E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η «αυτόνομη ζώνη» στο Σιάτλ που δημιουργήθηκε μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Η μη παρουσία της αστυνομίας, η ατμόσφαιρα και τα περιστατικά πυροβολισμών

Η «αυτόνομη ζώνη» στο Σιάτλ που δημιουργήθηκε μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ
@nbcnews.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Μετά την βάναυση δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου, χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον ρατσισμό και την αστυνομική βία. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν κάνει ορισμένα βήματα μπροστά όσον αφορά στις φυλετικές διακρίσεις, αλλά ο ρατσισμός παραμένει μέρος μιας κοινωνίας που πολλές φορές τον αγνοεί.

Η αντίδραση σε τέτοια περιστατικά είναι συνήθως τόσο βροντόφωνη γιατί οι άνθρωποι έχουν μαζεμένο θυμό από τις αδικίες που υφίστανται καθημερινά. Οι διαδηλωτές βγήκαν στον δρόμο με την πρόθεση η φωνή τους να ακουστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας αλλά και του πλανήτη. Στο Σιάτλ η αντίδραση πήγε ένα βήμα παραπέρα. Οι διαδηλωτές κατέλαβαν την συνοικία Capitol Hill στις 8 Ιουνίου, διώχνοντας τους αστυνομικούς από το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Ανακήρυξαν την έκταση έξι τετραγώνων ως «αυτόνομη ζώνη», όπου έστησαν τέντες και δημιούργησαν ένα περιβάλλον όπου μπορούσες να ακούσεις μουσική, να μοιραστείς φαγητό αλλά και να συζητήσεις για διάφορα πολιτικά θέματα. Τις περισσότερες φορές με ειρηνικό τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε όσους συμμετείχαν σε αυτή την πρωτοβουλία ως «βίαιους αναρχικούς» και απαίτησε από τον κυβερνήτη της πολιτείας και την δήμαρχο τοης πόλης να πάρουν πίσω την «αυτόνομη ζώνη». Στις 11 Ιουνίου, η δήμαρχος Jenny Durkan δήλωσε πως «πρόκειται για τέσσερα τετράγωνα στο Σιάτλ, όπου η ατμόσφαιρα μοιάζει με πάρτι. Δεν είναι μια ένοπλη κατάληψη. Δεν είναι μια στρατιωτική χούντα. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να επαναφέρουμε την περιοχή, αλλά εδώ στην πόλη συνηθίζεται να έχουμε τέτοιου είδους πάρτι στους δρόμους και δεν υπάρχει καμία απειλή για τον κόσμο μέχρι στιγμής».

@wikipedia.org

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 14 Ιουνίου η εφημερίδα USA Today επιβεβαίωσε μέσω ρεπορτάζ την εορταστική ατμόσφαιρα στην περιοχή, όπου δεν έμπαιναν αστυνομικοί, αλλά χιλιάδες επισκέπτες. Η αρχηγός της αστυνομίας του Σιάτλ Carmen Best δήλωσε αρχικά πως η αστυνομία ψάχνει τρόπους να μειώσει το αποτύπωμά της στην περιοχή, αλλά αργότερα δήλωσε ότι η αστυνομία πρέπει να επιστρέψει στην περιοχή για να ανταποκρίνεται σε περιστατικά ανάγκης.

Μετά από διαπραγματεύσεις, στις 16 Ιουνίου, οι διαχωριστικές μπάρες μετακινήθηκαν και η «αυτόνομη ζώνη» μειώθηκε σε τρία τετράγωνα, με τους διαδηλωτές να επιτρέπουν στα οχήματα έκτακτης ανάγκης να περνούν από την περιοχή.

Ο αρχικός στόχος των διαδηλωτών ήταν να δημιουργήσουν μια γειτονιά χωρίς αστυνομία και μια μικρή κοινότητα όπου η αστυνομία να μην είναι απαραίτητη. Οι «ένοικοί» της έπαιρναν αποφάσεις όλοι μαζί και δεν είχαν ηγέτες ενώ τα αιτήματά τους αποφασίστηκαν από κοινού. Μερικά από αυτά ήταν: η μεταφορά κεφαλαίων που καταλήγουν στην αστυνομία στις δομές υγείας, η απαγόρευση στους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν όπλα, δακρυγόνα και ασπίδες, η απελευθέρωση κρατουμένων που καταδικάστηκαν για αδικήματα σχετικά με τη μαριχουάνα ή αντίστασης κατά της αρχής, και επαναληπτικές δίκες μαύρων κατηγορουμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

https://simple.wikipedia.org/wiki/Capitol_Hill_Autonomous_Zone

@wikipedia.org

Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν για το τι συμβαίνει στην «αυτόνομη ζώνη». Κάποιοι είπαν πως οι διαδηλωτές έχουν όπλα, με τα περισσότερα ρεπορτάζ να τους διαψεύδουν. Άλλοι πάλι υποστήριξαν πως οι διαδηλωτές εκβίασαν κάποιες επιχειρήσεις στην περιοχή προκείμενου να τις αφήσουν να λειτουργούν. Μερικοί επιχειρηματίες όμως δήλωσαν αργότερα στην Daily Beast πως υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις και πως οι δουλειές τους πλέον έχουν βελτιωθεί μετά τα lockdown για τον κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν δυο περιστατικά πυροβολισμών . Ένας 19χρονος έχασε την ζωή του και ακόμα δυο τραυματίστηκαν. Τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα.

