E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πώς αυτός ο μικρός αρουραίος έγινε ήρωας σώζοντας χιλιάδες ζωές

Βραβεύτηκε πρόσφατα με χρυσό μετάλλιο

Πώς αυτός ο μικρός αρουραίος έγινε ήρωας σώζοντας χιλιάδες ζωές
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Πως μπορεί ένας αρουραίος να αποκαλείται ήρωας και να βραβεύεται με μετάλλιο; Αν έχει κάνει αυτά που έχει κάνει ο Magawa και έχεις σώσει δεκάδες ή ακόμα και χιλιάδες ζωές, τότε μπορεί. Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα βραβεύτηκε από τη βρετανική κτηνιατρική φιλανθρωπική οργάνωση People's Dispensary for Sick Animals.

Τι έκανε ο Magawa; Εκπαιδεύτηκε για να εντοπίζει νάρκες στην Καμπότζη. Η χώρα μετά από δεκαετίες πολέμου έχει εκατομμύρια νάρκες στο έδαφός της που κάθε χρόνο σκοτώνουν δεκάδες ανθρώπους. Με την βοήθεια άλλων κρατών, η κυβέρνηση της χώρας καθαρίζει σταδιακά τα εδάφη. Πρόκειται ωστόσο για μια δουλειά επικίνδυνη και δύσκολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την δουλειά αυτή ανέλαβε να κάνει ο Μagawa και άλλοι γιγάντιοι αφρικανικοί αρουραίοι. Εκπαιδεύτηκε από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση APOPO, η οποία ιδρύθηκε στο Βέλγιο και εδρεύει στην Τανζανία, η οποία εκπαιδεύει αρουραίους να εντοπίζουν τη μυρωδιά από χημικά που χρησιμοποιούνται στις νάρκες και να τα δείχνουν στους ανθρώπους που είναι μαζί τους.

Ο Magawa είναι μεγαλύτερος από τον μέσο αρουραίο αλλά αρκετά ελαφρύς ώστε να μην πυροδοτήσει την νάρκη αν πατήσει επάνω της. Κάτι που θα συνέβαινε στην περίπτωση των ανθρώπων ναρκαλιευτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

@cnn.com

Μέσα σε επτά χρόνια έχει εντοπίσει 39 νάρκες και άλλα 28 αντικείμενα διαφορετικού εξοπλισμού. Έχει βοηθήσει ώστε να καθαρίσουν 141.000 τετραγωνικά μέτρα γης, καθιστώντας τον ως τον αρουραίο με την καλύτερη απόδοση. «Ο Magawa είναι ένας αρουραίος ήρωας και είμαστε ενθουσιασμένοι για την αφοσίωση του που σώζει ζωές. Γι’ αυτό και τον βραβεύουμε με αυτό το χρυσό μετάλλιο», είπε ο γενικός διευθυντής της βρετανικής κτηνιατρικής οργάνωσης PDSA. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, το χρυσό μετάλλιο είναι η «ύψιστη τιμή για την εξαιρετική γενναιότητα των ζώων και την εξαιρετική αφοσίωση στην ζωή των πολιτών».

Οι γιγάντιοι αφρικανικοί αρουραίοι είναι έξυπνοι και αρκετά εύκολα εκπαιδεύσιμοι. Ο Magawa ξεκίνησε την εκπαίδευσή του σε νεαρή ηλικία και πέρασε όλα τα τεστ με άριστα, πριν σταλεί στην Καμπότζη. Είναι τόσο γρήγορος στον εντοπισμό ναρκών, που μπορεί να καθαρίσει μια περιοχή στο μέγεθος ενός γηπέδου τένις μέσα σε 30 λεπτά. Στους ανθρώπους κάτι τέτοιο θα έπαιρνε 4 ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Καμπότζη έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ακρωτηριασμών στον κόσμο, με 25.000 ακρωτηριασμούς που σχετίζονται με έκρηξη. Από την πτώση του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ το 1979, 64.840 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από νάρκες ή άλλα εκρηκτικά. Η PDSA υπολογίζει πως υπάρχουν ακόμα 3 εκατομμύρια νάρκες στην Καμπότζη, με κάποιες αναφορές να λένε πως μόνο η μισή γη της χώρας έχει εκκαθαριστεί έως τώρα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 1 ώρα

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 1 ώρα

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Χτες

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Προχτές

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.