E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αμετακίνητη η εισαγγελέας

Η δίκη διεκόπη για αύριο στις 11 το πρωί

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αμετακίνητη η εισαγγελέας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 21/10/2020 | 12:12

Η δίκη της Χρυσής Αυγής διεκόπη για αύριο το πρωί, στις 11:00. Νωρίτερα, διευκρινίσεις για να «μην δημιουργούνται ασάφειες και παρερμηνείες» έδωσε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντίας Οικονόμου με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Διευκρινίσεις για να «μην δημιουργούνται ασάφειες και παρερμηνείες» έδωσε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντίας Οικονόμου με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Αφού αρχικά στο δικαστήριο αναγνώστηκε το βούλευμα 1184/2015, στο σκεπτικό του οποίου αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος Γιάννης Λαγός δεν τήρησε τρεις φορές τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί τον Ιούνιο του 2015 με αποτέλεσμα να του επιβληθεί προσωρινή κράτηση πήρε το λόγο η εισαγγελέας .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εισαγγελική λειτουργός επέμεινε στην αρχική της πρόταση, ότι δεν υπάρχει κώλυμα να χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής των κατηγορουμένων και επικαλέστηκε τον ισχύοντα κώδικα, εξηγώντας γιατί έκανε την συγκεκριμένη πρόταση.

«Σχετικά με τα ερωτήματα που θέσατε στη χθεσινή στη συνεδρίαση και για να μην δημιουργούνται ασάφειες και παρερμηνείες θέλω να εκθέσω τα παρακάτω» είπε και στη συνέχεια άρχισε να αναλύει τον ισχύοντα κώδικα, εξηγώντας γιατί έκανε την συγκεκριμένη πρόταση. «Τα λέω αυτά γιατί στην χθεσινή συνεδρίαση απευθυνθήκατε σε εμένα λέγοντάς μου αν πρότεινα την αναστολή παρά την υποτροπή» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στον Γιάννη Λαγό η εισαγγελέας τόνισε ότι αρχικά έγινε άρση περιοριστικών όρων, αλλά στη συνέχεια εκδόθηκε νέο βούλευμα που έκρινε ότι ο κατηγορούμενος σχετικά είχε την πεποίθηση ότι δεν παραβιάζει τους όρους, όποτε και η προσωρινή του κράτηση αντικαταστάθηκε και πάλι με περιοριστικούς όρους. «Ποια παραπλάνηση υπήρξε εκ μέρους της εισαγγελέως της έδρας όταν τα δικαστικά συμβούλια έκριναν δυο φορές διαφορετικά!» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εισαγγελέας έστρεψε τα βέλη της στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής αναφερόμενη στις δηλώσεις τους τα ΜΜΕ λέγοντας πως παραβιάζουν κάθε κώδικα δεοντολογίας.

Νωρίτερα, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και ενώ η πρόεδρος εκφωνούσε τα ονόματα των κατηγορουμένων ο πρώην βουλευτής Ηλίας Κασιδιαρης δήλωσε την πρόθεση του να πάρει το λόγο.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης κάθισε μόνος, μακριά από τους συγκατηγορουμένους του , στην τελευταία σειρά των εδωλίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το άδειασμα της προέδρου στην εισαγγελέα

Η δίκη της Χρυσής Αυγής πήρε χθες αιφνίδια τροπή, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη αμφισβήτησε την αλήθεια των λεγομένων της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, όταν εκείνη αναφέρθηκε σε κατηγορουμένους που δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο.

Ουσιαστικά, με τον τρόπο της, αμφισβήτησε την αρτιότητα της εισαγγελικής πρότασης καθώς διαπίστωσε ανακρίβειες σχετικά με τα ποινικά μητρώα 11 κατηγορουμένων αλλά και το ενδεχόμενο ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός να έχει παραβιάσει, στο παρελθόν, περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί γεγονός στο οποίο δεν αναφέρθηκε η εισαγγελική λειτουργός.

