E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Κούρεμα ενοικίων»: Μέχρι 22 Ιουνίου οι αιτήσεις αποζημίωσης εκμισθωτών

Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που υπέστησαν «κούρεμα» 40% στα ενοίκια

«Κούρεμα ενοικίων»: Μέχρι 22 Ιουνίου οι αιτήσεις αποζημίωσης εκμισθωτών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/6/2020 | 09:13

Στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και στο MyTaxisnet θα πρέπει να μπουν μέχρι την άλλη Δευτέρα 22 Ιουνίου οι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που υπέστησαν «κούρεμα» 40% στα ενοίκια, για να αποκτήσουν δικαίωμα συμψηφισμού με φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ κλπ το 30% του ενοικίου που δεν εισέπραξαν.

Επιπλέον θα απαλλαγούν και από τον φόρο εισοδήματος (15%-45%) για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν, χωρίς τις γνωστές διαδικασίες και την ταλαιπωρία που ισχύει για τα ανείσπρακτα ενοίκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια πάντως θα πρέπει να μπουν και να επικυρώσουν την δήλωση των ιδιοκτητών, και οι ενοικιαστές τους. Αν δεν το κάνουν, δεν χάνει τα ευεργετήματα ο ιδιοκτήτης. Τα χάνουν αν μπουν και απορρίψουν τα στοιχεία που υπέβαλε ο εκμισθωτής. Δεν τα χάνουν επίσης εάν, εκπρόθεσμα ύστερα από καιρό, κάνει αρνητική δήλωση ο ενοικιαστής τους -αλλά τότε ίσως επιλεγούν για έλεγχο ως προς τα πραγματικά περιστατικά.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, με την σχετική απόφαση Πιτσιλή «υλοποιείται η κυβερνητική δέσμευση για φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών που υπέστησαν αναγκαστική μείωση 40% στα ενοίκια λόγω του κορονοϊού, οι οποίοι χάρις στον αγώνα της ΠΟΜΙΔΑ θα πληρώσουν εφέτος χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ ή / και φόρο εισοδήματος. Η απόφαση προβλέπει επίσης αλλαγές στην υποχρέωση δήλωσης των αλλαγών στα μισθωτήρια στο my TAXISnet μόνον όταν αυτό είναι αναγκαίο».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Α. ΔΗΛΩΣΗ COVID (ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ) ΜΕΧΡΙ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ

Μέχρι τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων το ενοίκιο μειώθηκε κατά 40% λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, θα πρέπει να υποβάλουν σε νέα ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Δήλωση Covid» που θα ανοίξει άμεσα, ακόμη και εντός της ημέρας, για τη μεταβολή του μισθώματος κατά τους μήνες που ίσχυσε η αναγκαστική μείωσή του, ώστε να επωφεληθούν από τις σχετικές ευνοϊκές ρυθμίσεις της συμψηφιστικής επιστροφής του 30% της μείωσης που υπέστη κάθε ιδιοκτήτης, με φορολογικές υποχρεώσεις (Φόρου Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) που θα γεννηθούν από την 31.7.2020 και μετά.

Στη δήλωση αυτή, που αποτελεί δικαίωση του πολύμηνου αγώνα της ΠΟΜΙΔΑ, δεν θα απαιτείται η συνυποβολή στοιχείων της υπεύθυνης δήλωσης του μισθωτή στην ΕΡΓΑΝΗ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις μειώσεις μισθωμάτων μετά τον Ιούνιο, στο πλαίσιο των ίδιων μέτρων, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση.

Αν δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική "Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας" για τη μίσθωση αυτή, αυτή πρέπει να προηγηθεί της "Δήλωσης Covid".

