E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι αλλάζει στον ΚΟΚ

Κάθισμα μέχρι τα 12 στο αυτοκίνητο

Τι αλλάζει στον ΚΟΚ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/9/2020 | 13:26

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ τα παιδιά επιτρέπεται να ανεβαίνουν σε μοτοσικλέτες μετά την ηλικία των 16 ετών είτε ως οδηγοί είτε ως επιβάτες. Επίσης, τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε ειδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο, έως την ηλικία των 12 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτά είναι μερικά χρήσιμα σημεία του ΚΟΚ που οφείλουν να γνωρίζουν οι γονείς-οδηγοί κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους μετακινήσεων, ειδικά τώρα που έχουν αυξηθεί οι δραστηριότητες των παιδιών τους, έχοντας πάντα ως γνώμονα την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών τους.

Ωστόσο, οι γονείς μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι δάσκαλοι κυκλοφοριακής αγωγής για τα παιδιά τους. Αυτό αναφέρει εδώ και χρόνια το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», που επισημαίνει ότι τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 8 ετών, όταν διασχίζουν το δρόμο θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από κάποιον ενήλικο. Τονίζει και συμβουλεύει γονείς και μαθητές να φορούν ανοικτόχρωμα ρούχα και αθλητικά παπούτσια με αντανακλαστικά στοιχεία για να γίνονται ευκολότερα αντιληπτά κατά τις μετακινήσεις τους, ενώ καλό είναι να σχεδιάζεται από το σπίτι η πιο ασφαλής διαδρομή με την λιγότερη κίνηση και επικινδυνότητα.

Τα παιδιά δεν πρέπει να διασχίζουν το δρόμο ανάμεσα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα για τον απλούστερο λόγο ότι οι οδηγοί δεν μπορούν να τα διακρίνουν, ενώ η επιβίβαση και η αποβίβαση του παιδιού από το όχημα θα πρέπει να γίνεται πάντα από την πλευρά του πεζοδρομίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να επισημανθεί, αναφέρει το ΑΜΠΕ, ότι έρευνες των αυτοκινητοβιομηχανιών κάνουν λόγο ότι για να κάνει κάποιος επιβάτης χρήση της ζώνης ασφαλείας θα πρέπει να είναι πάνω από 1,5μ. Επίσης η ψυχραιμία και η ευγένεια στο δρόμο αποτρέπει ατυχήματα, ενώ έχει ισχυρή επίδραση στην μετέπειτα οδηγική συμπεριφορά των παιδιών.

Οι μετακινήσεις με τα σχολικά λεωφορεία πρέπει να γίνονται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ ο οδηγός οφείλει να έχει σε άριστη κατάσταση το σχολικό λεωφορείο με την συνοδό να είναι πάντα σε ετοιμότητα να προσφέρει βοήθεια όταν χρειαστεί.

Πάντα στο μυαλό των γονέων και των οδηγών που κινούνται κοντά σε σχολικές μονάδες πρέπει να είναι ότι στα παιδιά μέχρι 16 ετών δεν έχουν αναπτύξει πλήρως την όρασή τους, ενώ έχουν αδύναμη περιφερειακή όραση και αργή εστίαση των ματιών, ιδίως μέχρι τα οκτώ τους χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως η ακοή και δυσκολεύονται να εντοπίσουν την κατεύθυνση των ήχων. Θα πρέπει όλοι οι οδηγοί να έχουν υπόψιν τους ότι τα παιδιά λόγω του χαμηλού τους ύψους δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά όταν κινούνται ανάμεσα στα αυτοκίνητα ή όταν υπάρχουν φυσικά ψηλά εμπόδια. Αξίζει να επισημανθεί ότι πάντα, αναφέρουν οι ειδικοί, τα παιδιά αντιγράφουν τους φίλους τους και έτσι πολλές φορές συμπεριφέρονται με μη ασφαλή τρόπο, όπως για παράδειγμα το σπρώξιμο.

Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά τους να περνούν από τις διαβάσεις ή από τα φανάρια, να βρίσκουν την πιο ασφαλή διαδρομή από το σπίτι μέχρι και το σχολείο ή τις αθλητικές τους δραστηριότητες, όταν τα συνοδεύουν να τα κρατούν από το χέρι, να τα αφήνουν πάντα έξω από την πόρτα του σχολείου τους ή του γυμναστηρίου τους, ενώ στο σχόλασμα καλό είναι να μην βρίσκονται στο απέναντι πεζοδρόμιο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ηράκλειο: Απατεώνες επενδυτικοί σύμβουλοι ξάφρισαν 60.000€ από 48χρονη

Σήμερα

Δείτε πώς μια 48χρονη στο Ηράκλειο έμεινε χωρίς 60.000€ από επενδυτική απάτη και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από ανάλογα κρούσματα.

Απομακρύνεται από την οικογενειακή κατοικία ο σύζυγος της παρουσιάστριας

Σήμερα

Κοινωνία - Για την Πέμπτη 27 Αυγούστου μετατέθηκε από το Αυτόφωρο η εκδίκαση της υπόθεσης του συζύγου της παρουσιάστριας

Πάργα: Σάλος σε παραλία ‑ Συνελήφθη άνδρας που κατέβασε το μαγιό του μπροστά σε λουόμενους

Σήμερα

Σχηματίστηκε εις βάρος του δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο ‑ Εκκενώνονται οι περιοχές Αγία Μαρίνα και Τσονίμα

Σήμερα

Σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση κοντά στο Καλοπήγαδο, σε περιοχή ανάμεσα στην Κερατέα και το Λαύριο, με

ΕΟΔΥ σε συναγερμό: Αναζητείται πιθανό νέο στέλεχος του ιού του Δυτικού Νείλου

Σήμερα

Η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.

Φυλή: Πώς συνέβη το τροχαίο που στοίχισε τη ζωή σε 17χρονη

Σήμερα

Πένθος στη Φυλή: 17χρονη έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα. Δείτε πώς εξελίχθηκε η τραγωδία και ενημερωθείτε για τα νεότερα.

Ανδρος: Πρόστιμο 700 ευρώ σε αναβάτη αλόγου για μέθη – «Μπορεί να ήταν λίγο επικίνδυνο, αλλά το κρατούσα πολύ κοντά»

Σήμερα

«Με κράτησαν όλη τη νύχτα στο Αστυνομικό Τμήμα», υποστηρίζει ο ίδιος

Πέθανε ο Δημήτρης Κόκοτας σε ηλικία 57 ετών

Σήμερα

Δυστυχώς ο γνωστός τραγουδιστής δεν τα κατάφερε μετά από γενναία μάχη δυο ετών

Ταξιτζής απέσπασε 600 ευρώ από τουρίστες απειλώντας τους με βία για διαδρομή αεροδρόμιο ‑ κέντρο Αθήνας ‑ Ερευνάται και 2η καταγγελία

Σήμερα

Ο 38χρονος παρέλαβε την οικογένεια τουριστών από το Ελ. Βενιζέλος με προορισμό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και, τρομοκρατώντας τους, τους απέσπασε 600 ευρώ

Ετοιμαστείτε Θεσσαλονικείς! Την Πέμπτη ανοίγει επίσημα το Μετρό προς Καλαμαριά ‑ Tο σχέδιο για τη συνέχεια είναι ήδη έτοιμο!

Σήμερα

Πώς αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης της πόλης και ποια είναι τα σχέδια για την επόμενη φάση επέκτασης

Πέθανε ο Παλαιστίνιος καλλιτέχνης Σλιμάν Μανσούρ σε ηλικία 79 ετών

Σήμερα

Ο καλλιτέχνης, τα έργα του οποίου αποπνέουν τις παλαστινιακές παραδόσεις και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού υπό την ισραηλινή κατοχή, πέθανε στο σπίτι του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ιαπωνία: 360 τόνων ιστορικό κάστρο μετακινήθηκε με σχοινιά ‑ Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

Σήμερα

Το κάστρο είχε μετακινηθεί από τη θέση του ώστε να γίνουν εργασίες αποκατάστασης σε τείχος που είχε πληγεί από ισχυρό σεισμό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.