E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η Ελλάδα, η «Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας» και η Τουρκία

Στις 30 Ιουλίου του 1994

Σαν σήμερα: Η Ελλάδα, η «Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας» και η Τουρκία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Η Διεθνής Σύμβαση για Δίκαιο της Θάλασσας προέκυψε μετά από πολυετής διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών του ΟΗΕ. Υπογράφτηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1982, με την Ελλάδα να υπογράφει 12 χρόνια αργότερα, στις 30 Ιουλίου του 1994.

Ανάμεσα στις διατάξεις της σύμβασης, υπάρχει και εκείνη του Άρθρου 3, που αναφέρει πως ως χωρικά ύδατα ορίζεται η θαλάσσια ζώνη που προεκτείνεται μέχρι και 12 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσεως που τοποθετούνται στην ακτογραμμή. Με αυτή τη Διεθνή Σύμβαση λοιπόν, η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια μονομερώς, χωρίς να υπάρξει διαπραγμάτευση με άλλη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1994, όταν και η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ, η Τουρκία αντέδρασε χρησιμοποιώντας τον όρο «Casus Belli», δηλαδή ότι θεωρεί αιτία πολέμου οποιαδήποτε επέκταση χωρικών υδάτων από την πλευρά της Ελλάδας στο Αιγαίο. Η Τουρκία από τότε κάνει λόγο για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε ύδατα και νησίδες, που αποδεδειγμένα έχει. Μετά την κρίση των Ιμίων ειδικότερα, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1996, η Τουρκία βρήκε την αφορμή για να αμφισβητήσει εμπράκτως την κυριαρχία της Ελλάδας, κάτι που έκανε από τον διμερή διάλογο το 1974, όταν η Ελλάδα βρισκόταν ακόμα υπό το καθεστώς της χούντας.

Για την Τουρκία εδώ και αρκετές δεκαετίες, θεωρείται αιτία πολέμου οποιαδήποτε επέκταση παραπάνω από τα 6 ναυτικά μίλια, και ενώ το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε το Μάιο του 1995 να τεθεί σε ισχύ η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν έκανε ποτέ καμία προσπάθεια επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, λόγω των απειλών της Τουρκίας. Απειλές που παραβιάζουν το Άρθρο 2. Παρ. 4 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο τυποποιείται κανόνας αναγκαστικού δικαίου (jus cogens) , αναφέρεται ότι όλα τα κράτη είναι υποχρεωμένα να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση ένοπλης βίας εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητας τρίτου κράτους.

Με λίγα λόγια μια νόμιμη αξίωση δεν εφαρμόζεται λόγω μιας παράνομης απειλής. Τα επιχειρήματα για περιορισμό της διέλευσης των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο αν γίνει αυτή η επέκταση είναι αβάσιμα το Άρθρο 17 της Σύμβασης κατοχυρώνει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και το δικαίωμα αβλαβούς διέλευσης, ενώ η κατάχρηση δικαιώματος του άρθρου 300 της Σύμβασης βρίσκει έρεισμα μόνο σε αυθαιρεσίες που αφορούν δικαιοδοσίες και δεν σχετίζεται με την εφαρμογή εθιμικού ή συμβατικού κανόνα διεθνούς δικαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «ελληνικό παράδοξο» όπως έχει ονομαστεί, η συνύπαρξη δηλαδή 6 ναυτικών μιλιών χωρικών υδάτων και 10 μιλίων εναέριου χώρου, θα λυθεί μόνο με την επέκταση των χωρικών υδάτων. Έτσι η Τουρκία θα σταματήσει να παραβιάζει και τον εναέριο χώρο χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την Σύμβαση του Σικάγο για την Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, που αναφέρει ρητά ότι ο εναέριος χώρος πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το εύρος των χωρικών υδάτων.

Πληροφορίες: odeth.eu

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Τραγωδία στην Κύπρο: Τι προκάλεσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας στη Λεμεσό ‑ Δείτε πώς εξελίσσεται η επιχείρηση διάσωσης

Σήμερα

Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για δεύτερο εγκλωβισμένο, τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Σήμερα

Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Σήμερα

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Σήμερα

Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.