Καμία εγγύηση για τις καταθέσεις
H επόμενη μέρα της κρίσης στην Κύπρο
Δημοσίευση 1/4/2013 | 00:00
Ο ιός της ανασφάλειας προσβάλλει την Ευρωζώνη μετά το αδιανόητο -μέχρι και τη συνεδρίαση του Εurogroup της 15ης Μαρτίου- κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο. Με τις χώρες του Νότου βυθισμένες στην οικονομική κρίση και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη σε συρρίκνωση 0,5% το 2012, η Ευρώπη φαίνεται πιο διχασμένη από κάθε άλλη φορά, μετά και τις δραματικές αποφάσεις που έκαψαν περιουσίες και οικονομίες μιας ζωής στην Κύπρο σε ένα μόλις βράδυ.
Όλοι ρωτούν ανήσυχοι πόσο ασφαλείς είναι πλέον οι καταθέσεις, ενώ, όπως έδειξε σχετική έρευνα, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια αγγίζουν ακόμη και το 54% των ισχυρών Γερμανών. Πόσω μάλλον στην Ελλάδα, η οποία εφαρμόζει ένα αυστηρότατο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και η οικονομική τραγωδία της Κύπρου επηρεάζει άμεσα την οικονομία της. Οι διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εκφράστηκαν τόσο από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, όσο και από άλλα επίσημα χείλη.
Ωστόσο, υπάρχει μία… λεπτομέρεια: η κρατική εγγύηση των 100.000 ευρώ ισχύει στην Ευρώπη για τους καταθέτες των τραπεζών που χρεοκοπούν. Όχι όμως και για την επιβολή φόρων και έκτακτων εισφορών. Δηλαδή, ένα άλλο Εurogroup στο μέλλον μπορεί να αποφασίσει και πάλι την επιβολή ενός φόρου στις καταθέσεις, ανεξαρτήτως ύψους, σε ένα δημοσιονομικά απείθαρχο κράτος-μέλος. Ο πρόεδρος της Κύπρου, κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο δραματικό Εurogroup της 15ης Μαρτίου που προκάλεσε το «όχι», βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, δεχόμενος τρομακτικές πιέσεις. Είναι βέβαιο ότι δεν είχε την ισχύ να πείσει τους εταίρους για επιβολή φόρου 6,75% από το πρώτο ευρώ και 9,90% για τα μεγαλύτερα ποσά.
Την απόφαση για το καθολικό κούρεμα των καταθέσεων πήραν οι Ευρωπαίοι, ανοίγοντας έτσι το κουτί της Πανδώρας στην Ευρωζώνη. Κάτω από αυτή την ασφυκτική πίεση, ο κ. Αναστασιάδης δεν μπορούσε να θέσει όρους. Πώς ήταν δυνατόν να επιβάλει τις προτάσεις του; Το Εurogroup πήρε το βάρος της απόφασης και επέβαλε το κούρεμα των καταθέσεων, χωρίς να γλυτώσουν το μαχαίρι ούτε οι εγγυημένες, υποτίθεται, καταθέσεις.
Υπάρχει όμως ένας βάσιμος αντίλογος όσον αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων στην Ελλάδα:
Α) Το μνημόνιο εγγυάται τις καταθέσεις.
Β) Οι Ευρωπαίοι έδωσαν 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και θωράκισαν το τραπεζικό σύστημα.
Γ) Το μνημόνιο προβλέπει, σε περίπτωση αστοχίας του προγράμματος, ότι τα νέα μέτρα θα προέλθουν από την περικοπή δαπανών.
Δ) Το ελληνικό ΑΕΠ είναι περίπου 50 δισ. μεγαλύτερο από τις καταθέσεις.
Υπάρχει και ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα: στην Ελλάδα περίπου το 90% των καταθετών διατηρεί καταθέσεις μικρότερες από 100.000 ευρώ. Καθώς τo Eurogroup δημιούργησε προηγούμενο με την Κύπρο με το όριο των 100.000 ευρώ, ένα ανάλογο μέτρο στην Ελλάδα θα είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας - λογικά επιχειρήματα για μια παράλογη όμως απόφαση που πήρε η Ευρώπη για την Κύπρο. Και το ερώτημα είναι αν ληφθεί παρόμοια απόφαση για την Ελλάδα θα αφορά μόνο τις καταθέσεις άνω των «εγγυημένων» 100.000 ή, λόγω του μικρού αριθμού τους, η φορολογία θα αφορά και τις μικρότερες;
Πηγή: Πρώτο Θέμα