E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μαγιορκίνης: Μετά τις διακοπές πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας «σιωπηλούς φορείς»

Τι ανέφερε σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων

Μαγιορκίνης: Μετά τις διακοπές πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας «σιωπηλούς φορείς»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 28/8/2020 | 20:18

Η επιδημική καμπύλη της νόσου παραμένει σε υψηλότερα των 200 κρουσμάτων ανά ημέρα (σήμερα ανακοινώθηκαν 270 κρούσματα) με ήπιες αυξητικές τάσεις.

Παρομοίως ήπιες αυξητικές τάσεις φαίνεται ότι ακολουθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων, ξεπερνώντας τους 30, σταθερά από την αρχή της εβδομάδας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της covid-19 στη χώρα μας ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ξεκάθαρο τόνισε, ότι η επιδημία έχει παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά στην ηλικιακή ομάδα 20 με 30, ενώ σημαντική είναι και η διασπορά στην αμέσως μικρότερη ηλικιακή ομάδα. Απηύθυνε έκκληση στους νέους που επιστρέφουν από διακοπές, να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και να προφυλάξουν τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, να αποφεύγουν μέρη με συγχρωτισμό και να χρησιμοποιούν μάσκα.

Αυτή την περίοδο, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, με δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 6 έως 14 ημέρες, καταγράφονται κυρίως κρούσματα που αφορούν την περίοδο ακριβώς μετά το παράθυρο της 15ης Αυγούστου και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διασποράς είναι η σχέση της με διακοπές του καλοκαιριού.

«Ο ιός στους νέους συνήθως προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι, και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατο να ιχνηλατηθούν. Γι' αυτό το λόγο, επιστρέφοντας από τις διακοπές, θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7 με 10 ημέρες, τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκα στις κοντινές επαφές. Έτσι, αν έχουμε κολλήσει τον ιό και δεν το έχουμε καταλάβει - κάτι που είναι πολύ πιθανό - μπορούμε να μειώσουμε δραματικά την πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης στα οικεία μας πρόσωπα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο έλεγχος της επιδημίας είναι συλλογική προσπάθεια. Άνοιγμα σχολείων

Ο έλεγχος της επιδημίας είναι συλλογική προσπάθεια, ανέφερε ο καθηγητής. Η επιδημία του covid-19, εξαπλώνεται μέσα από τον κοινωνικό ιστό, και στην εξάπλωση μέσω του οικοσυστήματός μας, είμαστε όλοι υπεύθυνοι και όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτάχυνση ή στην επιβράδυνση της μετάδοσης, τόνισε. Πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις που προτείνονται και εφαρμόζονται, έχουν ως στόχο να ισορροπήσουν την επιδημία και να ελέγξουν την εξάπλωση της, διατηρώντας συγχρόνως τις κοινωνικές προτεραιότητες και οικονομικές δραστηριότητες. «Σε αυτό το πλαίσιο, το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί καθολική κοινωνική προτεραιότητα, και θα χρειαστεί η προσπάθεια και η υπομονή και επιμονή όλων». Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τους γονείς και τους νέους, να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους έως τέλος Αυγούστου, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος αποχής από κοινωνικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου και να μειωθεί το επιδημικό φορτίο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οι στόχοι των εμβολίων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επιδημιολόγος αναφέρθηκε τέλος σε δημοσιεύματα για τους στόχους που πρέπει να επιτύχουν τα εμβόλια στις κλινικές δοκιμές, ώστε να θεωρηθούν αποτελεσματικά. Φαίνεται λοιπόν, ότι και 50% αποτελεσματικότητα να επιτευχθεί, αυτή θα είναι επαρκής για να προκαλέσει σημαντικό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό, ώστε η επιδημία να επιβραδυνθεί και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Στο ερώτημα πόσο ασφαλή θα είναι τα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει δοκιμαστεί σε περισσότερα από 2500 άτομα και έχει πολύ ήπιες παρενέργειες, όπως τα συνηθισμένα εμβόλια. «Είναι σχεδιασμένα και βασισμένα σε τεχνολογίες που μπορούν να επιτύχουν την μαζική παραγωγή τους σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν βιαζόμαστε να τα δώσουμε στον κόσμο. Τώρα βρίσκονται στην κλινική φάση 3». Θύμισε ότι όλα τα θεραπευτικά μέσα που έχουμε σήμερα έχουν εξετασθεί στο πλαίσιο φάσης 3 κλινικών δοκιμών. «Ετσι και για τα εμβόλια - εκπτώσεις δεν γίνονται. Το κρίσιμο νούμερο δεν είναι σε πόσο χρόνο έγιναν δοκιμές, αλλά σε πόσους ανθρώπους και με ποιο τρόπο. Τα εμβόλια που θα διατεθούν, γνωρίζουμε ότι θα είναι πλήρως ελεγμένα και με βάση τους κανόνες της σύγχρονης ιατρικής», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέο χαστούκι από ΗΠΑ στην Τουρκία: Απορρίφθηκε η προσφυγή της Halkbank κατά της δίωξης για παράκαμψη κυρώσεων στο Ιράν

Σήμερα

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προσπάθεια της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank να αποφύγει τη δίωξη για απάτη και ξέπλυμα χρήματος

Βασιλιάς Κάρολος: Εντοπίστηκε τεράστια χασισοφυτεία δίπλα στο σπίτι του

Σήμερα

«Μας τελείωσαν οι πολύ μεγάλες σακούλες τεκμηρίων για να περισυλλέξουμε και τα 225 φυτά»

Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» ‑ Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σήμερα

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης

Γκρέτα Τούνμπεργκ από το «Ελ. Βενιζέλος»: Μπροστά στα μάτια μας εξελίσσεται μια γενοκτονία

Σήμερα

«Ποτέ δεν θα καταλάβω πώς οι άνθρωποι μπορούν να είναι τόσο κακοί» δήλωσε η ίδια

Αργυρούπολη: «Ούρλιαζα όταν μου κατέβασε το παντελόνι» λέει η 59χρονη

Σήμερα

Η 59χρονη πήγε στην Ασφάλεια και κατήγγειλε το περιστατικό, με την ίδια να λέει πως πριν μερικούς μήνες υπήρξε κι άλλο αντίστοιχο περιστατικό στην περιοχή

Πέθανε ο πατέρας Λάμπρος μετά τη δολοφονία της κόρης του από τον εγγονό του στη Λάρισα

Σήμερα

Ο ιερέας ήταν πατέρας της 52χρονης που σκότωσε ο γιος της τον Μάιο στη Λάρισα, με 25 μαχαιριές

Φθιώτιδα: Αρκούδα επιτίθεται σε κυψέλες μελισσοκόμου ‑ Δείτε βίντεο

Σήμερα

Κάμερα μελισσοκόμου στα Αργύρια Φθιώτιδας κατέγραψε την επίθεση αρκούδας σε κυψέλες

Χάος σε πτήση: Φορούσε «15 μάσκες» και φώναζε ότι οι ομοφυλόφιλοι του προκαλούσαν καρκίνο

Σήμερα

Ο επιβάτης βρήκε χρόνο ανάμεσα στα ουρλιαχτά να παίξει ένα γύρο Candy Crush στο κινητό του

Καιρός: Αγριεύει τις επόμενες ώρες, πότε θα βρέξει στην Αθήνα ‑ Η πρόγνωση Αρναούτογλου

Σήμερα

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο - Μέχρι πότε θα διατηρηθεί η κακοκαιρία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.