E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Στις 2 Ιουλίου αποφασίζει το ΣτΕ της Τουρκίας αν θα γίνει τζαμί η Αγία Σοφία!

Θέμα αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας άνοιξε ο Ερντογάν

Στις 2 Ιουλίου αποφασίζει το ΣτΕ της Τουρκίας αν θα γίνει τζαμί η Αγία Σοφία!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 8/6/2020 | 11:29

Το είπε και το έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να αλλάξει το status της Αγίας Σοφίας, η οποία είναι μνημείο της UNESCO και να την κάνει επισκέψιμη ως τζαμί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το sigmalive.com, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να συνέλθει στις 2 Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσει αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934.

Αν και την υπόθεση - δια της νομικής οδού - είχε κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το Σεπτέμβριο του 2018 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, απορρίπτοντας παρόμοιο αίτημα της τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος», το ζήτημα φαίνεται να ξανανοίγει τώρα το κατώτερο σε βαθμίδα Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο αποφάσισε ξαφνικά (;) να εξετάσει εκ νέου το αίτημα της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Ο εισαγγελέας ζητά απόρριψη της υπόθεσης
Ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση, αναφέροντας στη σχετική γνωμοδότησή του ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του κράτους και ότι δεν προκύπτει κάποια παράβαση κατά τη μετατροπή της (σε μουσείο το 1934).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η γνωμοδότηση του εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική για το Συμβούλιο της Επικρατείας, γι’ αυτό και το 10ο τμήμα, που ασχολείται με την υπόθεση, αποφάσισε να προχωρήσει στην επανεξέταση του αιτήματος για αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, ορίζοντας δικάσιμο για τη 2α Ιουλίου.

Η Αγία Σοφία μπορεί να ανοίξει ως τζαμί;
Εάν το τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει στη διάρκεια της ακρόασης της 2ας Ιουλίου ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο αντίκειται στο νόμο, τότε η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος», προσπαθεί εδώ και 15 χρόνια δια της νομικής οδού να πετύχει την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος που χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μουσείο. Όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί από το 2005 μέχρι και πέρυσι έχουν απορριφθεί, ωστόσο μετά τη γιορτή για την 567η επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης φέτος, το ζήτημα της Αγίας Σοφίας επανήλθε και πάλι στην επικαιρότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ερντογάν θέλει το μνημείο τζαμί
Στο θέμα της Αγίας Σοφίας αναφέρεται για άλλη μια φορά κι ο γνωστός για τις πηγές του μέσα από το προεδρικό, αρθρογράφος της «Χουριέτ», Αμπντουλκαντίρ Σελβί, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος εξετάζει σοβαρά το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Προσπαθώ να παρακολουθώ τη διαδικασία, καθώς το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι πολύ σημαντικό. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία, ούτε αναμένεται κάποια απόφαση σήμερα-αύριο. Δεν θα πάρει όμως και πολύ. Η εντύπωση που έχω αποκομίσει είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν εξετάζει σοβαρά το θέμα του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού», αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος, ο οποίος επισημαίνει ότι η προσευχή (εζάν) διαβάζεται ήδη στην Αγία Σοφία και ότι το μόνο που λείπει είναι η επίσημη ανακοίνωση της λειτουργίας της ως τζαμί.

Μετά την εντολή Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα προς τα στελέχη του κόμματος, αυτό που διερευνάται – σύμφωνα με τον Αμπνουλκαντίρ Σελβί - είναι το εάν είναι αρκετό να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα του 1934, προκειμένου να ανοίξει εκ νέου η Αγία Σοφία ως τόπος μουσουλμανικής λατρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, ίπε σε συνεδρίαση του κόμματός του πριν λίγες ημέρες, ότι θα μπορούσε να είναι και η Αγία Σοφία επισκέψιμη ως χώρος λατρείας, όπως για παράδειγμα το Μπλε Τζαμί και όχι ως μουσείο.

«Αυτό μπορεί να το αποφασίσει μόνο ο λαός μας» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δολοφονία διασώστριας στη Σύρο: Τι υποστηρίζει η νονά του 41χρονου κατηγορούμενου

Χτες

Ενώ η νονά του κατηγορούμενου μιλά για δικαιολογημένη αντίδραση, οι γονείς της 41χρονης Ευαγγελίας κάνουν λόγο για προσχεδιασμένο έγκλημα

Ελλάδα ‑ Ισπανία 108‑106: Η Εθνική σώθηκε στην παράταση για το Μουντομπάσκετ

Χτες

Η Εθνική Ελλάδας έχασε προβάδισμα 11 πόντων στο τελευταίο δεκάλεπτο, αλλά με Μήτογλου και Ντόρσεϊ σε ρεκόρ καριέρας πήρε κρίσιμη νίκη στα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μέττε Μάριτ: Ο λόγος που έλειψε από τη μνήμη του Χάραλντ και η πρώτη της εμφάνιση ως βασίλισσα

Χτες

Η σύζυγος του νέου βασιλιά Χάακον βρίσκεται σε περίοδο αποκατάστασης μετά τη μεταμόσχευση πνεύμονα που υπέστη τον Ιούνιο.

Θεσσαλονίκη: Supercars έκαναν «πίστα» τη Νέα Παραλία ‑ Συνελήφθη ο διοργανωτής του event

Χτες

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε χορηγήσει άδεια στην εταιρεία που διοργάνωνε το event αποκλειστικά για την στάση και την παραμονή των οχημάτων σε συγκεκριμένο σημείο

Ο Μέσι ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την εθνική Αργεντινής: «Είναι μια απόφαση που με πόνεσε», βίντεο

Χτες

Στα 39 του χρόνια έκανε γνωστό πως δε θα φορέσει ξανά τη φανέλα της «αλμπισελέστε»

Πούτιν: «Θα με κρεμάσουν» ‑ Ο φόβος πίσω από το σενάριο νέας κλιμάκωσης στην Ουκρανία

Χτες

Η αποδυνάμωση της κοινωνικής αποδοχής του πολέμου στη Ρωσία και οι ουκρανικές επιθέσεις σε διυλιστήρια τροφοδοτούν τους φόβους για νέα απόφαση του Κρεμλίνου.

Κινηματογραφική απόδραση στη Γερμανία: 35χρονος έκοψε τα κάγκελα και εξαφανίστηκε από τη στέγη

Χτες

Ανθρωποκυνηγητό στο Ντούισμπουργκ για τον δραπέτη Σερβικής καταγωγής - δεύτερη εντυπωσιακή απόδραση από γερμανική φυλακή μέσα σε λίγες μέρες

Θεσσαλονίκη: 28 μήνες φυλακή σε 37χρονο για ξυλοδαρμό της συντρόφου του μπροστά στην κόρη τους

Χτες

Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε την επίθεση λέγοντας πως «θόλωσε», ενώ η σύντροφός του δηλώνει πλέον συμφιλιωμένη μαζί του.

Αργίες 2026: Τριήμερο στις 28 Οκτωβρίου, ρεπό και τα Χριστούγεννα

Χτες

Η επέτειος του «Όχι» πέφτει Τετάρτη, ενώ τα Χριστούγεννα και η επόμενη ημέρα διαμορφώνουν ακόμη ένα τριήμερο πριν το κλείσιμο της χρονιάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.