E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορωνοϊός: Με 3.869 στην Αττική και διασωληνώσεις στα ύψη κλείνει ο Σεπτέμβριος

Στο μικροσκόπιο οι εστίες έξαρσης που δημιουργούν φόβους για την πορεία της πανδημίας τον Οκτώβριο

Κορωνοϊός: Με 3.869 στην Αττική και διασωληνώσεις στα ύψη κλείνει ο Σεπτέμβριος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/9/2020 | 10:07

Ένας μήνας που αποδείχθηκε απρόβλεπτος αλλά και δύσκολος στην εξέλιξη και τη διαχείριση της επιδημίας Covid-19 ολοκληρώνεται σήμερα. Ο Σεπτέμβριος κράτησε από την πρώτη ημέρα μέχρι και την τελευταία σε εγρήγορση τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας μας, και στην ίδια κατάσταση θα δοθεί η σκυτάλη στον Οκτώβριο, μήνα κατά τον οποίο ξεκινά επισήμως και η περίοδος της γρίπης.

Κατά τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 7.597 κρούσματα κορωνοϊού και προστέθηκαν στα 10.526 που είχαν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, μέχρι και τον Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 18.123 - χθες με τον δραματικά υψηλό απολογισμό των 416 κρουσμάτων «έσπασε» το φράγμα των 18.000 θετικών περιστατικών κορωνοϊού. Επίσης, χθες, καταγράφηκε στην Αττική ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός που έχει δηλωθεί μέχρι σήμερα στο Λεκανοπέδιο, 240 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Το 50% των κρουσμάτων του μήνα εντοπίστηκε στην Αττική.

Στο επίκεντρο του δεύτερου επιδημικού κύματος που απλώνεται στη χώρα βρίσκεται το λεκανοπέδιο. Είναι ενδεικτικό ότι τα μισά θετικά κρούσματα του Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν στην Αττική: από τα 7.597 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στην επικράτεια, τα 3.896 έχουν προέλευση γεωγραφική την περιφέρεια Αττικής.

Τη δύσκολη κατάσταση, όπως εξελίσσεται, στην Αττική, επιβεβαιώνει και η αύξηση του δείκτη Rt για το λεκανοπέδιο σε 1 και άνω της μονάδας, όπως καταγράφει η 16η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό που αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μοιραία το λεκανοπέδιο είχε και τη μεγαλύτερη επίπτωση από την κυκλοφορία του κορωνοϊού στις σοβαρές λοιμώξεις Covid-19 και στις εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία. Μέσα στον Σεπτέμβριο ξανά γέμισε το νοσοκομείο Παμμακάριστος, που ήταν στην πρώτη φάση της επιδημίας αποκλειστικά νοσοκομείο κορωνοϊού, ενώ προστέθηκαν και άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής όπως το Γεννηματάς, το Λαϊκό, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, το Ιπποκράτειο, στα νοσηλευτικά ιδρύματα που δέχονται σε ειδικά διαμορφωμένες κλίνες ασθενείς με λοίμωξη λόγω του κορωνοϊού.

Οι ειδικοί έχουν στο «μικροσκόπιο» επιβαρυμένες γειτονιές ειδικά της Αθήνας, όπου και μένουν πολλοί αλλοδαποί και μετανάστες σε συνθήκες που διευκολύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια, δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπως και τα εισαγόμενα κρούσματα.

Συνολικά τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουν πραγματοποιήσει 2.600 ελέγχους σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν ανευρεθεί συνολικά 61 θετικοί πολίτες στον ιό, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διασωληνωμένοι και τα θύματα

Βαρύς είναι ο απολογισμός των θυμάτων των τελευταίων 29 ημερών. Μέχρι και χθες είχαν καταγραφεί 122 θάνατοι λόγω της λοίμωξης του κορωνοϊού και των επιπλοκών της. Με δεδομένο ότι έχουν καταγραφεί συνολικά από την αρχή της επιδημίας 388 θάνατοι, προκύπτει πως το 1/3 των θανάτων έχει καταγραφεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Πέντε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 την ημέρα κατά μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες καταλήγουν, ανέφερε χθες ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας έδωσε απολογιστικά στοιχεία για τις Εντατικές, βάσει των οποίων από την αρχή της επιδημίας σε ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί 487 ασθενείς, οι 470 από τους οποίους χρειάστηκαν διασωλήνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά το τρίτο δεκαήμερο του μήνα καταγράφηκαν μεγάλες διακυμάνσεις. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Παρασκευή οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ήταν 63 και μέσα σε πέντε ημέρες ανήλθαν στους 80. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαμηνύει πως το σύστημα υγείας έχει ανθεκτικότητα στην ισχυρή πίεση που δέχεται από την επιδημία, και υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων δομών με νέες κλίνες ΜΕΘ αξιοποιώντας δωρεές και παραχωρώντας κλίνες από τις γενικές ΜΕΘ σε ΜΕΘ για Covid-19.

Τέλος, παραμένει ως βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της επιδημίας η εκτεταμένη διασπορά του κορωνοϊού σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλέξης Γεωργούλης: Θα είναι ξανά υποψήφιος Ευρωβουλευτής ‑ Με ποιο κόμμα

Σήμερα

Ο Αλέξης Γεωργούλης εκλεγμένο ευρωβουλευτής, θα διεκδικήσει μία νέα θητεία στις επερχόμενες ευρωεκλογές

Κασσελάκης: Να αλλάξει όνομα η «Καλλιόπη» στο στρατό, να λέγεται «Κούλης»

Σήμερα

Εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος που θέλει να αποκαλείται η «διάσημη Καλλιόπη» στο στρατό.

Επανανέρχεται η 5ημερη αποβολή στα σχολεία

Σήμερα

Τι αλλάζει με τις απουσίες των μαθητών

Αϊτή: Χάος στη χώρα που θυμίζει πλέον «Mad Max»

Σήμερα

Εικόνες αποκάλυψης στους δρόμους

Εργασιακό bullying σε 60χρονη: Την απείλησαν και την ανάγκασαν να παραιτηθεί ‑ Ο λόγος

Σήμερα

Η υπόθεση του εργασιακού bullying βρίσκεται πλέον στα δικαστήρια

Eρντογάν σε Τούρκους στρατιώτες: Αν είχαμε πιέσει προς το νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας

Χτες

«Eίμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο»

Βίντεο με την φρεγάτα «Ύδρα» να περιπολεί στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ της Ερυθράς Θάλασσας

Χτες

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο παρέχει προστασία σε εμπορικά πλοία

Πένθος στο Λασίθι – Απαρηγόρητη η οικογένεια του 33χρονου Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα που έσκασε πάνω του

Χτες

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τους δυο άνδρες που βρίσκονταν μαζί με τον άτυχο νέο

«Ανοιξε» η γη στην παλαιά Κορίνθου ‑ Πατρών: Κινδυνεύουν υποδομές και περιουσίες από τη διάβρωση

Χτες

Διάβρωση η οποία οδηγεί και σε σημαντική καθίζηση του οδοστρώματος σημειώνεται σε μήκος 35 ολόκληρων χιλιομέτρων στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.