E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Διευρύνονται οι δικαιούχοι

Δείτε τι ισχύει

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Διευρύνονται οι δικαιούχοι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 23/6/2020 | 08:37

Μετά τα 800 και τα 534 ευρώ που δόθηκαν στις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, όλο και περισσότερες ατομικές επιχειρήσεις και μικροεπαγγελματίες ανακαλύπτουν τώρα ότι δικαιούνται να ζητήσουν να λάβουν τα τουλάχιστον 1.500 ή 2.000 ευρώ (ή και πολύ περισσότερα) από τα προνομιακά δάνεια που δίνει το κράτος, με επιτόκιο μόλις 2,5%-3%, που θα τα ξεκινήσουν να τα εξοφλούν από το 2021 και σε 40 δόσεις, μέχρι το 2025.

Ο λόγος για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ» για τα δάνεια των 1,4 δισ. στην οποία εντάσσονται πλέον και τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς, οι εκμεταλλευτές ΤΑΞΙ ή και πωλητές λαϊκών αγορών. Ακόμα και μετά την ανακοίνωση πάντως, χθες το απόγευμα, για παράταση μέχρι Παρασκευή 26 Ιουνίου στην υποβολή αιτημάτων συμμετοχής, αμείωτη συνεχίζεται η εντυπωσιακή συμμετοχή επαγγελματιών και επιχειρήσεων στην φάση των αιτήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν την παράταση, στις 12 το μεσημέρι είχαν υποβάλει οριστικά αιτήσεις στο MyBusinessSupport 90.000 υποψήφιοι. Στις 6 το απόγευμα που δόθηκε η παράταση, είχαν φτάσει τις 103.000 αλλά ως τα μεσάνυκτα είχαν περαστεί και άλλες 10.000 αιτήσεις για την «Επιστρεπτέα ΙΙ».

130.000 «φωνές» αγωνίας

Τότε ακριβώς θα έληγε η συμμετοχή και ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων θα είχε σταματήσει στους 113.881, αν δεν είχε ανακοινωθεί από τις 6μμ η παράταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο όμως αυξάνονταν οι αιτήσεις σχεδόν κατά 10.000 κάθε 6 ώρες, άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο αυξάνονταν οι δηλώσεις στην ίδια πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από επιχειρήσεις με τα στοιχεία για την πτώση του τζίρου τους, τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, είχαν φτάσει στις 129.624 οι επιχειρήσεις που έσπευσαν να δηλώσουν πόση ζημιά υπέστησαν. Ασχέτως ΚΑΔ, οι επιχειρήσεις αυτές καταγράφουν τις πληγές τους και διεκδικούν την κρατική βοήθεια. Δηλαδή πάνω από 15.000 αιτήσεις θα έμεναν στα κρύα του λουτρού, έχοντας κάνει το πρώτο βήμα για να ζητήσουν βοήθεια, αλλά χωρίς να προλάβουν να κάνουν αίτηση για την «Επιστρεπτέα ΙΙ».

Δικαιούνται αλλά… δεν το ξέρουν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν όμως και ένα στοιχείο - "έκπληξη" για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις! Κλάδοι και φορείς που έχουν ενταχθεί στους δικαιούχους αλλά εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, διαμαρτύρονται γιατί αποκλείστηκαν από την α΄ φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής τον Μάιο. Και αυτό δείχνει ότι ακόμα δεν γνωρίζουν πως έχουν ήδη ενταχθεί στην β΄φάση που τελειώνει την ερχόμενη Παρασκευή!

Σε αντίθεση με την «Επιστρεπτέα Ι» στην οποία περίπου 55.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν βάσει ΚΑΔ 600 εκατ. ευρώ, στην «Επιστρεπτέα ΙΙ» ο αριθμός των εν δυνάμει δικαιούχων ξεπερνά ίσως και τις 200.000, γιατί πλέον δεν αποκλείονται αλλά δικαιούνται να κάνουν αιτήσεις:

- Επιχειρήσεις ασχέτως ΚΑΔ, με βάση στοιχεία που να δηλώνουν πτώση των εσόδων τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Προβληματικές επιχειρήσεις που πάντα εξαιρούνται από τέτοιες κρατικές ενισχύσεις

- Απλές μικρές ατομικές ή οικογενειακές επιχειρήσεις και μικροεπαγγελματίες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο!

Ο γενικός κανόνας είναι ότι αρκεί οι επιχειρήσεις να διαθέτουν ταμειακή μηχανή (δηλαδή συναλλαγές με το κοινό). Ωστόσο υπάρχουν πάνω από 100.000 τέτοιες επιχειρήσεις που, ενώ βρίσκονται στην ίδια μοίρα με άλλους δικαιοὐχους του Προγράμματος, δεν έκαναν αιτήσεις όπως άλλοι, αγνοώντας πιθανότατα ότι η νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή μοιράζει υπερδιπλάσια ποσά (1,4 δισ. που θα λάβουν πάνω από 1.500 ή 2.000 ευρώ κατ’ελάχιστον ο καθένας) και για πολλαπλάσιους από τους αρχικούς δικαιούχους.

Για παράδειγμα, νέοι δικαιούχοι της παροχής αυτής είναι και ατομικές επιχειρήσεις, με προσωπική εργασία και χωρίς κανένα υπάλληλο, που πριν αποκλείονταν, όπως:

• τα συνοικιακά καταστήματα ρούχων και υπόδησης, εποχικά κλπ

• ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ

• κουρεία

• πωλητές λαϊκών αγορών

• ψιλικατζίδικα – μίνι μάρκετ

• περίπτερα

• μικρά καφέ και μπαρ χωρίς εργαζόμενους

• καντίνες, κυλικεία

• καταστήματα με είδη δώρων, λαμπάδες κλπ

• παντοπωλεία

• φαρμακεία

• αρτοποιεία

• ανθοπωλεία

• ζαχαροπλαστεία

Και επιπλέον εντάσσονται και όσες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονταν ως προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου. Δηλαδή αν έχουν απωλέσει πχ πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών ή αν εντάσσονται σε πτωχευτική διαδικασία ή έχουν πάει ενίσχυση διάσωσης κλπ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τουρκία: Η σοκαριστική στιγμή που ασανσέρ πολυκατοικίας κατρακυλά επτά ορόφους ‑ Νεκρή νεαρή μητέρα

Σήμερα

Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του συζύγου της να την σώσει και το τραγικό τέλος

Πάνος Ρούτσι: «Θα κάτσω εδώ και ας πεθάνω, θα πάω μέχρι τελικής πτώσεως»

Σήμερα

Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους, τονίζοντας πως θέλει να μάθει από τι πέθανε ο γιος του

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Σήμερα

O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Σήμερα

Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Σήμερα

Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Σήμερα

Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Σήμερα

Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Σήμερα

Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Χτες

Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών

Νέες δηλώσεις Γεωργιάδη για την υγεία του Πάνου Ρούτσι

Χτες

Αμφισβητεί το ιατρικό ανακοινωθέν και ζητά δημοσιοποίηση εξετάσεων - Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ως απάντηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 29
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.