E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μόσιαλος: Γιατί ο κορωνοϊός μεταδίδεται πιο εύκολα σε εσωτερικούς χώρους

Αν η ίδια συγκέντρωση ατόμων γίνει σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, αυτοί που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο έχουν μεγαλύτερο ρίσκο να κολλήσουν κορωνοϊό.

Μόσιαλος: Γιατί ο κορωνοϊός μεταδίδεται πιο εύκολα σε εσωτερικούς χώρους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 12/6/2020 | 20:46

Έρευνα από την Ιαπωνία καταλήγει πως η μετάδοση του κορωνοϊού είναι πολύ λιγότερο πιθανή σε εξωτερικούς χώρους από ό,τι σε εσωτερικούς.

Την έρευνα που δημοσιεύουν οι Financial Times αναδημοσίευσε ο Ηλίας Μόσιαλος στα ελληνικά. Σύμφωνα με την έρευνα, μετά από ανίχνευση 110 ατόμων με κορωνοϊό έγινε καταγράφηκε πότε ο ιός μεταφέρθηκε από τον φορέα σε μια νέα επαφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόνο 6 από τις 22 περιπτώσεις που συγχρωτίστηκαν σε εσωτερικούς χώρους ΔΕΝ μετέδωσαν τον ιό. Οι υπόλοιπες 16 περιπτώσεις (το 73%) τον μετέδωσαν. Αντίθετα, 77 από τις 88 περιπτώσεις που συγχρωτίστηκαν σε εξωτερικούς χώρους ΔΕΝ μετέδωσαν τον ιό, ενώ οι υπόλοιπες 11 (το 12,5%) περιπτώσεις τον μετέδωσαν.

Τα παράδοξο της διασποράς είναι ότι οι περισσότερες δευτερογενείς λοιμώξεις παρατηρήθηκαν σε εσωτερικούς χώρους παρότι μόνο το 20% των συναναστροφών συμβαίνει σε εσωτερικούς χώρους.

«Το περιβάλλον έχει μεγάλη σημασία» λέει ο Muge Cebik, ερευνητής ιολογίας στο πανεπιστήμιο του St Andrews. «Αν η ίδια συγκέντρωση γίνει σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, αυτοί που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο έχουν μεγαλύτερο ρίσκο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κύριος λόγος είναι ολοφάνερος: τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διασκορπιστούν χωρίς κίνδυνο σε εξωτερικό χώρο, ειδικά αν υπάρχει αεράκι να τα παρασύρει.

Έτσι, μπορεί να βρεθείτε σε απόσταση 2 μέτρων από κάποιον στον δρόμο, αλλά ο κίνδυνος για μετάδοση του κορωνοϊού είναι μηδαμινός αφού η έκθεση σε εκνεφώματα κορωνοϊού διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος επίσης και για ποδηλάτες ή δρομείς που περνάνε από κοντά μας και που αναπνέουν βαριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι ασκούνται μπορεί να εκπνέουν περισσότερο αέρα, αλλά η ταχύτητα της κίνησής του κάνει τον χρόνο επαφής μικρότερο, ενώ με αυτό τον τρόπο τα σταγονίδια διασπείρονται σε μεγαλύτερη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, συνίσταται και αυτοί να κρατούν αποστάσεις.

Τι ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα, τα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοια και αεροπλάνα δείχνουν πόσο εύκολα μεταδίδεται ο κορωνοϊός κατά την παρατεταμένη παραμονή στον ίδιο κλειστό χώρο.

Όσον αφορά στο καθημερινό μας περιβάλλον, τα σπίτια είναι πιο επικίνδυνα και ακολουθούνται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα εστιατόρια.

Πιο μικρή είναι η διασπορά σε γραφεία, σχολεία και υγειονομικές δομές, καθώς οι άνθρωποι κρατούν αποστάσεις και παραμένουν για λιγότερο χρόνο σε αυτούς τους χώρους.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο εξαερισμός ενός χώρου, καθώς η έλλειψη κυκλοφορίας του αέρα αυξάνει το κίνδυνο μετάδοσης. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συστήματα air condition ίσως διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

Το συμπέρασμά είναι ότι δεν πρέπει να χαζολογάμε στα καταστήματα, ειδικά τα μικρά, ή άλλους μικρούς χώρους.

