E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κλειστή η Αγία Σοφία γα τους επισκέπτες

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη μετατροπή σε τζαμί παρά την κατακραυγή

Κλειστή η Αγία Σοφία γα τους επισκέπτες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 12/7/2020 | 10:18

Παρά την διεθνή κατακραυγή, η Τουρκία προχώρησε ήδη στο επόμενο βήμα, ξεκινώντας προετοιμασίες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, μετά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείς της χώρας.   

Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Αγία Σοφία έκλεισε χθες για τους επισκέπτες προκειμένου ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού να επιθεωρήσουν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες.   

Όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι αγιογραφίες πρόκειται να καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνε με την εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες, που θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής και χαλιά στο πάτωμα, που θα φωτίζονται με τρόπο ώστε να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.   

Αυτό σημαίνει πως ακόμη και οι επισκέπτες, θα πρέπει πλέον για να εισέλθουν στο ναό να βγάζουν τα παπούτσια τους.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ερντογάν απορρίπτει τις σφοδρές επικρίσεις - Πανηγυρίζει η Εμινέ   

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε χθες τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του.   

«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (...) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής, μέσω τηλεδιάσκεψης. «Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι σε σχέση με όσα οι άλλοι λένε, αλλά σε σχέση με τα δικαιώματά μας, όπως το κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού», συμπλήρωσε.   

«Άκουσα με μεγάλη χαρά ότι το κληροδότημα του Σουλτάνου Μωάμεθ το «Τζαμί Αγία Σοφία» άνοιξε και πάλι στη λατρεία. Δόξα τον Αλλάχ! Είθε τα τζαμιά μας, το μυαλό, οι καρδιές και οι ψυχές μας να γεμίσουν με καθάριους πιστούς! Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτό το εξαιρετικό έργο της ανθρώπινης κληρονομιάς ως κόρη οφθαλμού», ανέφερε η Εμινέ Ερντογάν, σύζυγος του Τούρκου προέδρου, σε μήνυμά της στο Τwitter.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διεθνής Τύπος: «Ο Ερντογάν αψηφά την Ευρώπη και τη Δύση»   

Η απόφαση της Τουρκίας έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, με τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης να σχολιάζουν πως, με την συγκεκριμένη απόφαση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αψηφά την Ευρώπη και τη Δύση».   

Για «εκπλήρωση του ονείρου» των ισλαμιστών και των εθνικιστών στη χώρα του, που ήταν «η κατάκτηση εκ νέου, θρησκευτικά και πολιτικά, αυτού του συμβόλου της Κωνσταντινούπολης», κάνει λόγο η Le Figaro, για το «τέλος του οράματος του Κεμάλ» οι Times, ενώ το BBC σημειώνει ότι η Τουρκία μετατρέπει το εμβληματικό μουσείο σε τζαμί.   

Το AFP εκτιμά ότι ο Ερντογάν είναι νοσταλγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενώ το Reuters ότι πρόκειται για κίνηση ολοκλήρωσης του σχεδίου του.   

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Pussy Riot: Πρώην μέλος τους ήταν κατάσκοπος του Πούτιν επί τρία χρόνια

Χτες

Το πρώην μέλος του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος αποκάλυψε ότι σχεδίαζαν να τη χρησιμοποιήσουν σε απόπειρα δολοφονίας πρώην συνεργάτη της.

Καλλιάνος: Πιθανός νέος καύσωνας από την Κυριακή

Χτες

Τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε ο μετεωρολόγος

44.164 διαδραστικοί πίνακες, ΑΙ και ρομποτική στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Χτες

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον σχεδιασμό της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, από τους διορισμούς εκπαιδευτικών έως τα νέα ΚΕΔΑΣΥ.

Πύλος: Νέα στοιχεία στο θρίλερ με τον αγνοούμενο Ισπανό επιχειρηματία – Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο

Χτες

Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο, τρεις ημέρες χωρίς επικοινωνία και η μαρτυρία του καπετάνιου που διέσωσε τη σύζυγό του

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στον Χάρακα Αττικής λόγω μηχανικής βλάβης

Χτες

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 18:40 το απόγευμα της Δευτέρας, με το ελικόπτερο να έχει προορισμό το Σούνιο.

Τραγωδία στη Μύκονο: Τουρίστας πνίγηκε στην Ψαρρού – Η απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί

Χτες

Ναυαγοσώστης και λουόμενοι έδωσαν μάχη για να τον επαναφέρουν – Δεν τα κατάφερε

Έκοψαν κλήση 700 ευρώ σε μεθυσμένο αναβάτη στην Ανδρο

Χτες

Τι ισχυρίζονται ο αναβάτης και ο δικηγόρος του

Μυστήριο στη Νέα Υόρκη: Οι άνθρωποι που βγαίνουν από τους υπονόμους στο Μανχάταν επέστρεψαν – Τι ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Η NYPD ερευνά νέο περιστατικό κοντά στο Madison Square Garden και εξετάζει αν συνδέεται με προηγούμενες υποθέσεις

Γιατί τα παιδιά στη Γάζα δεν μπορούν πλέον να πετάξουν χαρταετό ‑ Τι συμβολίζουν

Χτες

Πώς μια αγαπημένη παιδική συνήθεια στη Γάζα μετατράπηκε σε σύμβολο στρατιωτικής έντασης. Λίγα λόγια για τους χαρταετούς.

Καύσωνας: Η ελληνική πόλη που «έβρασε» στους 41,8°C

Χτες

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 41 βαθμούς με τον καύσωνα να κορυφώνεται - Πού σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Ποιος είναι ο Ισπανός επιχειρηματίας που αγνοείται στο Ιόνιο

Χτες

Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά για τον εντοπισμό του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από την περασμένη Τρίτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.