Βαφτίζουν ελληνικά αυγά από Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία!
Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 3/4/2013 | 00:00
Κινδυνεύει η ελληνική αγορά παραγωγής αυγών, εξαιτίας των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων από άλλες φθηνότερες χώρες, όπως Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.
Πολλοί Έλληνες παραγωγοί επιλέγουν να ελληνοποιήσουν παράνομα τα εισαγόμενα αυγά τους, μιας και η διαφορά στην τιμή είναι μεγάλη - το κόστος παραγωγής για μια καρτέλα αυγά υπολογίζεται σε περίπου 2,7 ευρώ, τη στιγμή που η καρτέλα με εισαγόμενα αυγά από την Τουρκία κοστίζει μόλις 1,6 ευρώ!
Οι διαδικασίες παράνομης ελληνοποίησης αυγών ξεκινούν από τους παραγωγούς, αλλά και από εμπόρους. Ειδικότερα, έμποροι αυγών με αποθήκες έχουν προμηθευτεί σφραγιστικό μηχάνημα και εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων η ελληνοποίηση των αυγών πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι έχουν πλέον τόσες λίγες κότες, που δεν δικαιολογούνται οι παραγωγές που δηλώνουν - αν κάποιος κάνει έλεγχο, θα βεβαιώσει πως δεν είναι δυνατόν παραγωγός να έχει 50.000 κότες και να πουλά καθημερινά 200.000 αυγά!
Ακόμα, ημερήσια παραγωγή αυγών στην Ελλάδα δεν είναι δυνατό να ξεπερνά τα 5 εκατ. αυγά, ωστόσο στην ελληνική αγορά διατίθενται επιπλέον 2 εκατ. αυγά, τα οποία αφορούν παράνομες ελληνοποιήσεις.
Τα εισαγόμενα αυγά πηγαίνουν είτε σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, είτε σε μονάδες παστερίωσης. Τα αυγά αυτά είναι πολύ πιθανό να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
¶λλωστε, σύμφωνα με την Ε.Ε., τα αυγά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης δεν είναι υποχρεωτικό να είναι σφραγισμένα.
Από την άλλη μεριά, τα ξενοδοχεία, αλλά και άλλες ελληνικές εταιρείες που διαθέτουν το περίφημο ελληνικό πρωινό ή άλλα ελληνικά προϊόντα στην αγορά είναι πολύ πιθανό τελικά το πρωινό που προσφέρουν να μην είναι και τόσο ελληνικό, χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες, τόσο των ξενοδοχείων όσο και των εταιρειών παρασκευής ελληνικών τροφίμων.