E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορωνοϊός: Οι επιστήμονες προβλέπουν πως θα γίνει εποχικός ιός

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Κορωνοϊός: Οι επιστήμονες προβλέπουν πως θα γίνει εποχικός ιός
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/9/2020 | 17:19

Εποχικότητα ανάλογη της γρίπης σε χώρες με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες θα αποκτήσει πιθανότατα μελλοντικά ο κορωνοϊός κατά τις εκτιμήσεις ειδικών, όμως μόνο αφότου επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, γεγονός που συνεπάγεται αρκετά κύματα της επιδημίας COVID-19 ακόμη σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Τα συμπεράσματα της νέας σχετικής μελέτης -που διεξήχθη από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού και δημοσιεύεται στο Frontiers in Public Health– έρχονται να επιβεβαιώσουν τη μέγιστη σημασία των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που λαμβάνονται ανά τον κόσμο ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού SARS-CoV-2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η COVID-19 είναι εδώ για να μείνει και θα συνεχίσει να εμφανίζει εξάρσεις όλο το χρόνο έως ότου επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. Συνεπώς, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί της και να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα καλύτερα μέτρα πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, της τήρησης των αποστάσεων, της υγιεινής των χεριών και της αποφυγής συγχρωτισμού» επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Hassan Zaraket του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού.

Ο έτερος συγγραφέας Dr. Hadi Yassine, του Πανεπιστημίου του Κατάρ στη Ντόχα, προσθέτει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλαπλά κύματα COVID-19 πριν επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

Γνωρίζουμε ότι πολλοί ιοί του αναπνευστικού συστήματος ακολουθούν εποχιακά πρότυπα, ειδικά σε περιοχές με ήπιο κλίμα. Για παράδειγμα, η γρίπη και διάφοροι τύποι κορωνοϊών που προκαλούν κοινό κρυολόγημα είναι γνωστό ότι κορυφώνονται το χειμώνα στις προαναφερθείσες κλιματικές συνθήκες, αλλά κυκλοφορούν όλο το χρόνο σε ζώνες με τροπικό κλίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές εξέτασαν τους παράγοντες που επιδρούν στην εποχικότητα αυτών των ιών, καθώς και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη σταθερότητα και τη διασπορά του SARS-CoV-2.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι η επιβίωση των ιών στον αέρα και στις επιφάνειες, η ευαισθησία των ανθρώπων σε λοιμώξεις και οι ανθρώπινες συμπεριφορές, όπως ο συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους, διαφέρουν ανά τις εποχές λόγω αλλαγών στη θερμοκρασία και τα επίπεδα υγρασίας. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τη μετάδοση ιών του αναπνευστικού σε διαφορετικές περιόδους του έτους.

Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλους ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, όπως η γρίπη, η COVID-19 έχει υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης (R0), τουλάχιστον εν μέρει λόγω της κυκλοφορίας του ιού ανάμεσα σε ανθρώπους χωρίς ανοσολογική προστασία απέναντί του.

Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με τη γρίπη και άλλους ιούς, οι παράγοντες που διέπουν την εποχικότητα των ιών δεν μπορούν ακόμη να σταματήσουν την εξάπλωση της COVID-19 τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, εκτιμούν ότι μόλις επιτευχθεί ανοσία της αγέλης μέσω της συνέχισης των λοιμώξεων από τον ιό SARS-CoV-2 και του εμβολιασμού, το R0 θα πρέπει να πέσει σημαντικά, καθιστώντας τον ιό πιο ευαίσθητο σε εποχιακούς παράγοντες.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαμντάνι για τη συνάντηση με τον Τραμπ: «Έχω πολλές διαφωνίες με τον πρόεδρο, αλλά δεν πρόκειται για εμένα»

Χτες

«Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε

Πέθανε στα 63 ο Gary «Mani» Mounfield των Stone Roses και Primal Scream

Χτες

Ο Mounfield υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Stone Roses, συγκροτήματος που καθόρισε τον λεγόμενο ήχο του «Madchester»

Καισαριανή: Εμπρησμός σε γνωστό μπαρ

Χτες

«Πόλεμο συμφερόντων» βλέπει η ΕΛΑΣ

Πολική νύχτα στην Αλάσκα: Η πόλη που δεν θα δει ήλιο για δύο μήνες

Χτες

Βίντεο από την τελευταία ανατολή για το 2025

Το Grok του Έλον Μασκ αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα

Χτες

Ξεκίνησε έρευνα στη Γαλλία

Θεσσαλονίκη: Τρίχρονο αγοράκι έπεσε από τις κερκίδες του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου

Χτες

Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου

Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί επειδή αρνήθηκε να τον μεταφέρει

Χτες

Ο 34χρονος μπήκε σε ταξί που οδηγούσε 51χρονος και απαίτησε να μεταφερθεί στον προορισμό του

Πότε δεν έκανε challenge, ήταν ένα από τα καλύτερα παιδιά, λέει ο παππούς του 22χρονου που πνίγηκε με μπέργκερ

Χτες

Ο 22χρονος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή - Νοσηλευόταν την τελευταία εβδομάδα στη ΜΕΘ

Φυλάκιση 22 μηνών με αναστολή στον οδηγό μηχανής για το τροχαίο με νεκρό βρέφος στον Βόλο

Χτες

Η δίκη έγινε έγινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας

Η Γαλλία να είναι έτοιμη «να χάσει τα παιδιά της» σε πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία

Χτες

Σάλος από τις δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.