E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ακατάλληλη η χλωροκίνη για τον κορωνοϊό: Ο πράσινος πίθηκος έδωσε την «απάντηση»

Τι έδειξε μια νέα έρευνα

Ακατάλληλη η χλωροκίνη για τον κορωνοϊό: Ο πράσινος πίθηκος έδωσε την «απάντηση»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/7/2020 | 18:15

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να τη διαφήμιζε, μπορεί ο Ζαΐρ Μπολσονάρο να… επιμένει αλλά σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η χλωροκίνη είναι ακατάλληλη για να νικήσει τον κορωνοϊό.

Εδώ μια μήνες έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο, παγκόσμιο, debate αν η χλωροκίνη (φάρμακο για την ελονοσία) και η “συγγενής” της υδροξυχλωροκίνη θα μπορούσαν να είναι το φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αν κάποιοι έσπευσαν να τη διαφημίσουν, οι τελευταίες μελέτες μάλλον τη βγάζουν από το κάδρο.

Για παράδειγμα, η έρευνα επιστημόνων του γερμανικού επιστημονικού κέντρου Deutsches Primatenzentrum (DPZ) στο Γκέτινγκεν, του νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Βόννης, δημοσιεύθηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό Nature. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα η χλωροκίνη απλά είναι ακατάλληλη.

Ο Στέφαν Πέλμαν, επικεφαλής του τμήματος μολύνσεων στο ερευνητικό κέντρο DPZ και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, δηλώνει «πως δεν δικαιολογούνται πλέον κλινικές έρευνες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πράσινος πίθηκος έδωσε την «απάντηση»

Τι έκαναν όμως διαφορετικό οι συγκεκριμένοι επιστήμονες; Τους προηγούμενους μήνες δημοσιεύθηκαν έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες υπήρχαν μεγάλες ελπίδες η χλωροκίνη να είναι πράγματι ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού. Όλες αυτές οι προσπάθειες είχαν όμως ένα σοβαρό μειονέκτημα: τα πειράματα δεν είχαν γίνει σε ανθρώπινα κύτταρα.

«Η αντιϊκή δράση της χλωροκίνης ή της υδροξυχλωροκίνης φάνηκε στα νεφρικά κύτταρα πράσινου πιθήκου. Τα κύτταρα αυτά χρησιμοποιούνται πολύ συχνά από ιολόγους για πειράματα», δηλώνει ο Γερμανός ειδικός.

Και παρόλο που τα κύτταρα αυτά είναι κατάλληλα για πολλά πειράματα, ωστόσο είναι ακατάλληλα για τον κορωνοϊό, συμπληρώνει ο Μάρκους Χόφμαν, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην έρευνα. Ο Γερμανός βιολόγος ερευνά από ποιους διαφορετικούς δρόμους οι νέοι ιοί παρεισφρούν στα κύτταρα. «Τα νεφρικά κύτταρα του πράσινου πιθήκου δεν μπορούν να απεικονίσουν την αποφασιστική δίοδο εισόδου, ο SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί τα κύτταρα των πνευμόνων του ανθρώπου για τη μόλυνση», συμπληρώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα κύτταρα των πιθήκων λείπει ένα σημαντικό ένζυμο με την επωνυμία TMPRSS2, το οποίο ενεργοποιεί τον ιό για να εισέλθει στα κύτταρα των πνευμόνων. Αντ΄ αυτού παράγουν το ένζυμο με την επωνυμία Cathepsin L. Η χλωροκίνη δρα ανασταλτικά σε αυτό το ένζυμο και μπορεί έτσι να εμποδίσει τη μόλυνση των νεφρικών κυττάρων του πράσινου πιθήκου με κορωνοϊό.

Πειράματα σε ανθρώπινα κύτταρα

Οι Γερμανοί επιστήμονες αποφάσισαν να κάνουν τα πειράματά τους σε μια ανθρώπινη κυτταρική σειρά των πνευμόνων με την επωνυμία Calu-3 για να διαπιστώσουν εάν η χλωροκίνη έχει την ίδια ανασταλτική λειτουργία.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι «η χλωροκίνη δεν μπορεί να εμποδίσει την είσοδο του ιού στα κύτταρα των πνευμόνων», όπως είπε ο Στέφαν Πέλμαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το λόγο αυτό είναι της άποψης, όπως και οι συνάδελφοί του, ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι κλινικές δοκιμές με χλωροκίνη.

