E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Στόλος 10 τουρκικών πολεμικών συνοδεύει το Oruc Reis

Πλέει σε διεθνή ύδατα, άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Στόλος 10 τουρκικών πολεμικών συνοδεύει το Oruc Reis
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 11/8/2020 | 14:41

Σε διεθνή ύδατα αλλά σε θαλάσσια περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, με τα δύο βοηθητικά του πλοία Ataman και Cengiz Han και ένα στολίσκο από 10 τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι, τα πέντε από τα 10 τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis έχουν δημιουργήσει έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από το ερευνητικό πλοίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πλους ενός ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα επιτρέπεται, όπως επίσης δεν υπάρχει κάποιου είδους περιορισμός για κίνηση πολεμικών πλοίων οποιασδήποτε χώρας στην ανοικτή θάλασσα. Υπ’ αυτή την έννοια, με δεδομένο δηλαδή ότι το Oruc Reis με τα δύο βοηθητικά του πλοία και οι μονάδες του τουρκικού στόλου πλέουν σε διεθνή ύδατα, δεν υπάρχει κάποιου είδους παραβίαση των κανόνων της διεθνούς ναυσιπλοϊας.

Χρονικός περιορισμός για την διάρκεια της περιπλάνησης του Oruc Reis άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας -αλλά σε διεθνή ύδατα- δεν υπάρχει. Οι Τούρκοι έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στη θαλάσσια περιοχή που έχουν προσδιορίσει με την Navtex που εκδόθηκε παρανόμως από τον παράκτιο σταθμό της Αττάλειας μέχρι τις 23 Αυγούστου (αλλά και σε μεταγενέστερο χρόνο, αν εκδώσουν νέα αγγελία προς ναυτιλλομένους).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αθήνα εξέδωσε αντι-navtex από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού ενημερώνοντας τους ναυτιλλομένους ότι η τουρκική αγγελία είναι παράνομη και ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει αρμοδιότητα να εγκρίνει σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η τουρκική πλευρά με νέα Navtex επέμεινε ότι έχει την νόμιμη εξουσιοδότηση χαρακτηρίζοντας με την σειρά της άκυρη και παράνομη την ελληνική αγγελία προς ναυτιλλομένους. Το νόημα αυτών των ενεργειών είναι ότι καμία πλευρά δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία της άλλης στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, άρα υφίσταται μια νομική διαφορά η οποία πρέπει να επιλυθεί μέσω διμερών διαπραγματεύσεων ή από τα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια.

Το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, για τη διενέργεια των οποίων απαιτείται η σχετική άδεια του κράτους που ασκεί την κυριαρχία στις συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες.

Όμως στην περιοχή νότια του Καστελόριζου οι θαλάσσιες ζώνες δεν είναι οριοθετημένες. Η Ελλάδα επιχειρηματολογεί ότι οι θαλάσσιες ζώνες που της ανήκουν ταυτίζονται σχεδόν με τα όρια του FIR Αθηνών, της περιοχής δηλαδή στην οποία έχει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η «εισέχουσα» του Καστελλορίζου δεν δημιουργεί κανενός είδους διαταραχή στην αξίωσή της να καταλαμβάνει ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι την Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κρήτη νησιά στα οποία οι Τούρκοι αναγνωρίζουν θαλάσσιες ζώνες που ισούνται με το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων μόλις στα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές τους!

Στη λογική αυτή της Τουρκίας, ότι δηλαδή η ακτογραμμή της από την περιοχή του Κας -απέναντι από το Καστελλόριζο- μέχρι την Κύπρο της επιτρέπει να διεκδικεί την θαλάσσια κυριαρχία μέχρι εκεί που ξεκινούν οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Λιβύης στηρίχθηκε το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί να σφετεριστεί θαλάσσιες ζώνες ελληνικής κυριαρχίας, επιδιώκοντας να εγκλωβίσει τα ελληνικά νησιά σε μια ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Με την Συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η Ελλάδα προβάλλει τη νόμιμη αξίωση να ακυρώσει νομικά το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι με την Συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο η επήρεια που αποδίδεται στα νησιά μας εμποδίζει την προβολή των ακτών της Τουρκίας και ως εκ τούτου της αφαιρεί το κύριο αίτιο να έχει αξίωση να οριοθετεί με τη Λιβύη. Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα επισημαίνουν ότι με την συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου δημιουργείται μια νομική διαφορά με την Τουρκία η οποία θα μπορούσε να επιλυθεί στα διεθνή δικαστήρια.

«Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να οδηγήσουμε την Τουρκία αλλά και την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Χάγη ώστε να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των τεσσάρων χωρών (Ελλάδα – Τουρκία – Λιβύη – Αίγυπτος), με βάση το δίκαιο της θάλασσας και με εφαρμογή των αρχών της αναλογικότητας και πάνω από όλα στην αρχή ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Τουρκία ωστόσο θεωρεί ότι η Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι άκυρη και δεν δημιουργεί θέμα ακυρότητας για το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Ωστόσο, η πλευρά του στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη έχει στείλει επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία διευκρινίζει ότι το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο δεν αναγνωρίζεται από το κοινοβούλιο της Λιβύης και κατά συνέπεια είναι άκυρη.

Η Τουρκία θέλει να διευρύνει τις διεκδικήσεις της και στο Αιγαίο. Προβάλλει τον ισχυρισμό ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο πρέπει να οριοθετηθούν στη γραμμή του 25ου μεσημβρινού που κόβει το αρχιπέλαγος στη μέση. Διεκδικεί την υφαλοκρηπίδα ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και «παραχωρεί» στην Ελλάδα την υφαλοκρηπίδα δυτικά του 25ου, επιδιώκοντας να εγκλωβίσει την πλειονότητα των ελληνικών νησιών σε μια ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Σήμερα

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε

Ο CEO του LinkedIn προειδοποιεί: «Το μέλλον της εργασίας δεν θα ανήκει σε όσους έχουν πτυχία»

Σήμερα

«Το μέλλον δεν ανήκει πλέον σε όσους έχουν τα πιο “λαμπερά” πτυχία» εξηγεί

Έξι στους δέκα νοσηλευτές έχουν χορηγήσει λάθος φάρμακο

Σήμερα

Έντεκα σοβαρά περιστατικά σε νοσοκομεία του ΕΣΥ το 2025

Το μοναδικό σενάριο που κρατά ζωντανή την Εθνική για το Μουντιάλ 2026

Σήμερα

Η Ελλάδα βρίσκεται στο -4 από Δανία και Σκωτία, που προηγούνται με 7 βαθμούς

Για ένα κορίτσι έγινε η συμπλοκή 13χρονων στην Τρίπολη ‑ Βαριά τραυματισμένος ο ένας ανήλικος

Σήμερα

Με απανωτές μαχαιριές επιτέθηκε ο ένας ανήλικος - «Βοήθεια! Τι κάνεις;» φώναζε ο άλλος - Συνελήφθησαν οι γονείς και των δυο παιδιών

Μυστήριο με αγνοούμενη μητέρα ‑ Μετά από 8 ημέρες βρέθηκε σε δάσος κοντά στο σπίτι της

Σήμερα

Η μυστηριώδης πυρκαγιά και οι άκαρπες έρευνες των Αρχών

Μαθητής εγκλωβισμένος σε γραφειοκρατικό εφιάλτη μετά τη σύλληψη του διευθυντή του

Σήμερα

Το παιδί “έμεινε” στην ίδια τάξη για να αποφύγει τον διευθυντή που συνελήφθη για βιαsmό ανηλίκου

Ακίνητα: Πώς κερδίζουν οι ιδιοκτήτες έως 3 χρόνια αφορολόγητα ενοίκια

Σήμερα

Ποιοι δικαιούνται τη φοροαπαλλαγή και πότε χάνεται

Έρχονται τα πρώτα πρόστιμα σε ανασφάλιστα οχήματα, χωρίς ΚΤΕΟ και με απλήρωτα τέλη

Σήμερα

700.000 οχήματα δεν είχαν περάσει ΚΤΕΟ, 243.904 κυκλοφορούσαν ανασφάλιστα και 113.382 δεν είχαν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας

Τρίπολη: «Βοήθεια, τι κάνεις;» – Βίντεο από τη συμπλοκή μεταξύ ανηλίκων και την επίθεση με μαχαίρι

Σήμερα

Μαχαίρωσε τον συμμαθητή του, με αποτέλεσμα να τον στείλει στην Εντατική

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.