E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μόσιαλος: Γιατί ο κορωνοϊός μεταδίδεται πιο εύκολα σε εσωτερικούς χώρους

Αν η ίδια συγκέντρωση ατόμων γίνει σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, αυτοί που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο έχουν μεγαλύτερο ρίσκο να κολλήσουν κορωνοϊό.

Μόσιαλος: Γιατί ο κορωνοϊός μεταδίδεται πιο εύκολα σε εσωτερικούς χώρους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 12/6/2020 | 20:46

Έρευνα από την Ιαπωνία καταλήγει πως η μετάδοση του κορωνοϊού είναι πολύ λιγότερο πιθανή σε εξωτερικούς χώρους από ό,τι σε εσωτερικούς.

Την έρευνα που δημοσιεύουν οι Financial Times αναδημοσίευσε ο Ηλίας Μόσιαλος στα ελληνικά. Σύμφωνα με την έρευνα, μετά από ανίχνευση 110 ατόμων με κορωνοϊό έγινε καταγράφηκε πότε ο ιός μεταφέρθηκε από τον φορέα σε μια νέα επαφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόνο 6 από τις 22 περιπτώσεις που συγχρωτίστηκαν σε εσωτερικούς χώρους ΔΕΝ μετέδωσαν τον ιό. Οι υπόλοιπες 16 περιπτώσεις (το 73%) τον μετέδωσαν. Αντίθετα, 77 από τις 88 περιπτώσεις που συγχρωτίστηκαν σε εξωτερικούς χώρους ΔΕΝ μετέδωσαν τον ιό, ενώ οι υπόλοιπες 11 (το 12,5%) περιπτώσεις τον μετέδωσαν.

Τα παράδοξο της διασποράς είναι ότι οι περισσότερες δευτερογενείς λοιμώξεις παρατηρήθηκαν σε εσωτερικούς χώρους παρότι μόνο το 20% των συναναστροφών συμβαίνει σε εσωτερικούς χώρους.

«Το περιβάλλον έχει μεγάλη σημασία» λέει ο Muge Cebik, ερευνητής ιολογίας στο πανεπιστήμιο του St Andrews. «Αν η ίδια συγκέντρωση γίνει σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, αυτοί που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο έχουν μεγαλύτερο ρίσκο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κύριος λόγος είναι ολοφάνερος: τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διασκορπιστούν χωρίς κίνδυνο σε εξωτερικό χώρο, ειδικά αν υπάρχει αεράκι να τα παρασύρει.

Έτσι, μπορεί να βρεθείτε σε απόσταση 2 μέτρων από κάποιον στον δρόμο, αλλά ο κίνδυνος για μετάδοση του κορωνοϊού είναι μηδαμινός αφού η έκθεση σε εκνεφώματα κορωνοϊού διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος επίσης και για ποδηλάτες ή δρομείς που περνάνε από κοντά μας και που αναπνέουν βαριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι ασκούνται μπορεί να εκπνέουν περισσότερο αέρα, αλλά η ταχύτητα της κίνησής του κάνει τον χρόνο επαφής μικρότερο, ενώ με αυτό τον τρόπο τα σταγονίδια διασπείρονται σε μεγαλύτερη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, συνίσταται και αυτοί να κρατούν αποστάσεις.

Τι ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα, τα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοια και αεροπλάνα δείχνουν πόσο εύκολα μεταδίδεται ο κορωνοϊός κατά την παρατεταμένη παραμονή στον ίδιο κλειστό χώρο.

Όσον αφορά στο καθημερινό μας περιβάλλον, τα σπίτια είναι πιο επικίνδυνα και ακολουθούνται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα εστιατόρια.

Πιο μικρή είναι η διασπορά σε γραφεία, σχολεία και υγειονομικές δομές, καθώς οι άνθρωποι κρατούν αποστάσεις και παραμένουν για λιγότερο χρόνο σε αυτούς τους χώρους.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο εξαερισμός ενός χώρου, καθώς η έλλειψη κυκλοφορίας του αέρα αυξάνει το κίνδυνο μετάδοσης. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συστήματα air condition ίσως διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

Το συμπέρασμά είναι ότι δεν πρέπει να χαζολογάμε στα καταστήματα, ειδικά τα μικρά, ή άλλους μικρούς χώρους.

