E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τουρκία: «Δεν είναι Έλληνες οι Κρητικοί και οι Ρόδιοι»

Προκαλεί θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Τουρκία: «Δεν είναι Έλληνες οι Κρητικοί και οι Ρόδιοι»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 12/10/2020 | 14:44

«Η Τουρκία μεγάλωσε κατά 1/4 με τη Συμφωνία που υπέγραψε με η Λιβύη» υποστηρίζει με νέα παρέμβασή του ο απόστρατος ναύαρχος και τέως υπαρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Τσιχάτ Γιαϊτζί, θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και να μη προχωρήσει σε καμία υποχώρηση απέναντι στην Ελλάδα, γιατί θα καταρρεύσει η έως σήμερα τουρκική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την τουρκική ενημερωτική πύλη dha.com, o Γιαϊτζί υποστηρίζει προκλητικά: «Η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, είναι ένα ορόσημο. Η Τουρκία μεγεθύνθηκε κατά το 1/4. Τράβηξε ένα φράχτη σε μία περιοχή 189.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μετά από το Χατάι, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επεκτείνεται. Στο σημείο αυτό είναι ανάγκη να αποφευχθούν κινήσεις που θα βλάψουν την συμφωνία Λιβύης Τουρκίας. Στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία οπωσδήποτε δεν πρέπει να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για το μοίρασμα των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Από τη στιγμή που θα κάτσει, η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας καταργείται. Η διαπραγμάτευση σημαίνει ότι θα παραχωρήσετε περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων. Αν φύγει αυτή η γραμμή, τότε καταργείται και η συμφωνία με τη Λιβύη, καταρρέει η πολιτική για τη Λιβύη, τίθεται εν αμφιβόλω η παρουσία μας στη Λιβύη και καταρρέει και η πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιαϊτζί ζητάει να καθιερωθεί τουρκική ονομασία για το Αιγαίο Πέλαγος, φτάνοντας στο προκλητικό σημείο να ισχυριστεί πως η πλειοψηφία των κατοίκων σε Κρήτη και Ρόδο, δεν είναι … Έλληνες.

«Το Αιγαίο είναι ελληνική ονομασία. η ονομασία ενός χώρου μεταφέρει το πνεύμα του παρελθόντος και το μεταφέρει προς το μέλλον. Μεταφέρει το πνεύμα των γενιών πριν από μας. Τα ονόματα των χώρων δείχνουν την κυριότητα του έθνους. Τα ονόματα άλλαξαν μετά από τις κατακτήσεις. Αν αυτό έχει ελληνική ονομασία τότε φαίνεται σαν εκείνοι να είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τουρκική ονομασία για ένα μέρος της Ελλάδας, επειδή θεωρούμε αυτό ως κυριαρχικό τους δικαίωμα, αλλά οι Έλληνες δεν κάνουν έτσι.

Σε βάρος του κόσμου μας διεξάγεται μία σοβαρή επιχείρηση διαμόρφωσης της γνώμης του. Λες και οι πρόγονοί μας πήραν αυτά τα νησιά από τους Έλληνες και με τη συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων επέστρεψαν στους αρχικούς ιδιοκτήτες. Μα εμείς πήραμε αυτά τα νησιά από τους Βενετούς και τους Γενοβέζους. Δεν τα πήραμε από τους Έλληνες. Στα νησιά αυτά μιλάνε ελληνικά. Διότι επειδή έμειναν υπό την επήρεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας η γλώσσα τους ήταν τα ελληνικά και αυτήν μιλάνε. Η πλειοψηφία των κατοίκων σε Κρήτη και Ρόδο δεν είναι Έλληνες» δήλωσε προκλητικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος επανέλαβε τον ισχυρισμό του περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, που αποκαλεί «Νησιωτική Θάλασσα», τονίζοντας πως στόχο έχουν να χτυπήσουν στρατιωτικά την Τουρκία. Δήλωσε συγκεκριμένα ο τέως υπαρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού: «Η Ελλάδα κατάργησε τον όρο με τον οποίο τα παρέλαβε. Υπάρχει όρος για αποστρατικοποιημένο στάτους. Αυτοί λένε πως τα εξόπλισαν και τα στρατικοποίησαν για νόμιμη άμυνα. Το σημερινό κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας από τότε που ιδρύθηκε, ποτέ δεν επιτέθηκε και δεν κατάλαβε κανένα νησί της Ελλάδας. Για αυτό το λόγο η δικαιολογία περί νόμιμης άμυνας είναι έωλη. Στη «Νησιωτική Θάλασσα» πέραν της Τουρκίας δεν υπάρχει άλλη παράκτια χώρα. Αυτό σημαίνει ότι τα εξόπλισαν ενάντια στην Τουρκία. Αν δεν υπάρχει επίθεση της Τουρκίας, τότε δεν πρόκειται για άμυνα, αλλά ο στόχος τους είναι η επίθεση. Είναι ανάγκη αυτό να το ακούσουν όλοι. Ο στόχος για τον οποίο η Ελλάδα όπλισε τα νησιά της είναι να εισβάλει στην Δυτική Ανατoλία».