Ένα άλλο μάθημα είναι ότι αν θέλετε να πιείτε ή να φάτε σε κάποιο μπαρ ή εστιατόριο, καλό θα ήταν να προτιμήσετε τον εξωτερικό του χώρο. Αν χρειαστεί να καθίσετε μέσα, προτιμήστε ένα τραπέζι κοντά σε παράθυρο.

Επίσης, τα γραφεία ίσως πρέπει να αναδιαμορφωθούν: για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να μοιράζονται οι υπολογιστές.

Τι ισχύει για τις μάσκες

Η χρήση μάσκας έχει μεγαλύτερη αξία σε εσωτερικούς χώρους, έτσι ώστε να σταματούν τα σταγονίδια και να προστατεύουν τη μύτη και το στόμα όσων τις φοράνε.

Οι επιστήμονες λένε ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να φοράμε μάσκα όταν βγαίνουμε έξω, καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης είναι χαμηλός.

Η χρήση γαντιών θεωρείται επίσης περιττή. Είναι προτιμότερο απλά να αποφεύγουμε να αγγίζουμε δημόσιες επιφάνειες και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Νεκρός εντοπίστηκε Γερμανός μέσα στο σπίτι του

Σήμερα

Ο θάνατος του άνδρα οφείλεται σε παθολογικά αίτια

Μις Υφήλιος: Στην εντατική η Μις Τζαμάικα μετά την πτώση της από τη σκηνή ‑ Δεν τα πάει καλά

Σήμερα

Παραμένει στην εντατική με τραύματα στα πόδια και στο πρόσωπο

Πένθος στο NBA: Πέθανε ο Ρόντνεϊ Ρότζερς

Σήμερα

Στο πένθος βυθίστηκε το NBA, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών ο Ρόντνεϊ Ρότζερς.

Ήπειρος: Εικόνες Βιβλικής καταστροφής ‑ Κατολισθήσεις και αποκλεισμένα χωριά

Σήμερα

Με δυσκολία συνεχίζεται η αποκατάσταση την ώρα που από τη Δευτέρα νέα κακοκαιρία θα «χτυπήσει» τη Δυτική Ελλάδα

Τραγικός θάνατος 64χρονης: Της επιτέθηκε ελάφι που φρόντιζε επί χρόνια

Σήμερα

Η γυναίκα ήταν γνωστή φιλόζωος και διατηρούσε στη φάρμα της πολλά ελάφια

ΗΠΑ: Δεύτερος νεκρός από την γρίπη των πτηνών

Σήμερα

Ο ασθενής, που περιγράφτηκε ως «ηλικιωμένο πρόσωπο με υποκείμενα νοσήματα», είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο στην αρχή του μήνα, ανέφερε προχθές Παρασκευή το πολιτειακό υπουργείο Υγείας.

Νέο Ηράκλειο: Συμπλοκή μαθητών με μαχαίρι ‑ Συνελήφθησαν και οι γονείς τους

Σήμερα

Οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ που έφτασαν στο σημείο δεν βρήκαν κανέναν από τους μαθητές, οι οποίοι είχαν σκορπίσει προς διαφορετικές κατευθύνσεις

Σικάγο: Πυροβολισμοί στην τελετή φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου – Ένας 14χρονος νεκρός, αρκετοί τραυματίες

Σήμερα

Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στο περιστατικό ισχυριζόμενος ότι σημειώθηκαν μαζικά εγκλήματα και ταραχές

Κακοκαιρία: Η Δυτική Ελλάδα μετρά τις πληγές της

Χτες

Ποιοι δήμοι κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Συγκινητικό βίντεο: Καρέ καρέ η διάσωση αλόγου που είχε «βουλιάξει» σε λασπόνερα στη Φιλιππιάδα

Χτες

Το άτυχο άλογο είχε ακινητοποιηθεί μέσα στα νερά, αδυνατώντας να μετακινηθεί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.