Πώς να προστατεύσετε τα μετρητά σας
Σε ποιες περιπτώσεις καλύπτουν ρευστό οι ασφαλιστικές εταιρείες
Δημοσίευση 5/4/2013 | 02:08
Σε μια περίοδο, όπου τα μετρητά είναι πολύτιμα ως κόρη οθφαλμού, αρκετοί είναι εκείνοι που ενδεχομένως έχουν χρήματα στο σπίτι τους καλά φυλαγμένα, είτε σε κάποιο συρτάρι κομοδίνου, είτε στο ψυγείο, σε κάποια ντουλάπα ή σε οποιαδήποτε άλλη ευφάνταστη κρυψώνα και αναρωτιούνται με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να τα θωρακίσουν από οποιαδήποτε απειλή.
Απευθυνόμενοι στον ιδιοκτήτη ασφαλιστικού πρακτορείου, Γρηγόρη Τσερεζόλε, του ζητήσαμε να μας εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο κάποιος, μέσω μιας ασφαλιστικής εταιρείας, θα μπορούσε να κοιμάται ήσυχος το βράδυ, χωρίς το φόβο κλοπής ή διάρρηξης.
Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις ασφάλιση μετρητών για ιδιώτες
Όπως εξηγεί ο κύριος Τσερεζόλε, τα μετρητά στις περισσότερες περιπτώσεις εξαιρούνται των ασφαλιστικών καλύψεων.
«Η ασφάλιση των χρημάτων γίνεται επιλεκτικά για πολύ περιορισμένο αριθμό ιδιωτών πελατών, αφού εκείνοι δηλώσουν ό,τι έχουν στο χρηματοκιβώτιο και ακολουθήσει καταμέτρηση από την εταιρεία». Συνήθως πρόκειται για πελάτες που έχουν σπίτι μεγάλης αξίας. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να δηλώσουν ότι διαθέτουν χρηματοκιβώτιο και να ασφαλίσουν το περιεχόμενό του, κατόπιν συμφωνίας με το ασφαλιστικό τους γραφείο.
Ασφάλιση τραπεζικών θυρίδων
Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι τραπεζικές θυρίδες. Όπως επισημαίνει ο κύριος Τσερεζόλε, η ασφάλιση θυρίδας γίνεται πάντα σε συνδυασμό με την ασφάλιση του σπιτιού μας. «Αν υπάρξει κλοπή σε θυρίδα ή απώλεια, καλύπτεται μέχρι μία συγκεκριμένη αξία και ανάλογα με τη συμφωνία που έχει προηγηθεί».
Τα μετρητά των επιχειρήσεων ασφαλίζονται
Η μόνη περίπτωση να μπορέσει κάποιος να ασφαλίσει τα μετρητά του σε ποσοστό 100% είναι να υπογράψει συμβόλαιο με κάλυψη χρηματοκιβωτίου στο όνομα της επιχείρησης που τυχόν διαθέτει. «Επίσης, αν εισβάλλουν ληστές την ώρα που εργαζόμαστε και αφαιρέσουν χρήματα από το ταμείο ή αντίστοιχα σε περίπτωση μεταφοράς μετρητών, υπάρχει ο τρόπος να αποδειχθεί πόσα χρήματα υπήρχαν, καθώς όλα καταγράφονται στην ταμειακή μηχανή».
Τιμαλφή, μετοχές ή άλλα αντικείμενα αξίας δεν ασφαλίζονται
Αντίστοιχη περίπτωση με τα μετρητά είναι οι μετοχές και τα τιμαλφή, τα οποία επίσης δεν ασφαλίζονται, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατά την κρίση των εταιρειών, ενώ οι επιταγές μπλοκάρονται από την τράπεζα και επομένως δεν καλύπτονται, παρά μόνο στην περίπτωση ανάκτησής τους. Κάποιες εταιρείες –αν και όχι όλες– καλύπτουν επίσης την ανεπιθύμητη χρέωση της πιστωτικής μας κάρτας, σε συνδυασμό με την ασφάλιση σπιτιού.
Πηγή: news.gr