Ένα άλλο μάθημα είναι ότι αν θέλετε να πιείτε ή να φάτε σε κάποιο μπαρ ή εστιατόριο, καλό θα ήταν να προτιμήσετε τον εξωτερικό του χώρο. Αν χρειαστεί να καθίσετε μέσα, προτιμήστε ένα τραπέζι κοντά σε παράθυρο.

Επίσης, τα γραφεία ίσως πρέπει να αναδιαμορφωθούν: για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να μοιράζονται οι υπολογιστές.

Τι ισχύει για τις μάσκες

Η χρήση μάσκας έχει μεγαλύτερη αξία σε εσωτερικούς χώρους, έτσι ώστε να σταματούν τα σταγονίδια και να προστατεύουν τη μύτη και το στόμα όσων τις φοράνε.

Οι επιστήμονες λένε ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να φοράμε μάσκα όταν βγαίνουμε έξω, καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης είναι χαμηλός.

Η χρήση γαντιών θεωρείται επίσης περιττή. Είναι προτιμότερο απλά να αποφεύγουμε να αγγίζουμε δημόσιες επιφάνειες και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έρικ Μεταξάς: Ο συντηρητικός Ελληνοαμερικανός που θέλει να γίνει ο νέος Jimmy Kimmel

Πριν 11 ώρες

Ο Μεταξάς, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παρουσιαστής και ευαγγελικός διανοούμενος, παρουσιάστηκε ως ο άνθρωπος που θα επαναφέρει τη «χαρά» στην ψυχαγωγία, απαλλαγμένη από το «δηλητήριο των φιλελεύθερων talk show»

Τραγωδία στην Disneyland: Γυναίκα πέθανε μετά τη βόλτα στο Haunted Mansion

Πριν 11 ώρες

Μια 60χρονη γυναίκα πέθανε μετά τη βόλτα της στο εμβληματικό Haunted Mansion της Disneyland

Ιστορική συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για την ειρήνη

Πριν 11 ώρες

Το σχέδιο Τραμπ και οι προηγούμενες εκεχειρίες

Έκρηξη στη ντισκοτέκ Jacky.O: Η ανατροπή και τα λάθη του δράστη

Πριν 11 ώρες

Οι αστυνομικοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις κινήσεις του δράστη, εντοπίζοντας σημαντικά λάθη

Γαλλία: Τραγικός θάνατος για 60χρονη ‑ Παγιδεύτηκε στο παράθυρο του αυτοκινήτου της ενώ το καθάριζε

Πριν 11 ώρες

Η Μπερναντέτ Ντελμότ βρέθηκε νεκρή στο αυτοκίνητό της στο μικρό γαλλικό χωριό Μπισί-συρ-Φλε στις 13 Ιουνίου.

Αλλάζουν τα τεκμήρια διαβίωσης μετά από 20 χρόνια: Μειώνονται έως 73%

Πριν 11 ώρες

Φορολογική ανάσα για 477.000 νοικοκυριά

Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε στη σύντροφό του επειδή δεν τον άφησε να φέρει φίλους στο σπίτι

Πριν 11 ώρες

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος απέδωσε την αιτία του καβγά σε λόγους ερωτiκής αντιζηλίας της συντρόφου του

Ενιαίο Μητρώο Οχημάτων: Νέο ψηφιακό «μάτι» για κάθε αυτοκίνητο στην Ελλάδα

Πριν 11 ώρες

Όλα τα στοιχεία σε μία πλατφόρμα. Έρχονται πάνω από 1 εκατ. ειδοποιητήρια για ΙΧ χωρίς ΚΤΕΟ, χωρίς ασφάλεια και με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

Φορείο με ηλικιωμένη έπεσε από ασθενοφόρο στον δρόμο – Ανοιξε η πόρτα του οχήματος

Πριν 11 ώρες

Απίστευτο περιστατικό στην Αλεξανδρούπολη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.