Ο Γιαϊτζί θεωρείται κύριος εμπνευστής των ακραίων διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο, πετυχαίνοντας οι ακραίες θεωρίες του να υιοθετηθούν πλήρως από την Άγκυρα στο πλαίσιο των νέο-οθωμανικών ονειρώξεών περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισραήλ: Οι IDF ανακοίνωσαν την δολοφονία του διοικητή της ιρανικής οργάνωσης Μπασίτζ

Πριν 11 ώρες

Νεκρός είναι ο Γκολάμρεζα Σολεϊμανί, που είναι επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης στο Ιράν που πρωταγωνιστεί στις αιματηρές καταστολές διαδηλώσεων

Συναγερμός στη Βρετανία για δεκάδες κρούσματα μηνιγγίτιδας ‑Ξεκίνησε από ένα... ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Πριν 11 ώρες

Ήδη δύο νεαροί έχουν χάσει τις ζωές τους ενώ 11 άτομα ακόμη νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση

Θεσσαλονίκη ‑ μητέρα Έμμας: «Θέλω να ακούσω ότι η συνοδηγός είναι ένοχη»

Πριν 11 ώρες

Η υπόθεση δικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και η 23χρονη συνοδηγός θα βρεθεί στο εδώλιο

Ηράκλειο: Αναβιώνει η υπόθεση της δολοφονίας του 3χρονου Αγγελου από μητέρα και σύντροφο

Πριν 11 ώρες

Στο εδώλιο παραπέμπεται να καθίσει και ο βιολογικός πατέρας του Αγγελου, που επίσης είναι παρών, κατηγορούμενος για κακοποίηση του παιδιού του στο παρελθόν

Κόλπος: Τα σουνιτικά κράτη χάνουν την υπομονή τους – Πιέζουν τον Τραμπ να «τελειώσει» το Ιράν

Πριν 11 ώρες

Τα βασίλεια του Κόλπου ανησυχούν ότι εάν το Ιράν διατηρήσει τις στρατιωτικές ικανότητές του θα θέσει υπό «ομηρεία» τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Μαρουσάκης: Δύο κύματα κακοκαιρίας χτυπούν τη χώρα ‑ Σήμερα το πρώτο με ασθενείς βροχές

Πριν 11 ώρες

Πιο έντονα τα φαινόμενα στο δεύτερο κύμα που θα μας απασχολήσει από αύριο

Με αυξήσεις 12% στους μισθούς η νέα κλαδική σύμβαση για 500.000 εργαζομένους σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες

Πριν 11 ώρες

Ο επισιτισμός είναι ο πολυπληθέστερος κλάδος στην Ελλάδα μετά το εμπόριο - Τι ισχύει για τριετίες και επιδόματα

Έρχονται αυξήσεις και στις πτήσεις: Πώς ο πόλεμος αλλάζει τα δεδομένα στα αεροπορικά εισιτήρια

Πριν 11 ώρες

«Απλά μαθηματικά. Αν οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν υψηλές, οι ναύλοι θα αυξηθούν»

Ο Τραμπ ψάχνει λύση εγκλωβισμένος στα Στενά του Ορμούζ

Πριν 11 ώρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν περίμενε και δεν υπολόγισε ότι τα Στενά θα κλείσουν και παλεύει να βρει διέξοδο συναντώντας την ευρωπαϊκή απροθυμία

Ο Έλληνας που έζησε τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία και τώρα τα χτυπήματα στο Ντουμπάι

Χτες

Είχε μιλήσει το 2022 για τη ρωσική εισβολή και τώρα έγινε αυτόπτης μάρτυρας βομβαρδισμών σε διυλιστήρια στο Ντουμπάι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.