανδημίας, τέθηκαν, ωστόσο, και ηθικά θέματα, ζητήματα που ανέκυψαν από θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και επιμέρους προβλήματα, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης εξειδικευμένης δομής για τον covid19, η οποία οργανώνεται στο ενδεχόμενο δεύτερου κύματος.

Ο κ. Τσιόδρας ρωτήθηκε και για το πότε θα ανακαλυφθεί το εμβόλιο: «Το πιο κοντά στο τέλος του χρόνου» είπε προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε να πάμε εξαιρετικά γρήγορα αλλά να είμαστε επιτυχημένοι». Κατά την παρουσίασή του, ο κ. Τσιόδρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι Ρομά της Λάρισας, αλλά και σε ζητήματα επικοινωνίας, όπως η καθημερινή του ενημέρωση με τον κ. Χαρδαλιά, προς αποφυγή πανικού.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eρντογάν σε Τούρκους στρατιώτες: Αν είχαμε πιέσει προς το νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας

Χτες

«Eίμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο»

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Lufthansa στη Ρόδο

Χτες

Υπήρξαν πληροφορίες ότι υπήρχαν καπνοί στο εσωτερικό του

Βίντεο με την φρεγάτα «Ύδρα» να περιπολεί στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ της Ερυθράς Θάλασσας

Χτες

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο παρέχει προστασία σε εμπορικά πλοία

«Ανοιξε» η γη στην παλαιά Κορίνθου ‑ Πατρών: Κινδυνεύουν υποδομές και περιουσίες από τη διάβρωση

Χτες

Διάβρωση η οποία οδηγεί και σε σημαντική καθίζηση του οδοστρώματος σημειώνεται σε μήκος 35 ολόκληρων χιλιομέτρων στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών

Κίνηση τώρα: Καθυστερήσεις στην Αθηνών‑Κορίνθου ‑ Επιστρέφουν οι εκδρομείς του τριημέρου

Χτες

Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας

Πάτρα: Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του καρναβαλιού – Το αδιαχώρητο στα ΚΤΕΛ

Χτες

Τα λεωφορεία αναχωρούν ανά δεκάλεπτο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού

Εύβοια: 21χρονος έπεσε από την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας

Χτες

Ο νεαρός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου παραμένει για νοσηλεία

«Στην Ελλάδα των Τεμπών»: Το συγκλονιστικό τραγούδι για τα 57 θύματα της τραγωδίας

Χτες

Το τραγούδι για το δυστύχημα στα Τέμπη αποτελεί σύμπραξη δέκα καλλιτεχνών

Στο Αυτόφωρο οι 49 συλληφθέντες στο ΑΠΘ – Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν

Χτες

Σε εξέλιξη ξεχωριστή έρευνα για τα «πολεμοφόδια» που βρέθηκαν κατά τη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σάλος στη Γερμανία από τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας: Οι μαθητές να προετοιμάζονται και για πόλεμο

Χτες

Οι ασκήσεις για καταστροφές είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής, υποστηρίζει η Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ που υποστηρίζει ότι οι νέοι πρέπει να έχουν επίγνωση των απειλών

Πώς γίνεται το πέταγμα του χαρταετού ‑ Αναλυτικές οδηγίες

Χτες

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: 300.000 προφυλακτικά θα διατεθούν στο Ολυμπιακό Χωριό

Χτες

Περίπου δύο την ημέρα για κάθε έναν και κάθε μία από τους 9.000 αθλητές και αθλήτριες που θα φιλοξενηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα – Από… χαρτόνι τα κρεβάτια

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.