E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας μετά την οπισθοχώρηση της Τουρκίας

Διαπραγμάτευση «χωρίς όρους και προϋποθέσεις» ζητά η Άγκυρα

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας μετά την οπισθοχώρηση της Τουρκίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 28/7/2020 | 16:50

Επιβεβαιώθηκε η εικόνα της αποκλιμάκωσης δια στόματος του εκπρόσωπου της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Aυτός ανακοίνωσε το πάγωμα των σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis, τονίζοντας πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα «χωρίς όρους και προϋποθέσεις». «Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφισβητούμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο», δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNN Turk. Εντωμεταξύ, σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, αποσύρθηκαν και τουρκικά πολεμικά πλοία που είχαν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης», είπε.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν την αποφόρτιση του κλίματος. Ενδεικτικό είναι ότι από σήμερα ξεκινά και η μερική απόσυρση μονάδων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Παρ’ όλα αυτά, κάποια πολεμικά πλοία θα παραμείνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη αντίδραση από την Αθήνα έρχεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος κάνει λόγο για θετική ενέργεια, καθώς η Ελλάδα θέλει διαύλους επικοινωνίας με την γειτονική χώρα. Στόχος είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα για ακόμα μία φορά, όμως, προτάσσει τη διαπραγμάτευση. Το πρόβλημα είναι ότι επιμένει σε αυτό που ανέφερε και ο Καλίν «χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Οι Τούρκοι επιθυμούν να θέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όλες τις μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις τους, με σκοπό σε πρώτη φάση να τις νομιμοποιήσουν. Σε δεύτερη, να αποσπάσουν από την Ελλάδα όσα περισσότερα μπορούν από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Από την πλευρά της η Αθήνα είναι ικανοποιημένη από την αποκλιμάκωση και ως εκ τούτου από την απομάκρυνση του ενδεχομένου μίας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι προβληματισμένη επειδή γνωρίζει τις προθέσεις της Άγκυρας. Γνωρίζει ότι όταν αρχίσει η διαπραγμάτευση θα βρεθεί απέναντι σε διεκδικήσεις. Επισήμως η Αθήνα αναγνωρίζει ως μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ.

Ο παράγοντας χρόνος έχει κρίσιμη σημασία αυτή την περίοδο. Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις ο Τραμπ ενδέχεται να χάσει τις εκλογές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η εκλογή Μπάιντεν θα τερματίσει τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό την ανοχή που επιδεικνύει ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος έναντι του καθεστώτος Ερντογάν. Άρα, η Ελλάδα έχει συμφέρον να ροκανίσει τον χρόνο με διπλωματικές διαδικασίες, προσδοκώντας επίσης σε μία περαιτέρω ενεργοποίηση της Γαλλίας σε αντιτουρκική κατεύθυνση.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απλήρωτοι έμειναν εποχικοί εργαζόμενοι στις γιορτές – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

Χτες

«Φιάσκο» με τις προπληρωμένες κάρτες: Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δώρα και επίδομα ανεργίας

Αδιανόητο: Κατέγραφαν την πυρκαγιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά αντί να τρέξουν να σωθούν

Χτες

Η πυρκαγιά είχε τραγικό απολογισμό: τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 119 τραυματίστηκαν

Με ανοιχτά μπλόκα, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους εκδρομείς να αποφύγουν τη μαζική επιστροφή

Χτες

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, με φόντο τα αγροτικά μπλόκα

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Χτες

Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Χτες

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Χτες

Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

Πατέρας έδωσε κοκαΐνη στον 14χρονο γιο του στα Γιάννενα και συνελήφθη

Χτες

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον πατέρα και τον ανήλικο

Διεγράφησαν από τα πανεπιστήμια 308.605 μη ενεργοί φοιτητές με την είσοδο της νέας χρονιάς

Χτες

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκκαθάρισης των φοιτητικών καταλόγων

15χρονη Ελληνίδα αγνοείται μετά την τραγωδία στο κλαμπ στο Κραν Μοντανά

Χτες

Οι συγγενείς της ζητούν από όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό με την τύχη της να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρχές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.