Μια φορά την εβδομάδα τα τελευταία 8 χρόνια έκαναν την λαβή οι αστυνομικοί της Μινεάπολις
Σε 58 από τις συνολικά 428 φορές οι ύποπτοι έχασαν τις αισθήσεις τους

Δημοσίευση 2/6/2020 | 13:23
Μια φορά την εβδομάδα έκαναν από το 2012 το θανατηφόρο πάτημα στο λαιμό οι αστυνομικοί της Μινεάπολις, της πόλης στην οποία έχασε τη ζωή του ο 46χρονος αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσόβιν.
Σύμφωνα με έρευνα του CNN που επεξεργάστηκε στοιχεία από τα αρχεία του αστυνομικού τμήματος η λαβή χρησιμοποιήθηκε 428 φορές ενώ σε 58 από τις περιπτώσεις οι ύποπτοι έχασαν τις αισθήσεις τους.
Ο αριθμός αυτός αφορά το 14% των περιστατικών αναφέρει το CNN.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τα 2/3 όσων υπέστησαν τη λαβή, η οποία σε αρκετά αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ είναι είτε απαγορευμένη είτε η χρήση της είναι περιορισμένη, ήταν Αφροαμερικανοί.
Σημειώνεται ότι οι Αφροαμερικανοί αποτελούν το 19% του πληθυσμού της Μινεάπολις.
Το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολις, σύμφωνα με το CNN, επιτρέπει, σε εγχειρίδιο που δεν έχει ανανεωθεί από το 2012 , στους αστυνομικούς να πιέζουν «τη μια ή και τις δύο πλευρές του λαιμού ενός ανθρώπου με το χέρι ή το πόδι χωρίς να ασκείται απευθείας πίεση στην τραχεία ή σε κάποιον αεραγωγό» αποκαλώντας τη λαβή αυτή ως μια «μη θανατηφόρα μέθοδο για χρήση βίας».