E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Θεσσαλονίκη: Η μεγαλύτερη καταστροφή στα χρονικά στην αγορά ακινήτων

Μέχρι στιγμής λιγότερο από το 20% των πρωτοετών φοιτητών έχει νοικιάσει σπίτι

Θεσσαλονίκη: Η μεγαλύτερη καταστροφή στα χρονικά στην αγορά ακινήτων
Pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/9/2020 | 15:26

Σημαντικό είναι και το ποσοστό των Ελλήνων φοιτητών παλαιότερων ετών, οι οποίοι ξενοίκιασαν τα ακίνητα που έμεναν μέχρι πρότινος. Ούτε ένας αλλοδαπός φοιτητής δε νοίκιασε φέτος κατοικία στη Θεσσαλονίκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη μεγαλύτερη καταστροφή στα χρονικά προκάλεσε στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης και κυρίως στον τομέα της φοιτητικής στέγης η πανδημία του κορονοϊού, αφού ουσιαστικά «πάγωσε» και το μόνο τομέα που κινούταν ικανοποιητικά, αυτόν των μισθώσεων κατοικιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι λιγότερο από το 20% των πρωτοετών φοιτητών, αν και βρισκόμαστε στις 18 Σεπτεμβρίου, έχει νοικιάσει μέχρι στιγμής κατοικία στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει μισθωθεί ένα μικρό ποσοστό από τα περίπου 500 πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα σπίτια, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους μετέφεραν φέτος από τον τομέα της βραχυχρόνιας (Airbnb) σε αυτόν της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Την ίδια στιγμή μέχρι τώρα ούτε ένας αλλοδαπός φοιτητής δεν έχει μισθώσει ακίνητο, ώστε να μείνει για σπουδές στη Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των Ελλήνων φοιτητών παλαιότερων ετών, οι οποίοι ξενοίκιασαν τα ακίνητα που έμεναν μέχρι πρότινος, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας φέτος των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Σχεδόν ένας στους πέντε πρωτοετείς βρήκε σπίτι
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κώστα Γεωργάκο, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου, η φετινή εικόνα, αναφορικά με το ενδιαφέρον πρωτοετών φοιτητών να νοικιάσουν ακίνητο, είναι πολύ διαφορετική προς το χείριστο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αρκεί να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής μόλις ένας στους πέντε πρωτοετείς φοιτητές έχει νοικιάσει σπίτι στη Θεσσαλονίκη, αν και βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μέχρι πέρυσι το 50% των πρωτοετών φοιτητών ερχόταν στη Θεσσαλονίκη και έκλεινε ακίνητο ακόμα και πριν βγουν οι βάσεις. Τέτοια εποχή άλλες χρονιές είχαν νοικιάσει σπίτι σχεδόν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, αφού λιγότερο από το 20% προχώρησε σε μίσθωση ακινήτου», τονίζει ο κ. Γεωργάκος.

Κατά τον ίδιο, σημαντικό είναι και το ποσοστό των φοιτητών παλαιότερων ετών, οι οποίοι ήδη ξεκίνησαν τη διαδικασία διακοπής της μίσθωσης κατοικίας, τόσο διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα, όσο και επειδή εκτιμούν ότι δεν έχουν λόγο να πληρώνουν σπίτι, μια και για πολλά μαθήματα δε θα είναι απαραίτητη η παρουσία τους στο πανεπιστήμιο.

Τέλος, αν και τις προηγούμενες χρονιές ήταν σημαντικός και ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών που αυτήν την εποχή είχαν κλείσει σπίτι, προκειμένου να μείνουν για σπουδές στη Θεσσαλονίκη, φέτος, κατά τον κ. Γεωργάκο, ούτε ένας από αυτούς μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για ακίνητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δυστυχώς, η καταστροφή που έφερε στην αγορά ακινήτων ο κορονοϊός είναι τεράστια, είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Μάλιστα, φοβάμαι ότι μπροστά μας θα δούμε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες. Ακόμα και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης λίγο-πολύ ήξερες τι έχεις να αντιμετωπίσεις. Τώρα τα πάντα είναι απολύτως ρευστά», σημειώνει ο κ. Γεωργάκος.

