ΕΛΣΤΑΤ: 111 τόνοι αλογίσιου κρέατος έφτασαν στην Ελλάδα
Τι λένε τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 17/4/2013 | 00:00
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στους 111 τόνους ανήλθαν οι ποσότητες κρέατος αλόγου που έφθασαν στην Ελλάδα κατά τα έτη 2011 και 2012.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενημέρωσε για το ζήτημα με έγγραφό του τη Βουλή.
Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο έγγραφο, το 2011 έφτασαν στην Ελλάδα 37 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 35 τόνοι από τη Ρουμανία και 2 τόνοι από την Ισπανία.
37 τόνοι κρέατος αλόγου μπήκαν στη χώρα το 2011 (35 τόνοι από Ρουμανία και 2 από Ισπανία), ενώ το 2012 μπήκαν στη χώρα 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου (24 τόνοι από την Ισπανία, 15,9 τόνοι από τη Ρουμανία και 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία).
Από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων για παρουσία DNA αλόγου, απεστάλησαν στα εργαστήρια περίπου 200 δείγματα, εκ των οποίων τα 12 βρέθηκαν θετικά.
Για αυτές τις παρτίδες θα επιβληθούν κυρώσεις και θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από τη νομοθεσία. Λόγω των πλαστών διευθύνσεων που δήλωναν οι επιχειρήσεις και του εύρους του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ζητηθεί η εισαγγελική και αστυνομική συνδρομή για την προσαγωγή των υπευθύνων των επιχειρήσεων αυτών, καθώς επίσης και η διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων στις επιχειρήσεις τους.
Ο κ. Χαρακόπουλος ενημερώνει επίσης ότι ζητήθηκε από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες η άμεση εφαρμογή ελέγχων, όχι μόνο στο βόειο κρέας, αλλά και σε τρόφιμα που έχουν σημανθεί ως περιέχοντα βόειο κρέας (κιμάς, προϊόντα κρέατος, παρασκευάσματα κρέατος).
Επίσης, διαμορφώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εργαστηριακών ελέγχων σχετικά με τη γνησιότητα/αυθεντικότητα προϊόντων που περιέχουν βόειο κρέας σε όλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας, σε συνέχεια και σχετικής σύστασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.