Ο πρωτόγνωρος τρόπος με τον οποίο η πρόεδρος του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής κάλεσε την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρόταση της παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς σε ρήξη μεταξύ τους η οποία αποτυπώθηκε σε ένα σύντομο ιδιότυπο διάλογο. Το ύφος της κ. Λεπενιώτη ήταν αυστηρό όταν ζητούσε διευκρινήσεις από την κ. Οικονόμου η οποία με τη σειρά της επέμεινε στην θέση της να δοθεί αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες ξεκαθαρίζοντας πως δεν της διέφυγαν οι καταδίκες - ακόμη και για την δολοφονία του Λουκμάν- που αναφέρονται στα επίμαχα ποινικά μητρώα. «Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για αναστολή). Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο» εξήγησε η εισαγγελέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;» ρώτησε με νόημα η κ. Λεπενιώτη για να ακούσει την εισαγγελέα να απαντά με απόλυτο τρόπο: «Μάλιστα». Το ζήτημα που τέθηκε είναι κομβικής σημασίας καθώς συνδέεται με τον εάν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή υπότροποι κάτι που θα καθορίσει την απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα τους δοθεί ή όχι αναστολή.

Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο η εισαγγελική αρχή κλήθηκε να αναζητήσει τα σχετικά βουλεύματα που θα δώσουν απαντήσεις στο δικαστήριο αφορά στην παραβίαση ή μη των περιοριστικών όρων του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού.

Η υπόθεση αφορά στις καταγγελίες που υπήρξαν το 2015 ότι ο Ιωάννης Λαγός ενώ είχε αποφυλακιστεί με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού, με εξαίρεση τη δυνατότητα να μεταβαίνει στη Βουλή, δεν τον τηρούσε. Τότε είχε οδηγηθεί πίσω στη φυλακή με σχετικό βούλευμα - λόγω μη τήρησης των όρων- ωστόσο, όπως επεσήμανε ο συνήγορος του, ο ευρωβουλευτής είχε προσφύγει το 2019 σε βάρος του επίμαχου βουλεύματος το οποίο και ανέτρεπε την κρίση του προηγούμενου συμβουλίου Εφετών.

Το θέμα του Ιωάννη Λαγού ήταν το πρώτο με το οποίο αναμενόταν να ασχοληθεί σήμερα το δικαστήριο και στην συνέχεια, εκτός απροόπτου, θα συνέχιζαν τις δευτερολογίες τους σχετικά με τις αναστολές οι συνήγοροι υπεράσπισης. Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο είναι αυτό το οποίο θα εξετάσει όλα τα στοιχεία ώστε να αποφασίσει αν και ποιοι από τους καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απλήρωτοι έμειναν εποχικοί εργαζόμενοι στις γιορτές – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

Χτες

«Φιάσκο» με τις προπληρωμένες κάρτες: Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δώρα και επίδομα ανεργίας

Αδιανόητο: Κατέγραφαν την πυρκαγιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά αντί να τρέξουν να σωθούν

Χτες

Η πυρκαγιά είχε τραγικό απολογισμό: τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 119 τραυματίστηκαν

Με ανοιχτά μπλόκα, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους εκδρομείς να αποφύγουν τη μαζική επιστροφή

Χτες

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, με φόντο τα αγροτικά μπλόκα

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Χτες

Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Χτες

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Χτες

Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

Πατέρας έδωσε κοκαΐνη στον 14χρονο γιο του στα Γιάννενα και συνελήφθη

Χτες

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον πατέρα και τον ανήλικο

Διεγράφησαν από τα πανεπιστήμια 308.605 μη ενεργοί φοιτητές με την είσοδο της νέας χρονιάς

Χτες

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκκαθάρισης των φοιτητικών καταλόγων

15χρονη Ελληνίδα αγνοείται μετά την τραγωδία στο κλαμπ στο Κραν Μοντανά

Χτες

Οι συγγενείς της ζητούν από όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό με την τύχη της να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρχές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.