E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία σε Αιγαίο και Κύπρο

Πώς απαντά η Ελλάδα

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία σε Αιγαίο και Κύπρο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/10/2020 | 08:28

Περιπλέκεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση με την Τουρκία. Μια απλή επιχείρηση διάσωσης μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο. Επικίνδυνη τροπή και για την Κύπρο.

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να έδωσαν κατ’ ουσίαν χρόνο στην Τουρκία έως το Δεκέμβριο, αλλά η κατάσταση στο πραγματικό πεδίο περιπλέκεται μέρα με τη μέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από χθες το βράδυ, το Oruc Reis πρωταγωνιστεί σε έναν πόλεμο νεύρων της Άγκυρας προς την Αθήνα, καθώς κινείται στα όρια των 12 ναυτικών μιλίων και η παράνομη τουρκική Navtex μιλά ούτως ή άλλως για έρευνες στα 6,5. Όπερ σημαίνει πως δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες – ή ακόμη και ώρες – να εισέλθει μεταξύ 6 και 12 μιλίων, δοκιμάζοντας τις αντοχές και τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.

Προκλητικός χάρτης

Την ίδια στιγμή, οι χάρτες του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγιο περιλαμβάνουν περιοχές που αποτελούν στόχο της Άγκυρας για έρευνες και γεωτρήσεις και οι οποίες προφανώς δεν ανήκουν – σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο – στην τουρκική πλευρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι περιοχές κοντά στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο, οι οποίες επιπλέον βρίσκονται στο όριο της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ και καλύπτουν την περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο χάρτης αυτός δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ωστόσο δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους στην πράξη για την έρευνα και διάσωση, καθώς γεννά σύγχυση στα σκάφη που βρίσκονται σ’ αυτές τις περιοχές που «γκριζάρει» η Τουρκία και χρήζουν έρευνας και διάσωσης.

Με απλά λόγια, μια επιχείρηση ρουτίνας για έρευνα και διάσωση μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας, εάν σπεύσουν σκάφη και των δύο πλευρών. Γι’ αυτό ακριβώς και το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του εγκαλεί την Τουρκία ότι βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επικίνδυνη τροπή και στην Κύπρο

Τα πράγματα, όμως, παίρνουν αίφνης επικίνδυνη τροπή και στην Κύπρο. Η ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ ως ηγέτη του ψευδοκράτους με τις ευλογίες της Άγκυρας – κερδίζοντας κυριολεκτικά στο νήμα τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είχε έρθει σε σύγκρουση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν – όχι απλώς απομακρύνει το ενδεχόμενο επανάληψης των συνομιλιών που είχαν ξεκινήσει στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Αλλά, επιπλέον, λόγω της αδιαλλαξίας του κ. Τατάρ και της εξάρτησής του από τη «μητέρα Τουρκία», πιθανότατα θα φέρει νέο γύρο έντασης στο νησί, επαναφέροντας στο προσκήνιο ακόμη και την προοπτική της διχοτόμησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη στην Κύπρο θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, με κύριο αντικείμενό της τη συνεργασία των τριών χωρών κατά βάση στα ενεργειακά.

Στην Αλβανία ο Δένδιας για συμφωνία

Σημαντικό είναι, επίσης, το αυριανό ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Αλβανία, με κύριο θέμα συζήτησης την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια – με την αλβανική πλευρά, ωστόσο, να εμφανίζεται επιφυλακτική.

Μέσα σ’ όλο αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε κι επισήμως την απόφαση της κυβέρνησης – όπως την είχε εκθέσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο – να αυξηθεί η θητεία στο Στρατό Ξηράς από τους εννέα στους 12 μήνες.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

Χτες

Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

Χτες

Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

Χτες

Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

Χτες

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

Χτες

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

Χτες

Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Χτες

Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

Χτες

Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

Χτες

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Χτες

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Χτες

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.