E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Oruc Reis: Πλέει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Συνοδευόμενο από πέντε τουρκικά πολεμικά και δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία

Oruc Reis: Πλέει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 11/8/2020 | 08:29

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει από το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis μετέχοντας σε μια νηοπομπή με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και ακόμη δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία, το Ataman και το Cengiz Han, που το συνοδεύουν.

Περίπου την ώρα που μπήκε στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προερχόμενο από την κυπριακή ΑΟΖ, το Oruc Reis έριξε καλώδια στη θάλασσα, έκανε δηλαδή την λεγόμενη διαδικασία «παρέασης» που αποτελεί προπαρασκευαστική ενέργεια πριν την έναρξη ερευνών. Τον τουρκικό στολίσκο που συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis συνοδεύουν ελληνικά πολεμικά πλοία τα οποία παρακολουθούν και καταγράφουν τις κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων. Το πλήρωμα του Oruc Reis, έπειτα από οδηγίες της Άγκυρας έχει ανοίξει και πάλι τον πομπό του πλοίου και η πορεία του ερευνητικού καταγράφεται με μικρή χρονική καθυστέρηση σε ιστοσελίδες όπως το marinetraffic.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τουρκικό ερευνητικό με τα συνοδευτικά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που επιχειρούν να δημιουργήσουν έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από το Oruc Reis πλέουν σε διεθνή ύδατα, σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με μέση ταχύτητα χαμηλότερη των πέντε κόμβων.
xartis-anatoliki-mesogeios

Επίδειξη δύναμης από την τουρκική πλευρά

Με τον θόρυβο που προκαλείται από την συγκέντρωση τόσων πολεμικών πλοίων γύρω από το Oruc Reis, η διεξαγωγή ερευνών είναι αδύνατη αναφέρουν ενημερωμένες πηγές. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα για τις ακριβείς προθέσεις της τουρκικής πλευράς σε αυτή την φάση, καθώς φαίνεται ότι η Άγκυρα περισσότερο μοιάζει να επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να παρεμποδίσει τον πλου του Oruc Reis στην περιοχή που περιλαμβάνεται στην τουρκική Navtex παρά η διεξαγωγή σεισμικών ερευνών. Άλλωστε ο μεγαλύτερος θόρυβος που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις σχεδιαζόμενες σεισμικές έρευνες προκαλείται από τα τουρκικά πολεμικά πλοία γύρω από το Oruc Reis.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρ’ όλα αυτά, αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι αν απαιτηθεί και τα ελληνικά πολεμικά πλοία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν διάφορες μεθόδους για να δυσχεράνουν την προσπάθεια των Τούρκων να προχωρήσουν σε ερευνητικές εργασίες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τόσο με κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες στις κύριες μηχανές των ελληνικών πολεμικών πλοίων που παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις όσο και με την ενεργοποίηση συστημάτων που δημιουργούν ηχητικά σήματα.

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Στόχος της Αθήνας σε αυτή τη φάση είναι η αποτροπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Κόκκινη γραμμή είναι κατά πληροφορίες η έναρξη σεισμικών ερευνών σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε περίπτωση που το Oruc Reis επιχειρήσει να ξεκινήσει σεισμικές εργασίες στην περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετική συζήτηση έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Όλα καλά θα πάνε, όλα καλά» είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος που πήγε στο Μαξίμου με στολή παραλλαγής στέλνοντας προφανές μήνυμα ετοιμότητας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε άλλες δυνάμεις οι οποίες είναι σε ενέργεια» εξήγησε στο protothema.gr ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εξηγώντας ότι είναι η ώρα της διπλωματίας και των ισχυρών διεθνών παικτών που καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν την Τουρκία σε αναδίπλωση. «Δεν θέλουμε να εμφανιστούμε σαν να είμαστε οι τρελοί» πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να κάνει το πρώτο βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.

Αμερικανική παρέμβαση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτή την συγκυρία, η τοποθέτηση της αμερικανικής διπλωματίας θεωρείται βαρύνουσας σημασίας. Ο εκπρόσωπος του State Department προέτρεψε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τα σχέδιά τους για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο εκπρόσωπος του State Department επισημαίνοντας ότι «τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Βερολίνο: Η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει τις θέσεις της με την ΕΕ

«Αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα» καθώς «μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μια λύση» δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ προειδοποιώντας ότι η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Άγκυρα: Η Μεσόγειος ήταν επί αιώνες υπό τουρκική κυριαρχία

«Κανείς δεν θα έπρεπε να ξεπεράσει την γραμμή και να προσπαθήσει να αποκλείσει την Τουρκία από την Μεσόγειο η οποία βρισκόταν επί αιώνες υπό τουρκική κυριαρχία» αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η τουρκική διπλωματία, σε μια εμπρηστική τοποθέτηση κάνει λόγο για συμμαχία του κακού που διαμορφώθηκε εναντίον της Τουρκίας και προειδοποιεί ότι έχει την αποφασιστικότητα και την ισχύ να την ισοπεδώσει.