Σε όλο τον κόσμο πάντως αυτή την περίοδο διεξάγονται πολλές κλινικές έρευνες με χλωροκίνη. Για τους επιστήμονες Πέλμαν και Χόφμαν, το πιο προβληματικό δεν είναι οι κλινικές έρευνες που διεξάγονται, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν γιατροί που συνταγογραφούν τη χλωροκίνη σε ασθενείς με κορωνοϊό. Γεγονός που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για ασθενείς που υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα. Για τον Χόφμαν, η χρήση χλωροκίνης στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει καμία δράση για τον ασθενή και στη χειρότερη επιδεινώνει την κατάστασή του.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε αναστολή η παιδίατρος για την υπόθεση του βρέφους που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα στο Ρίο

Σήμερα

Διατάχθηκε ΕΔΕ για την εφημερία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου – Σταθερή η κατάσταση του 5μηνου στη ΜΕΘ Πατρών

Πόρισμα ΕΜΠ για τη φονική έκρηξη στα Τρίκαλα: Διαβρωμένος σωλήνας χωρίς αντιδιαβρωτική προστασία

Σήμερα

Το πόρισμα του ΕΜΠ παραδόθηκε στις δικαστικές Αρχές και θα χρησιμοποιηθεί στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης στα Τρίκαλα

Αντριου Μαουντμπάντεν Ουίνδσορ: Το Παλάτι του απαγόρευσε να κάνει ιππασία στα βασιλικά κτήματα

Σήμερα

Το βρετανικό Παλάτι έχει έρθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μετά τη σύλληψη και την έρευνα σε βάρος του αδελφού του βασιλιά Καρόλου

Πάτρα: Καθαρή η μαγνητική του 5 μηνών βρέφους που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα

Σήμερα

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την πορεία υγείας του 5 μηνών βρέφους που έχει προσβληθεί από μηνιγγίτιδα

Ισπανία: Αντιδράσεις για τον διπλασιασμό του τουριστικού φόρου ‑ Τα έσοδα θα πάνε για το στεγαστικό

Σήμερα

Οι επισκέπτες ξενοδοχείων πέντε αστέρων θα μπορούσαν να χρεωθούν έως και 15 ευρώ τη βραδιά και οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων θα συνεχίσουν να πληρώνουν περίπου 6 ευρώ

Καρυστιανού: Πριν από το καλοκαίρι η ανακοίνωση του κόμματος – «Μας ζορίζει η ονομασία»

Σήμερα

Τι αποκάλυψε η ίδια σε συνέντευξής της στην εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες» στο OPEN

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας: Διασωληνωμένος στο Τζάνειο 22χρονος

Σήμερα

Ο 22χρονος πήγε αρχικά το βράδυ της τρίτης στο νοσοκομείο Πύργου οπού και διασωληνώθηκε, ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο Τζάνειο Νοσοκομείο

Σκέψεις για ρύθμιση ‑ ανάσα με περισσότερες δόσεις για χρέη προς την εφορία

Σήμερα

Ποιοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και ποιοι θα την χάσουν

Αθώοι κρίθηκαν επτά κατηγορούμενοι στη Θεσσαλονίκη για τον άγριο ξυλοδαρμό 20χρονου οπαδού, που έπεσε σε κώμα

Σήμερα

«Η μνήμη μου σταματάει στην Καμάρα είπε στην κατάθεσή του το θύμα, που δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τους επτά κατηγορούμενους με αποτέλεσμα να αθωωθούν

Ρίο: Ξέφυγε τον κίνδυνο το μωρό με μηνιγγίτιδα από τη Ζάκυνθο

Σήμερα

Ενθαρρυντικό είναι ότι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση

Ρώμη: Πεθερός επιτέθηκε με μπαλτά στη νύφη του στη μέση του δρόμου

Σήμερα

Ο 85χρονος, κρατώντας μπαλτά, της επιτέθηκε αιφνιδιαστικά, προκαλώντας της τραύματα στο κεφάλι και στα χέρια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.