E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορωνοϊός: SOS για την αύξηση των κρουσμάτων

Μεγαλώνουν οι φόβοι για τον Σεπτέμβριο

Κορωνοϊός: SOS για την αύξηση των κρουσμάτων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 27/8/2020 | 08:55

Συνεχίζει τον αυγουστιάτικο «καλπασμό» του ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, με τα ημερήσια κρούσματα να σημειώνουν χθες Τετάρτη ρεκόρ δεκαημέρου.

Συγκεκριμένα χθες αναφέρθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 293 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 261 εγχώρια και 32 εισαγόμενα. Καταγράφηκαν επίσης 7 θάνατοι ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων σε 250. Διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς παραμένουν 34 συμπολίτες μας (54,8% είναι άτομα 65 ετών και άνω) ενώ καταγράφηκαν χθες και 35 νέες εισαγωγές για νοσηλεία λόγω επιβεβαιωμένης νόσου COVID-19. Οι περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και χθες είχαν τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα, 103 και 54 αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ημέρα με τα αμέσως περισσότερα κρούσματα μετά τη χθεσινή, ήταν η Κυριακή 23 Αυγούστου με 284, 265 εγχώρια και 19 εισαγόμενα. Τα 141 είχαν καταγραφεί στην περιφέρεια Αττικής και 20 στις Κυκλάδες.

Το δεκαήμερο 16-26 Αυγούστου έχουν καταγραφεί 2.510 νέα κρούσματα, 2.219 εγχώρια και 291 εισαγόμενα. Η περιφέρεια Αττικής με 903 και η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με 455 είναι οι «πρωταθλήτριες» του δεκαημέρου, ενώ μεταξύ των περιοχών που δίνουν σχεδόν καθημερινά αξιοσημείωτο αριθμό κρουσμάτων το ίδιο διάστημα είναι: Έβρος, Ηράκλειο, Χανιά, Πιερία, Ημαθία, Λάρισα, Κυκλάδες, Καρδίτσα, Λέσβος, Χαλκιδική, Πέλλα, Κοζάνη και Μαγνησία.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την «αυξημένη» όπως την χαρακτήρισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, δραστηριότητα της επιδημίας στη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, ο οποίος αντικαθιστά τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα την τρέχουσα εβδομάδα στην τακτική ενημέρωση του κοινού για την επιδημία, καταγράφονται περισσότερα από 200 νέα κρούσματα καθημερινά, χωρίς ο μέσος όρος να υπερβαίνει τα 250.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν επαληθεύεται η πρόγνωση των επιδημιολογικών μοντέλων, που έχουν βασιστεί στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου (είχε καταγραφεί ραγδαία αύξηση συγκριτικά με τον Ιούλιο), και έκαναν λόγο για πάνω από 400 κρούσματα ανά ημέρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ μεμονωμένα τα ημερήσια νούμερα κάποιες ημέρες δημιουργούν ανησυχία, αλλά σε εύρος δεκαημέρου όπως τα αξιολογούν οι επιδημιολόγοι προκύπτει ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων έχει περιοριστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη «η επιβράδυνση αυτή της δραματικής αύξησης ήρθε σχετικά νωρίτερα από τη φυσική εξέλιξη ενός πλήρους δεύτερου κύματος και συμπέφτει με τη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και με ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων. Αυτή, όμως, η σχετική επιβράδυνση που βλέπουμε δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Η επιδημία εξακολουθεί να δείχνει σημεία αυξητικής τάσης, με απλά λόγια, η επιδημία εξακολουθεί να ‘σιγοβράζει’», τόνισε.

Πως θα εξελιχθεί η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου

Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και όχι η τελευταία εβδομάδα θα δώσουν στους επιδημιολόγους μια ασφαλή εικόνα για το τι πρόκειται να συμβεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται το άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς κάθε πρόγνωση είναι παρακινδυνευμένη καθώς κάθε εβδομάδα του Αυγούστου έχει εξελιχθεί πολύ διαφορετικά, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να παρουσιάζει διαρκείς διακυμάνσεις.

Οι Επιδημιολόγοι τονίζουν επίσης την ιδιαιτερότητα της περιόδου λόγω τουρισμού, των εσωτερικών μετακινήσεων του πληθυσμού σε παραθεριστικές κατοικίες και επιστροφή στις μόνιμες αλλά και τον συγχρωτισμό των νέων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παρά τις συστάσεις των ειδικών για το αντίθετο.

Οι μεταβλητές αυτές δεν ίσχυαν τους πρώτους δύο μήνες του καλοκαιριού, καθώς ο τουρισμός «άνοιξε» την 1η Ιουλίου, ενώ τον Ιούνιο οι πολίτες ήταν ακόμα «μουδιασμένοι» από την πρωτόγνωρη Άνοιξη που είχαν ζήσει με το γενικό lockdown.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, εκτιμούν ότι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, τόσο συνολικά όσο και σε επίπεδο αστικών κέντρων καθώς θα ολοκληρώνεται η επιστροφή των πολιτών στις μόνιμες κατοικίες τους.

Τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο

Η διασπορά του κορωνοϊού, όπως αυτή θα έχει αποτυπωθεί στα επιδημιολογικά στοιχεία των πρώτων δέκα ημερών του Σεπτεμβρίου θα βοηθήσει τους ειδικούς να προβλέψουν όχι μόνο πως θα εξελιχθούν τον υπόλοιπο μήνα, αλλά και το Φθινόπωρο γενικότερα.

Πάντως όπως μας προϊδέασε την Τρίτη ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του protothema.gr και του ygeiamou.gr, θα πρέπει να αναμένουμε «μια αυξητική τάση προς το τέλος Σεπτεμβρίου λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, γιατί ο κόσμος θα σταματήσει να συγχρωτίζεται σε ανοιχτούς χώρους και θα αρχίσει να μπαίνει σε κλειστούς χώρους».

Και πρόσθεσε ότι «όταν έρθει αυτή η στιγμή θα πρέπει να δούμε ποια μέτρα μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε», υπενθυμίζοντας ότι η χρήση μάσκας είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή, ώστε να μην πάμε σε lockdown.

Μετά τις 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται λοιπόν οι εμπειρογνώμονες να έχουν σχηματίσει μια ασφαλή εικόνα για το ποιες περιοχές παραμένουν στο «κόκκινο», σε ποιες έχει μειωθεί το ιικό φορτίο, αν έχουν αποφέρει «καρπούς» οι στοχευμένες παρεμβάσεις που είναι αυτή την περίοδο σε ισχύ σε πάνω από 18 περιφερειακές ενότητες και δήμους, που θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρότερα μέτρα από τα ισχύοντα (χρήση μάσκας, ωράριο καταστημάτων, αριθμός ατόμων σε δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις κ.λπ).

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

Σήμερα

Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

Σήμερα

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Σήμερα

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

Σήμερα

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

Σήμερα

Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

Σήμερα

Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

Σήμερα

Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

Σήμερα

Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

Σήμερα

Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

Σήμερα

Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

Σήμερα

Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

Σήμερα

Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.