E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ελληνοτουρκικά: Τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στην Αγκυρα

Της ζητούν να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο

Ελληνοτουρκικά: Τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στην Αγκυρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/10/2020 | 17:27

Προθεσμία μιας εβδομάδας να ξεκαθαρίσει τη θέση της δίνουν Γαλλία και Γερμανία στην Τουρκία, μετά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Reuters.

Αγνοώντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 2ας Οκτωβρίου, που είχε στόχο να πείσει την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκινάει και πάλι τις έρευνες, που είχε διακόψει τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μας είναι προφανές ότι η Τουρκία επιμένει σε προκλητικές ενέργειες που είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Γερμανό και τον Πολωνό ομόλογό του. Προσέθεσε, δε, ότι το «μπαλάκι» είναι τώρα στο γήπεδο της Άγκυρας, αλλά η ΕΕ είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στον διάλογο.

Ο Λε Ντριάν άσκησε κριτική και στον ρόλο της Τουρκίας στη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η Άγκυρα υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. «Δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη σε αυτό το ζήτημα, και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει εκεχειρία» σημείωσε.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα, είναι πως μόνο η Τουρκία δεν υποστηρίζει την τήρηση της εκεχειρίας και αυτό είναι επιζήμιο» προσέθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση της Τουρκίας για επανέναρξη των ερευνών, ενώ, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας, είπε ότι η ΕΕ θα περιμένει μία εβδομάδα, προτού αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

«Είναι η δεύτερη φορά που οι αναμενόμενες συνομιλίες δεν πραγματοποιούνται και δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό» είπε. «Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν υπάρχει πρόοδος σε μία εβδομάδα και τότε θα αποφασίσουμε ποια στάση οφείλει να υιοθετήσει η ΕΕ».

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής αποκτά πλέον ιδιαίτερη σημασία για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς η πίεση στην Άγκυρα να εγκαταλείψει τις επιθέσεις και την προβοκάτσια, αναμένεται να ενταθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σενάρια όξυνσης από την Τουρκία μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Την ίδια νώρα, στην Αθήνα, το σενάριο που εξετάζουν στο πρωθυπουργικό γραφείο και στα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, είναι η πιθανότητα το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, να προσεγγίσουν κοντά στο σημερινό όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε μια ζώνη περίπου 6 μιλίων από το Καστελόριζο, από το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και μετά, δηλαδή αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Και αυτό, διότι η απροθυμία του Βερολίνου να αποφασιστούν και να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της διαμεσολαβητικής προσπάθειας από τους Γερμανούς, είναι σαν να στέλνουν στον Ερντογάν το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει στην οδό της επιθετικής προβοκάτσιας, χωρίς να υπάρχει κάποιο όριο, πέραν του οποίου να ενεργοποιηθούν ευρωπαϊκά αντίμετρα.

Για τη συνέχεια της κρίσης είναι σημαντικό να αξιολογηθεί ότι οι διαβεβαιώσεις του γερμανικού παράγοντα για αποκλιμάκωση για επανεκκίνηση του διαλόγου αποδείχθηκαν κενό γράμμα και απλώς έδωσαν τον χρόνο στον Ταγίπ Ερντογάν να προετοιμάσει την επόμενη κίνησή του και αποκάλυψαν ανοιχτά ότι το Βερολίνο -που συνεχίζει το πρόγραμμα κατασκευής έξι υποβρυχίων για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό- λειτουργεί κάθε άλλο παρά σαν έντιμος διαμεσολαβητής, αρνούμενο ακόμη και τώρα να εγκρίνει κυρώσεις που θα μπορούσαν να σταματήσουν την τουρκική επιθετικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ελληνική κυβέρνηση, 15 ημέρες μετά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι Ευρωπαίοι υποτίθεται ότι έστειλαν τελεσίγραφο στον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις, αντιλαμβάνεται ότι οι φραστικές προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα είναι κενές περιεχομένου. Πολύ περισσότερο, που η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε την Ελλάδα ακόμη και για την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων σε ελληνικό έδαφος, στα νησιά και στην Θράκη, αξιώνοντας ακόμη και την ακύρωση της πώλησης UAV's ισραηλινής κατασκευής, λειτουργώντας σαν να υπαγορεύει στην Αθήνα όρους έπειτα από ήττα σε πολεμική αναμέτρηση!