Σύμφωνα με τους The New York Times, εθελοντές γιατροί έσπευσαν αμέσως για να βοηθήσουν τον 19χρονο που αργότερα έχασε την ζωή του και κάλεσαν την πυροσβεστική του Σιάτλ, αλλά εκείνη αρνήθηκε να μεταβεί στο σημείο. Ένας από τους εθελοντές, δήλωσε στην εφημερίδα πως η ομάδα γιατρών μετέφερε το θύμα σε ένα προκαθορισμένο σημείο συνάντησης αλλά δεν ήταν κανείς εκεί.

Αντιπρόσωπος της πυροσβεστικής δήλωσε πως η πυροσβεστική δεν θα έμπαινε στην «αυτόνομη ζώνη» έως ότου είναι ασφαλής από την αστυνομία. Η αστυνομία σε επίσημη ανακοίνωση είπε πως έφτασε στο σημείο και βρήκε απέναντί της ένα «βίαιο πλήθος που δεν άφησε τους αστυνομικούς να έχουν ασφαλή πρόσβαση στα θύματα». Οι «ένοικοι» της «αυτόνομης ζώνης» του Capitol Hill όμως ισχυρίστηκαν πως τα θύματα είχαν ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο όταν οι αστυνομικοί έφτασαν εκεί. Η Lisa Herbold, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης δήλωσε πως «Ο ισχυρισμός ότι το πλήθος δεν επέτρεψε την πρόσβαση στα θύματα πιστεύω πως αψηφά κάθε πίστη».

https://dailyhive.com/seattle/capitol-hill-autonomous-zone-black-lives-matter-mural

@dailyhive.com

Την Δευτέρα, η δήμαρχος της πόλης σε συνέντευξη τύπου δήλωσε πως οι αρχές θα λύσουν την κατάληψη στην περιοχή μετά τα περιστατικά πυροβολισμών, χωρίς να δώσει σαφή χρονικό προσδιορισμό. «Είναι ώρα οι άνθρωποι να πάνε στα σπίτια τους» είπε στους δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πως ακριβώς θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο αντίστασης των διαδηλωτών, λέγοντας απλά πως θα γίνει «ειρηνικά και στο άμεσο μέλλον».

Η κατάληψη της περιοχής του Σιάτλ και η δημιουργία «αυτόνομης ζώνης» μπορεί να αναγνωστεί από τον καθένα με διαφορετικά κριτήρια. Το σίγουρο είναι πως οι ΗΠΑ, αλλά και ο υπόλοιπός κόσμος, βρίσκονται αυτή την στιγμή σε ένα σημείο καμπής όσον αφορά τις φυλετικές διακρίσεις και ανισότητες μέσα στην κοινωνία. Η στιγμή έχει δημιουργήσει πολλές πιθανότητες και ας ελπίσουμε πως οι αλλαγές που θα ακολουθήσουν θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Πληροφορίες: wikipedia.org, usatoday.com, thecut.com, nytimes.com

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ξύλινα κουτιά»: Τα πρωτότυπα έπιπλα του Μεσαίωνα και η έξυπνη χρήση τους

Πριν 10 ώρες

Όταν η ανάγκη γέννησε μια από τις πιο πρωτότυπες λύσεις ύπνου της ιστορίας

Το μυστικό γιατί οι άνθρωποι διψούν για Χριστούγεννα ‑ και πώς η Mariah Carey το κατάλαβε πρώτη

Πριν 10 ώρες

Γιατί οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να γιορτάζουν όλο και συχνότερα τα Χριστούγεννα

Ο Έλληνας ηθοποιός που είχε υποδυθεί τον εραστή της Ντάριλ Χάνα

Πριν 10 ώρες

Η συμμετοχή του σε ταινία του Χόλιγουντ το 1982

Η κρυφή αγορά εργασίας του σκοτεινού ιστού: Ποιοι μπαίνουν, πόσα παίρνουν και γιατί κινδυνεύουν

Χτες

Αυτός είναι ο μέσος χρήστης του dark web – και δεν είναι αυτός που φαντάζεσαι

Νόμπελ Ειρήνης: Η τραγική ειρωνεία στην περίπτωση της γυναίκας που «κέρδισε» τον Τραμπ

Χτες

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαρία Κορίνα Ματσάδο κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «φυγόδικη»

Όταν το κραγιόν έγινε όπλο: Η απίστευτη ιστορία πίσω από το «Victory Red»

Χτες

Πώς ένα χρώμα έγινε σύμβολο αντίστασης και γυναικείας δύναμης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Νέο ρεκόρ για τη Frida Kahlo: Πίνακας της πουλήθηκε για 54,7 εκατ. δολάρια

Προχτές

Kαταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ για έργο γυναίκας καλλιτέχνιδας

Τα εντυπωσιακά αγάλματα που ... εμφανίζονται μόνο δυο ώρες την ημέρα!

Προχτές

Η εντυπωσιακή εγκατάσταση που εμφανίζεται μόνο όσο η παλίρροια το επιτρέπει – και μας δείχνει το μέλλον που χτίζουμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.