E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το αρχαίο ναυάγιο της Ελλάδας που θα γίνει το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο

Βρίσκεται στον βυθό από τον 5ο αιώνα π.Χ.

Το αρχαίο ναυάγιο της Ελλάδας που θα γίνει το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο
@thevintagenews.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Ένα αρχαίο ναυάγιο θα γίνει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα. Οι πύλες του μάλιστα θα ανοίξουν σύντομα και συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου. Το διάσημο ναυάγιο αμφορέων που βρίσκεται στην νήσο Περιστέρα της Αλοννήσου, θα παραμείνει ανοιχτό για τους δύτες μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

Βρίσκεται στο βυθό από τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. και είναι ένα από τα σημαντικότερα της αρχαιότητας. Ένας ψαράς το αντίκρυσε για πρώτη φορά το 1985 σε βάθος 28 μέτρων, κοντά στη βραχώδη ακτή της Περιστέρας. Πρόκειται για ένα εμπορικό πλοίο που ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από την αρχαία πόλη της Χαλκιδικής, Μένδη, αλλά και την Περάπηθο, δηλαδή την σημερινή Σκόπελο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αμφορείς επεκτείνονται σε μήκος 25 μέτρων, δείχνοντας και το μέγεθος του πλοίου που ναυάγησε στην περιοχή. Το Smithsonian magazine αναφέρει πως οι αμφορείς έφταναν τους 4.000 και υπολογίζεται ότι το πλοίο ζύγιζε 126 τόνους.

Οι ερασιτέχνες αυτοδύτες αλλά κι οι δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν σύντομα να το επισκεφθούν, φυσικά με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων του νησιού. Όσοι δεν είναι τόσο τολμηροί και δεν θέλουν να βραχούν, μπορούν να επισκεφθούν Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού και να καταδυθούν εικονικά στο βυθό αι να μάθουν την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων.

Γιατί είναι σημαντικό το ναυάγιο της Περιστέρας; Πρώτα απ’ όλα γιατί άλλαξε την αντίληψη των ειδικών για την κατασκευή των αρχαίων πλοίων. «Πριν από την ανακάλυψη του ναυαγίου, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι τα μεγαλύτερα πλοία σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από τους Ρωμαίους τον 1o αιώνα π.Χ», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Alonissos Triton Dive Center. «Αυτά τα πλοία μετέφεραν περίπου 1.500 αμφορείς και ζύγιζαν έως 70 τόνους. Το ελληνικό πλοίο χτίστηκε περίπου τέσσερις αιώνες νωρίτερα, ζύγιζε 126 τόνους και μετέφερε περισσότερο από το διπλάσιο της ποσότητας αμφορέων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στα αίτια του ναυαγίου, κανένας δεν είναι σίγουρος, αν και κάποια στοιχεία αναφέρουν πως οφειλόταν σε φωτιά. Μια άλλη εκδοχή θεωρεί υπεύθυνους τους πειρατές, που αν ισχύει, τότε δεν κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους.

Μετά τον Οκτώβριο, το «υποβρύχιο μουσείο» θα κλείσει και πάλι και οι πηγές αναφέρουν πως θα ανοίξει ξανά το επόμενο καλοκαίρι. Όσοι λοιπόν θέλετε να το επισκεφθείτε, σας περιμένει από τις αρχές Αυγούστου.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ρολόι που «ήταν εκεί» όταν γράφτηκε ιστορία: Χτύπησε στους ρυθμούς του Michael Jackson

Χτες

Πόσο αξίζει ένα κομμάτι από την κορυφή της μουσικής;

Οι συνήθειες που «προδίδουν» υψηλό IQ: Τι αποκαλύπτει η Τεχνητή Νοημοσύνη

Χτες

Δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι: Πώς σκέφτονται και λειτουργούν στην καθημερινότητα τα άτομα με υψηλή νοημοσύνη

Οι άνθρωποι που μπήκαν στον πόλεμο για να τον δείξουν σε εμάς

Χτες

Οι φωτορεπόρτερ που είδαν όσα δεν θέλουμε να δούμε

Η ζωή στο πιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου

Χτες

Μόλις 236 κάτοικοι ζούνε εκεί

Ο πίνακας που... έκρυβε μυστικά: Το πριν και το μετά

Χτες

Ένα οικογενειακό πορτρέτο τροποποιήθηκε για να καλύψει έναν σκλάβο έφηβο που πόζαρε μαζί με τα παιδιά της οικογένειας

Μεγάλη Παρασκευή: Η Σταύρωση, ο Επιτάφιος Θρήνος και το βαθύτερο νόημα της πιο κατανυκτικής ημέρας της Ορθοδοξίας

Προχτές

Η ημέρα της κορύφωσης του Θείου Δράματος, απόλυτου πένθους, αλλά και προσδοκίας Ανάστασης

Τι πραγματικά συμβαίνει αν δεν βάλεις το κινητό σου σε «λειτουργία πτήσης» όταν πετάς

Προχτές

Οι ειδικοί της αεροπορίας εξηγούν γιατί η προειδοποίηση της καμπίνας δεν είναι απλώς τυπική και τι μπορεί να διαταράξει η αμέλεια σου

Όταν την είπαν «άσχημη» μπροστά σε όλους: Η απάντηση της Γεωργίας Βασιλειάδου που σίγησε την αίθουσα

Προχτές

Η ατάκα-θρύλος που μετατράπηκε σε μάθημα αξιοπρέπειας και σφράγισε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.