Την ίδια ώρα, η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις, καθώς φτάνει στο σημέιο να... ειρωνεύεται την Ελλάδα για το περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος Embraer, που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τσιτσιπάς για Κύργιο: «Το γνώριζα πριν από την ανακοίνωση, με εκπλήσσει που αποκαλύφθηκε τόσο αργά» για την υπόθεση χρήσης κοκαΐνης

Σήμερα

Ο Έλληνας πρωταθλητής, μετά τη νίκη του στη Νέα Υόρκη, αποκάλυψε ότι φήμες για τη συμπεριφορά του Αυστραλού κυκλοφορούσαν στο εσωτερικό του τένις εδώ και καιρό

Μπάλος: Η παραλία που «βουλιάζει» από τουρίστες – Αντιδράσεις στα social media

Σήμερα

Εικόνες ασφυκτικού συνωστισμού στον Μπάλο προκαλούν αντιδράσεις - Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του Independent

Τροχαία στην Αττική: 14 νεκροί, 397 τραυματίες σε 346 δυστυχήματα τον Αύγουστο

Σήμερα

Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής καταγράφει επίσης 25.522 παραβάσεις τον ίδιο μήνα, με απρόσεκτη οδήγηση και μη χρήση κράνους να πρωταγωνιστούν στα τροχαία.

Τεχνητή Νοημοσύνη σε χειρουργείο: Για πρώτη φορά αφαιρέθηκε όγκος από τον εγκέφαλο 48χρονου

Σήμερα

Ο Ρις Χίμπερτ (Rhys Hibbert) από το Μπέντφορντσαϊρ ήταν ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που υποβλήθηκε στην πρωτοποριακή μέθοδο στο University College London Hospitals.

Νότια Κορέα: Η AI έφτασε τον προϋπολογισμό της χώρας σε πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια

Σήμερα

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Samsung και η SK Hynix οδήγησε στη μεγαλύτερη αύξηση δαπανών από το 2009

Μαρινάκης για Σαμαρά: Θλίβομαι για την ανάρτησή του, τα φύλα είναι δύο και δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό με κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σήμερα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στην κριτική περί «woke ατζέντας» με αφορμή την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ και αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Σύρος: Συγκλονίζει ο πατέρας της 42χρονης που δολοφονήθηκε – «Μου έσφαξε το παιδί, το έχασα»

Σήμερα

«Ήθελε εκτός από το να κλείσει το στόμα της κόρης μου, ήθελε να βγάλει όλο το μίσος, το μένος πάνω της» λέει ο πατέρας της δολοφονημένης Ευαγγελίας

Ταϊβάν: Έπιασε τη σύζυγό του να τον απατά μέσω της σκούπας... ρομπότ ‑ Κατέληξε στη φυλακή

Σήμερα

Η «παγίδα» με τη σκούπα-ρομπότ δεν βγήκε σε καλό για τον απατημένο σύζυγο στη μακρινή Ταϊβάν

ΕΕ: Οι διανυκτερεύσεις τουριστών αυξήθηκαν 1,2% σε 1,32 δισ. το α΄ εξάμηνο – Στο «βάθρο» η Ελλάδα

Σήμερα

Η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 1,7% στις διανυκτερεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2026

Πάτρα: Ελεύθερος με όρους ο καθηγητής για την ασέλγεια σε βάρος 14χρονης

Σήμερα

Ο καθηγητής κατηγορείται για ασέλγεια και παιδική πορνογραφία

Στην εντατική 24χρονη από την Ηγουμενίτσα, την παρέσυρε με το αυτοκίνητο ο σύντροφός της μετά από καβγά

Σήμερα

Ο 29χρονος  οδηγός συνέχισε να οδηγεί ενώ η 24χρονη ήταν πάνω στο καπό - Συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.