Eρευνα: Χάσαμε τον ύπνο μας λόγω κρίσης
Η κρίση επηρέασε τις ώρες και την ποιότητα του ύπνου

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 31/3/2013 | 00:00
Οι Έλληνες δεν κοιμούνται όπως παλιά, η κρίση έφερε άγχος και κατέστρεψε την ποιότητα του ύπνου.
Σύμφωνα με τα Νέα, η πνευμονολόγος, διευθύντρια της Μονάδας Μελέτης Ύπνου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Υπνου (ΕΛΕΔΥ), Αναστασία Αμφιλοχίου, ανέφερε σχετικά με το θέμα: «Από την εμπειρία μου στη Μονάδα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά αϋπνίας κατά 30% το τελευταίο διάστημα. Κύρια αιτία η κρίση και τα προβλήματα που αυτή φέρνει, κάτι που και οι ίδιοι οι ασθενείς μάς αναφέρουν. Κάποιοι από αυτούς μας λένε: "Είμαι άνεργος κι έχω χάσει τον ύπνο μου"».
Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι η λύση στην αϋπνία. «Αντίθετα, ο ίδιος ο ασθενής είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του. Εμείς δίνουμε κάποιες συμβουλές-οδηγίες που μπορούν να τον βοηθήσουν».
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 24.000 στελέχη εταιρειών από όλο τον κόσμο, 1 στους 3 εργαζομένους στην Ελλάδα θυσιάζει τον ύπνο του προκειμένου να φέρει εις πέρας επαγγελματικές ή ακόμη και προσωπικές υποχρεώσεις.
Μάλιστα, βάσει των στοιχείων, το παγκόσμιο ποσοστό για τους εργαζομένους που κοιμούνται λιγότερο για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις αυτές είναι 29%, δηλαδή χαμηλότερο από το ελληνικό.