E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία: Έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι του υπουργού Υγείας

Έρευνα για τη διαχείριση του κορωνοϊού

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία: Έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι του υπουργού Υγείας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/10/2020 | 18:01

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις κατοικίες και στα γραφεία του υπουργού Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν και πρώην μελών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, στο πλαίσιο έρευνας για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού στη Γαλλία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο πολλών προσφυγών που έχουν κατατεθεί τους τελευταίους μήνες ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), για τη διαχείριση από την κυβέρνηση της πανδημίας που προκάλεσε τουλάχιστον 33.000 θανάτους στη Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το CJR είναι η μοναδική αρχή που μπορεί να κρίνει τις ενέργειες μελών της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις κατοικίες του υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν, του γενικού διευθυντή Υγείας Ζερόμ Σαλομόν και μίας άλλης αξιωματούχου υγείας διεξήχθησαν «χωρίς δυσκολία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Στο «στόχαστρο» και ο πρώην πρωθυπουργός

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν επίσης στις κατοικίες του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, που ήταν στον θώκο στη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορονοϊού, της πρώην υπουργού Υγείας Ανιές Μπουζέν και της πρώην κυβερνητικής εκπροσώπου Σιμπέτ Ντιαγέ, δήλωσε δικαστική πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Εντουάρ Φιλίπ είναι πάντοτε στη διάθεση της δικαιοσύνης», υπογράμμισε το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

Μια έρευνα για «παράλειψη αντιμετώπισης μιας καταστροφής» ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου και ανατέθηκε στην ανακριτική επιτροπή του CJR, που ενεργεί ως ανακριτική αρχή και διεξάγει τις έρευνες.

Έχουν κατατεθεί 90 προσφυγές

Συνολικά, από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού έχουν κατατεθεί 90 προσφυγές σε βάρος υπουργών στο CJR. Μόνο εννέα από αυτές κρίθηκαν αποδεκτές, ανάμεσά τους εκείνες εναντίον, εκτός του Βεράν, του Εντουάρ Φιλίπ, της Ανιές Μπουζέν ή ακόμη της Σιμπέτ Ντιαγέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ακροάσεις των εναγόντων, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι μιας συλλογικότητας γιατρών, ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Επικρίνουν κυρίως «την έλλειψη συνάφειας των μέτρων» που ελήφθησαν στην κορυφή του κράτους ή ακόμη «την έλλειψη εφαρμογής συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Από την πλευρά της, η εισαγγελία του Παρισιού, η οποία έλαβε δεκάδες προσφυγές που στοχεύουν σε ορισμένες περιπτώσεις αξιωματούχους της διοίκησης, ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου μεγάλη προκαταρκτική έρευνα, κυρίως για «ανθρωποκτονίες από αμέλεια» ή «πρόκληση κινδύνου για τη ζωή άλλων».

Η συλλογικότητα Victimes Coronavirus France, στην οποία συμμετέχουν 200 άνθρωποι, κατέθεσε την προσφυγή της στα μέσα Σεπτεμβρίου ενώπιον του CJR σε βάρος του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση εξακολουθούσε να «αυτοσχεδιάζει» απέναντι στην πανδημία, που προκάλεσε τον θάνατο 33.000 ανθρώπων στη Γαλλία.

Η κυβέρνηση κατηγορείται κυρίως ότι δεν είχε προβλέψει την κρίση, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανάγκη για μάσκες και υλικό κατά το πρώτο κύμα την άνοιξη, απέναντι στο οποίο επιβλήθηκε γενικό lockdown πολλών εβδομάδων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοβαρό τροχαίο στη Χαλκιδική – Τραυματίας υπέστη ακρωτηριασμό

Σήμερα

Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, ο τραυματίας υπέστη πλήρη ακρωτηριασμό κάτω άκρου

Πέθανε σε ηλικία 28 ετών διάσημος TikToker ‑ Σε σοκ οι εκατοντάδες χιλιάδες fans

Σήμερα

Ο 28χρονος είχε περισσότερους από 250.000 ακόλουθους στο TikTok, ενώ παρουσίαζε επίσης μια εκπομπή στο YouTube με τίτλο The Unpopular Party

Βόλος: Ανήλικος οδηγός παρέσυρε 8χρονο και τον εγκατέλειψε

Σήμερα

Πεζός ήταν ο οκτάχρονος ήταν χτυπήθηκε, ενώ αυτή τη στιγμή συνεχίζει να νοσηλεύεται

Τραγωδία στους Παξούς: Δίωξη στους γονείς και τον παππού του 4χρονου κοριτσιού

Σήμερα

Ανείπωτη τραγωδία με τον θάνατο της 4χρονης, που πνίγηκε σε πισίνα

Τραυματίστηκε 9χρονος σε θαλάσσιο πάρκο στην Καβάλα – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης

Σήμερα

Σε βάρος της σχηματίζεται δικογραφία για σωματικές βλάβες από αμέλεια

Το τελευταίο αντίο στον Απόστολο Βεσυρόπουλο ‑ Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρό του

Σήμερα

Πλήθος κόσμου δίνει το «παρών» στην κηδεία του Απόστολου Βεσυρόπουλου

Δημογραφικό: Μειωθήκαμε κατά 500.000 άτομα, καταρρέουν οι γεννήσεις ‑ Πότε ξεκίνησε η μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα

Σήμερα

Η Ελλάδα καταγράφει από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας στην ΕΕ

Βόρεια Κορέα: Απειλές για «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση στη Νότια Κορέα μετά από πυρά της Σεούλ στα σύνορα

Σήμερα

Προειδοποιήσεις από τον αντιστράτηγο Κο Τζονγκ Τσολ της Βόρειας Κορέας

Θρίλερ στην Εύβοια: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε πάρκινγκ στα Νέα Στύρα

Σήμερα

Η σορός της γυναίκας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου

Θεσσαλονίκη: Εφιάλτης για 26χρονη στα χέρια του 44χρονου θείου της

Σήμερα

Πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της, την έπιασε από το λαιμό και τη γρονθοκόπησε στο πρόσωπο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.