E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Βρούτσης: Τα αναδρομικά θα φορολογηθούν κανονικά αλλά θα είναι ακατάσχετα

Εξετάζεται να δοθούν και σε κληρονόμους

Βρούτσης: Τα αναδρομικά θα φορολογηθούν κανονικά αλλά θα είναι ακατάσχετα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 3/10/2020 | 12:41

Μπορεί να είναι ακατάσχετα, μπορεί να είναι ασυμψήφιστα με χρέη στο δημόσιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και αφορολόγητα τα αναδρομικά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι. Το είπε ξεκάθαρα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καταβολή θα γίνει χωρίς την προκαταβολική παρακράτηση του φόρου 20% όμως το ποσό θα φορολογηθεί κανονικά αφού αποτελεί εισόδημα από συντάξεις.

Μέσα στον Οκτώβριο, 1,1 εκατ. συνταξιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα πάρουν αναδρομικά ύφους 1,4 δισ. ευρώ. Τα ποσά που θα πάρουν, θα φορολογηθούν ως εισόδημα, αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας το Σάββατο (03.10.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι αναδρομικά, θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα του χρόνου και δεν θα γίνει προκαταβολικά η φορολόγηση τους, είπε ο Γιάννης Βρούτσης. Και πρόσθεσε ότι όσοι πάρουν αναδρομικά θα παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει αν θα λάβουν τα αναδρομικά και οι κληρονόμοι, κάτι που θα έχει αποφασιστεί μέχρι την Τρίτη, οπότε και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για τα αναδρομικά.

Παράλληλα, για μέσα στον Οκτώβριο προγραμματίζεται και η πληρωμή των αναδρομικών στις συντάξεις χηρείας για το ποσοστό της διαφοράς (από το 50% στο 70%) και αφορούν στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα θα δοθούν και οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια εργασίας, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι τον Δεκέμβριο θα δοθούν αναδρομικά 14 μηνών σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αναδρομικά που θα δοθούν μέσα στον Οκτώβριο μπορεί να φορολογηθούν αλλά τουλάχιστον θα είναι ακατάσχετα και δεν θα γίνει και συμψηφισμός τους με χρέη στο δημόσιο.

Κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική τροπολογία

Κατατέθηκε χθες (2/10) στη Βουλή τροπολογία των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών για την επιστροφή των περικοπών τις οποίες υπέστησαν οι κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου κατά την 11μηνη περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαϊου 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το κονδύλι το οποιο θα διαθέσει ο κρατικός προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, όμως, η κυβέρνηση μαζί με τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, θα διαθέσει ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, η τροπολογία προβλέπει :

Καταβολή ποσών μειώσεων συντάξεων ιδιωτικού τομέα

Το άρθρο 114 του ν. 4714/2020 (Α΄148), αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε ως ακολούθως:
"Άρθρο 114
Καταβολή ποσών μειώσεων συντάξεων ιδιωτικού τομέα

1. Ποσά, τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ΄ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 1 και της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 (Α΄ 40), της υπ΄ αρ. 476/28.2.2012 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Β΄ 499) και της περ. 1 της υποπαρ. ΙΑ.5 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α' 222) και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 (Α' 85), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.

2. Τα καταβαλλόμενα ποσά της παρ. 1 είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Κατά την καταβολή των ποσών της παρ. 1 δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Χτες

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Χτες

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Χτες

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Χτες

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Χτες

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Χτες

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Χτες

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.