Οι αντίστοιχοι ενοικιαστές πρέπει μέχρι την Παρασκευή, 26 Ιουνίου, να δηλώσουν αν αποδέχονται ή όχι τη "Δήλωση Covid". Για μεταγενέστερες μειώσεις ενοικίου, η αποδοχή ή μη της δήλωσης υποβάλλεται σε τρεις ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης από τον ιδιοκτήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν δεν υποβληθεί δήλωση αποδοχής από τον ενοικιαστή, θεωρείται ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή. Δηλώσεις μη αποδοχής, που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, δεν εμποδίζουν τη χορήγηση των ευεργετημάτων στους ιδιοκτήτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να γίνει διασταύρωση και οι εκατέρωθεν δηλώσεις να οδηγηθούν σε έλεγχο σε μεταγενέστερο χρόνο.

Β. ΔΗΛΩΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ‘Η ΛΗΞΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΩΝ ΜΕΧΡΙ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Επιπλέον, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν στη γνωστή εφαρμογή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ, δήλωση ισχύος ή λήξης όλων των ισχυόντων μισθωτηρίων τους, δηλώνοντας για πρώτη φορά και τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί προ του 2014 και δεν δηλώθηκαν ποτέ στη σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ! Στόχος είναι η αυτόματη συμπλήρωση από την ΑΑΔΕ των μισθωμάτων στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων.

Με τη νέα ρύθμιση, που ήταν επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ από διετίας, καταργείται η υποχρέωση της συνεχούς και χωρίς λόγο επανάληψης δηλώσεων στην εφαρμογή αυτή κάθε φορά που μια μίσθωση συνεχίζεται πέρα από τον αρχικό συμβατικό ή τον νόμιμο χρόνο της, εφόσον δεν αλλάζουν οι όροι της. Ο εκμισθωτής πλέον υποχρεούται:

1. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της λύσης μιας μίσθωσης, να δηλώσει τη λύση της στην εφαρμογή. Διαφορετικά, η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει.

2. Μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020, σε περίπτωση, που παλαιό μισθωτήριο, που έχει συναφθεί προ του 2014 και είναι σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020, έχει παραταθεί σιωπηρά ή έχει αλλάξει κάποιος όρος του, και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η σχετική δήλωση στο myTAXISnet, να υποβάλει τώρα τη σχετική δήλωση, χωρίς κυρώσεις και χωρίς ενεργειακό πιστοποιητικό, με τα στοιχεία της μίσθωσης (μίσθωμα κλπ.) που ισχύουν στις 12 Ιουνίου 2020.

3. Μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 να υποβάλει δήλωση λύσης κάθε μίσθωσης που έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά οποτεδήποτε, και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020. Διαφορετικά η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Σήμερα

Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Σήμερα

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

Πατέρας έδωσε κοκαΐνη στον 14χρονο γιο του στα Γιάννενα και συνελήφθη

Σήμερα

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον πατέρα και τον ανήλικο

Διεγράφησαν από τα πανεπιστήμια 308.605 μη ενεργοί φοιτητές με την είσοδο της νέας χρονιάς

Σήμερα

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκκαθάρισης των φοιτητικών καταλόγων

15χρονη Ελληνίδα αγνοείται μετά την τραγωδία στο κλαμπ στο Κραν Μοντανά

Σήμερα

Οι συγγενείς της ζητούν από όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό με την τύχη της να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρχές

Θεσσαλονίκη: Παρενόχλησε 20χρονη μέσα σε μπαρ κι εκείνη τον έδειρε μαζί με τον σύντροφό της

Σήμερα

Σοβαρό επεισόδιο σε μπαρ στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου

Σοκ: Κάλεσε τον εραστή στο σπίτι για Πρωτοχρονιά ‑ Τον ευνούχισε επειδή αρνήθηκε να την παντρευτεί

Σήμερα

Η άρνησή του να την παντρευτεί μετά από 7 χρόνια σχέσης προκάλεσε την οργή της

Νεκρός ένας 23χρονος από το τροχαίο στο Μαρκόπουλο, ένας σοβαρά τραυματίας στο Ίλιον

Σήμερα

Το όχημα που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να συγκρουστεί στη μπάρες του δρόμου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.