Με λυσσώδη διάθεση αλλά και έκφραση της υποτιθέμενης ετοιμότητάς του για διάλογο κινήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε ότι δεν θα συναινέσει σε προσπάθειες εγκλωβισμού της Τουρκίας στις ακτές της, χαρακτήρισε γελοίες και αβάσιμες τις αξιώσεις το Καστελλόριζο (το οποίο δεν κατονόμασε) να έχει επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες σημειώνοντας ότι ουδείς μπορεί να αγνοεί τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Τουρκίας.

«Ας ενωθούμε όλες οι χώρες της Μεσογείου, ας βρούμε μια φόρμουλα που να είναι αποδεκτή από όλους και να προστατεύει τα δικαιώματα όλων. Είμαστε πάντα στην Μεσόγειο και είμαστε έτοιμοι για την επίλυση των συγκρούσεων μέσω διαλόγου και σε δίκαιη βάση» είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν εγείροντας ερωτήματα για το τι ακριβώς επιδιώκει.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς σχηματίστηκαν οι τρεις εντυπωσιακές «φάλαινες» της Ταϊλάνδης που μοιάζουν να... κολυμπούν μέσα στο δάσος

Σήμερα

Ο σχηματισμός δημιουργήθηκε πριν από περίπου 75 εκατομμύρια χρόνια - Ένα δίκτυο μονοπατιών πεζοπορίας οδηγεί στους τρεις βράχους, ωστόσο μόνο οι δύο μεγαλύτεροι είναι προσβάσιμοι στο κοινό

Αγριο ξύλο μέσα σε αστικό λεωφορείο ‑ Επιβάτες «πιάστηκαν» στα χέρια

Σήμερα

Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Αποκάλυψη ισραηλινών ΜΜΕ: Ο Νετανιάχου είχε ενημερωθεί για το σχέδιο εισβολής της Χαμάς από το 2018

Σήμερα

Παρά τις επανειλημμένες δημόσιες αρνήσεις του Νετανιάχου ότι είχε δει ή ακούσει για το έγγραφο «Τείχη της Ιεριχούς» πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ynet υποστηρίζει ότι η ενημέρωση είχε γίνει αρκετές φορές

Πέθανε σε ηλικία 102 ετών ο τελευταίος εγγονός του Ελευθέριου Βενιζέλου

Σήμερα

Η ανακοίνωση του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Προσοχή! Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γνωστά ζελεδάκια με ουσία από παραισθησιογόνα μανιτάρια

Σήμερα

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση όλων των συγκεκριμένων προϊόντων, ενώ οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη

Ρουμανία: Νέο τρoχαίo δυστύχημα στον δρόμο που σκoτώθηκαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ

Σήμερα

Ένας πατέρας με τα δύο παιδιά του, έχασαν τη ζωή τους όταν ένα φορτηγό βγήκε στο αντίθετο ρεύμα και διέλυσε το ΙΧ τους

Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» κατά της παχυσαρκίας – Όλα όσα περιλαμβάνει

Σήμερα

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στηρίζοντας από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, συμμετέχει ενεργά μέσα από Ειδικά Κέντρα Πανεπιστημιακών Κλινικών

Πέθανε η ηθοποιός Μάγδα Λέκκα

Σήμερα

Την είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας

ΕΛΤΑ: Αυτά είναι τα 11 καταστήματα που βάζουν «λουκέτο» 20 Φεβρουαρίου

Σήμερα

Το πρόγραμμα κλεισίματος και αναδιάρθρωσης των καταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) υλοποιείται υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών

Σύλλογος Θυμάτων Τεμπών: Νέος πρόεδρος ο Ασλανίδης ‑ Τέλος κι επίσημα για Καρυστιανού

Σήμερα

Οι αρχαιρεσίες ολοκληρώθηκαν χθες (9/2) το βράδυ, με την Μαρία Καρυστιανού να απέχει από τις διαδικασίες της ψηφοφορίας

Μετρό: Ανδρας έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στις ράγες στον σταθμό «Αμπελόκηποι»

Σήμερα

Ο άνδρας στεκόταν στη στάση περιμένοντας το μετρό, όταν ξαφνικά έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στις ράγες

Πλεύση Ελευθερίας: Ανεξαρτητοποιήθηκε η Ελένη Καραγεωργοπούλου ‑ Με 5 βουλευτές πλέον το κόμμα

Σήμερα

Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου διατηρεί πλέον οριακή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.