Στα αζήτητα πλήρως ανακαινισμένες κατοικίες
Όπως αναφέρει ακόμα ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την κατάσταση δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο η πρωτοφανής φέτος προσφορά στην αγορά πλήρως ανακαινισμένων και επιπλωμένων κατοικιών. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα περίπου 500 τέτοιου είδους ακίνητα «έπεσαν» μαζικά στην αγορά, ωστόσο, έχει νοικιαστεί μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών.

«Τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο πολλοί ιδιοκτήτες, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα πρόσφεραν τα πλήρως ανακαινισμένα ακίνητά τους για βραχυχρόνια μίσθωση, προκειμένου να σώσουν την κατάσταση, τα γύρισαν σε μακροχρόνια. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς δε συμμορφώθηκαν με τις τιμές της αγοράς. Ζητούν για να μισθώσουν τα ακίνητά τους από 8 έως 15 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν οι τιμές στην αγορά κυμαίνονται μεταξύ 3-6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Μοιραία, ως συνέπεια της μεγάλης προσφοράς, τα ακριβά ακίνητα δε νοικιάστηκαν και θα παραμείνουν στα αζήτητα, αν δεν πέσουν οι τιμές. Τα ακίνητα αξίζουν, όμως, η τσέπη του Έλληνα δεν μπορεί να σηκώσει αυτές τις τιμές», λέει ο κ. Γεωργάκος.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Πάτρα: Ανδρας εντοπίστηκε νεκρός σε πλαζ

Χτες

Η σορός του άνδρα βρέθηκε εκτός της θάλασσας

Χίο: Με κρανιοεγκεφαλική κάκωση η 30χρονη που δέχθηκε επίθεση από τον πρώην σύντροφό της

Χτες

Ο δράστης αρχικά τράπηκε σε φυγή, αλλά τελικά εντοπίστηκε και συνελήφθη από τις Αρχές

Καιρός: «Ανοιξαν οι ουρανοί» στην Αττική ‑ Πολλά προβλήματα στο κέντρο από την ξαφνική μπόρα

Χτες

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες με ισχυρές καταιγίδες, ιδίως στην Αττική και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας

Κεφαλονιά: Κραύγαζε σαν «δαιμονισμένος» στη λιτανεία του Αγίου Γερασίμου ‑ Βίντεο

Χτες

Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media, ένας άνδρας από όσους είχαν ξαπλώσει, άρχισε ξαφνικά να κραυγάζει ασυνάρτητα

Συνελήφθη άνδρας στη Χίο για απόπειρα δολοφονίας της πρώην συντρόφου του

Χτες

Τη χτύπησε με όπλο στο κεφάλι και στη θωρακική χώρα

Τζετ σκι συγκρούστηκε με φουσκωτό σκάφος στην Κέρκυρα ‑ Στο νοσοκομείο 11χρονος

Χτες

Οι χειριστές τόσο του τζετ σκι όσο και του σκάφους οδηγήθηκαν στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας για να καταθέσουν

«Καλάθι» ΔΕΘ: Τι μέτρα σχεδιάζονται για στέγαση, συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές

Χτες

Το οικονομικό επιτελείο ολοκληρώνει τις τελικές εκτιμήσεις

Αττική: 21 έργα πολιτισμού έως το 2027 ‑ Ποια μνημεία αφορούν

Χτες

Οι παρεμβάσεις υλοποιούνται με χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής

Αριέλα λα Λανγκόστα: Η γνωστή influencer βρέθηκε vεκρή στο αυτοκίνητό της

Χτες

Το αντίο του ράπερ και στενού της φίλου 6ix9ine

Συνελήφθη 55χρονος για εμπρησμό στην Πάρνηθα το 2005

Χτες

Σε βάρος του 55χρονου εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.