Βloomberg: Γιατί τώρα κανείς δεν είναι ασφαλής στην Ευρωζώνη
Σπάνε ένα–ένα τα ταμπού στην Ευρώπη
Δημοσίευση 27/3/2013 | 00:00
Η διάσωση της Κύπρου σημαίνει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής, καθώς σπάνε ένα–ένα τα ταμπού στην Ευρώπη και, όπως λέει σήμερα το Bloomberg σε πρώτο του θέμα, ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες της κυπριακής διάσωσης.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο το τελευταίο 10ήμερο δημιουργούν προηγούμενο στην Ευρωζώνη – προηγούμενο που μπορεί να εντυπωθεί στη μνήμη των καταθετών και των ομολογιούχων, την ώρα που οι επενδυτές έχουν ανοίξει τη συζήτηση για το ποιο θα είναι το επόμενο θύμα της κρίσης χρέους.
Στην Κύπρο η επώδυνη συμφωνία των Βρυξελλών φέρνει μεγάλες απώλειες για τους κατόχους ομολόγων των κυπριακών τραπεζών και για τους μεγαλοκαταθέτες, οι αποταμιεύσεις των οποίων θα υποστούν σημαντικό κούρεμα.
Το μήνυμα ότι όλοι οι έχοντες συμφέροντα σε τραπεζικά χρεόγραφα μπορεί να εξαναγκαστούν να βοηθήσουν ένα κράτος με ελλειπή ταμειακά διαθέσιμα ίσως να κάνει τους επενδυτές να πιστέψουν ότι είναι πιο ευάλωτοι εάν χώρες, όπως η Σλοβενία, η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμα και η Ελλάδα (για δεύτερη φορά) μπουν στη σειρά για την παροχή νέας βοήθειας.
Το ρίσκο έγκειται στο ότι τα λεγόμενα bank runs και τα selloffs στην αγορά ομολόγων γίνονται πιο πιθανά τη στιγμή που μια χώρα ζητά νέο πακέτο διάσωσης, αναφέρουν οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί από τη Λευκωσία μέχρι τη Νέα Υόρκη.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν νέο τύπο κανόνων και ο καθένας στην Ευρωζώνη πρέπει να δει τι σημαίνει αυτό για τα οικονομικά του»”, αναφέρει ο Νομπελίστας οικονομολόγος και σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρ. Πισσαρίδης, μιλώντας στο Bloomberg.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι χθες, ο Stoxx Europe 600 έσβησε προηγούμενα κέρδη της τάξης του 1%, μετά τη δήλωση – κόλαφο του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ο οποίος επινόησε ότι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών Κύπρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και αλλού. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,8% στα 1,289 δολάρια.