E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Θεσσαλονίκη: Δεν ανεβαίνει στο επίπεδο συναγερμού 3 ‑ Έρχονται αυξημένοι έλεγχοι

Σχέδιο του Δήμου και της Περιφέρειας για έλεγχο της κατάστασης

Θεσσαλονίκη: Δεν ανεβαίνει στο επίπεδο συναγερμού 3 ‑ Έρχονται αυξημένοι έλεγχοι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 19/10/2020 | 20:25

Στο επίπεδο συναγερμού 2 παραμένει ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτό αποφασίσθηκε πριν από λίγο σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Κώστα Ζέρβα.

Έτσι δεν θα ληφθούν (προς το παρόν) νέα αυστηρότερα μέτρα, όμως θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να εφαρμοσθούν αυστηρά τα ίδη ισχύοντα, αφού η πόλη βρίσκεται «ένα βήμα πριν τον πορτοκαλί συναγερμό». Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ανακοινώθηκαν 49 νέα κρούσματα στο νομό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν αποφασίστηκαν νέα περιοριστικά μέτρα» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τονίζοντας ότι ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις, ο κ. Ζέρβας επισήμανε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία το τρίτο κύμα. «Θέλει ουσιαστική προσπάθεια για να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που πέτυχαμε τις προηγούμενες δύο φορές. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πολύ κοντά στο πορτοκαλί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Λόγω αδικαιολόγητης ανεμελιάς» αιτιολόγησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης και η δημοτική αστυνομία θα αρχίσει από αύριο εκτεταμένους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων. Θέλει συλλογική προσπάθεια. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε» πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας.

Ειδικότερα, τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης και η υγειονομική επιβάρυνση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης και ο καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους Δήμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.

Παράλληλα συζητήθηκαν οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Υπογραμμίστηκε δε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι συνέβη και ανατράπηκε η αισιόδοξη εικόνα

Όπως εκτιμάται, δύο είναι οι βασικές παράμετροι που άλλαξαν την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, για την οποία προ ημερών, οι ειδικοί έλεγαν ότι είχε καταφέρει να τιθασσεύσει τη διασπορά του κορωνοϊού, αντίθετα με την Αθήνα.

Η πρώτη παράμετρος είναι ότι δεν γίνονταν αρκετά τεστ, με δεδομένο ότι στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν σημαντικές εστίες, στις οποίες είχε πέσει το βάρος των ελέγχων και της ιχνηλάτησης.

Η δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι η επιστροφή στην πόλη των χιλιάδων φοιτητών: Η περιφέρεια έχει περίπου 150.000 ενεργό φοιτητικό πληθυσμό, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος ζει και σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη. Η τοπική οικονομία όπως έλεγαν χαρακτηριστικά παράγοντες της Θεσσαλονίκης «δεν αντέχει» την απώλεια των φοιτητών, τους οποίους επιδιώκει πάσει θυσία να κρατήσει στην πόλη. Ωστόσο, οι περίπου 120.000 φοιτητές συναθροίζονται στα ίδια στέκια, βρίσκονται στα ίδια σημεία και είναι δύσκολος ο μη συγχρωτισμός τους. Επιπλέον, οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές έχουν επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη σχεδόν από ολόκληρη τη χώρα και από περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και δύσκολη ιχνηλάτηση.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας στην πρωινή σύσκεψη, με βάση τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που τώρα βρίσκεται στο επίπεδο συναγερμού 2, αυτό της επιτήρησης.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σήμερα

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Σήμερα

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.