E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αθήνα: «Χοντρές μπίζνες» με κρυφές κάμερες σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία

Σκηνές σαν από επεισόδιο του «Big Brother» στο κέντρο της Αθήνας

Αθήνα: «Χοντρές μπίζνες» με κρυφές κάμερες σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/10/2020 | 09:15

Αρκούν δέκα λεπτά απλής περιήγησης στο Διαδίκτυο, για να αποκτήσει κανείς πλήρη πρόσβαση σε ένα εγχειρίδιο οδηγιών (ένα απλό manual, όπως αυτά των ηλεκτρικών συσκευών), ώστε να εντοπίσει αρχικά και να απενεργοποιήσει στη συνέχεια τυχόν εγκατεστημένες, κρυφές κάμερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «τεχνογνωσία» αυτή κρίνεται σχεδόν απαραίτητη, όπως απέδειξε πρόσφατη εμπειρία, σε περίπτωση που κανείς επιλέξει να περάσει χρόνο σε καταλύματα βραχείας μίσθωσης, διαθέσιμα μέσω γνωστής ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενοικίασης χώρων διαμονής.

Για τους πλέον αρχάριους, οι οδηγίες απεγκατάστασης κρυφών καμερών κυκλοφορούν και σε βίντεο -και σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες- στο Ίντερνετ, γεγονός που πιστοποιεί με τον πιο εύγλωττο τρόπο την πραγματική έκταση του φαινομένου παράνομης βιντεοσκόπησης σε χώρους βραχείας μίσθωσης, φαινόμενο το οποίο εκλαμβάνει πλέον διαστάσεις επιδημίας και στην Ελλάδα.

Η συχνότητα, άλλωστε, των «κρουσμάτων» υποκλοπής μέσω καμερών έχει θορυβήσει τόσο τις εθνικές κυβερνήσεις, όσο και το διεθνή Τύπο την τελευταία διετία, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για μια παγκόσμια «σταυροφορία» υπεράσπισης των προσωπικών δεδομένων, από την οποία δεν μπορεί πλέον να εξαιρεθεί η Αθήνα. Και αυτό γιατί, η ελληνική πρωτεύουσα μετρά αρκετά πλέον περιστατικά «μόλυνσης» τον ιό των κρυφών καμερών, παρότι το σαφάρι για τον εντοπισμό τους έχουν ξεκινήσει μέχρι στιγμής μόνο ανυποψίαστοι μέχρι πρότινος πολίτες, που είδαν τον εαυτό τους εντελώς τυχαία να πρωταγωνιστεί ξαφνικά σε «παρανόμως κτηθέν», με νομικούς όρους, οπτικοακουστικό υλικό ακόμη και στην ελληνική τηλεόραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την νομική οδό επέλεξε προ ημερών και μια νεαρή γυναίκα για να υπερασπιστεί τα προσωπικά της δεδομένα, καθώς διαπίστωσε με τον πλέον… δυσάρεστο τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου ΘΕΜΑτος», την ύπαρξη εγκατεστημένου συστήματος παρακολούθησης σε διαμέρισμα που είχε νοικιάσει για 15 ημέρες στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας χρήση της πλατφόρμας Booking.

Ζώντας μόνιμα η ίδια στην Αγγλία, η γυναίκα επισκέφθηκε τους γονείς της, οι οποίοι διαμένουν στα νότια προάστια και για επαγγελματικούς λόγους επέλεξε ταυτόχρονα να νοικιάσει το ίδιο διάστημα ένα κατάλυμα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Μόνο που, λίγες ημέρες αργότερα, δέχτηκε αρχικά τηλεφωνικές κλήσεις του ιδιοκτήτη του χώρου, οι οποίες έμειναν αναπάντητες και ακολούθως την επίσκεψή του αυτοπροσώπως στο ενοικιαζόμενο διαμέρισμα. Μειδιώντας «ειρωνικά», ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ανέφερε στη νοικάρισσά του πως γνώριζε ότι εκείνη τη στιγμή ένα δεύτερο άτομο βρισκόταν εντός του διαμερίσματος, χρησιμοποιώντας μάλιστα το μπάνιο.

Σαστισμένη η νεαρή γυναίκα από τον ισχυρισμό του εγκάλεσε τον ιδιοκτήτη, προειδοποιώντας τον πως θα απευθυνθεί στις Αρχές, για να εισπράξει ένα χυδαίο σχόλιο ως την μόνη απάντηση. Έντρομη, η γυναίκα κατευθύνθηκε την ίδια στιγμή προς το μπάνιο του διαμερίσματος, βλέποντας το φίλο της να κάνει ντους. Βέβαιη μετά από αυτό ότι στο χώρο είχαν τοποθετηθεί πολλές κρυφές κάμερες, η νοικάρισσα εγκατέλειψε το διαμέρισμα και ειδοποίησε γραπτά με διεξοδική αναφορά της την πλατφόρμα Booking, αναφορικά με το συμβάν και συνακόλουθα την καταστρατήγηση των προσωπικών της δεδομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιστρέφοντας, μάλιστα, η κοπέλα και συνοδευόμενη από συνεργάτες της την επομένη, για να πάρει τα υπόλοιπα πράγματά της, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν δίστασε να τη βρίσει και να τη χαστουκίσει στο πρόσωπο και στα χέρια, μιλώντας της χυδαία, παρά την παρουσία αρκετού κόσμου. Τότε, η γυναίκα επιχείρησε να καλέσει αμέσως την Αστυνομία με το κινητό της τηλέφωνο, κίνηση που ο ιδιοκτήτης του χώρου απέτρεψε βίαια, αρπάζοντάς το από τα χέρια της και ρίχνοντας το τηλέφωνο κάτω, με αποτέλεσμα να σπάσει τελείως η συσκευή.

Αστρονομικοί τζίροι

Παρότι το διαμέρισμα αυτό του κέντρου της Αθήνας δεν αποτελεί, κατά τους ειδικούς, την μοναδική περίπτωση «καλωδιωμένου» ιδιωτικού χώρου στην πρωτεύουσα, είναι σχεδόν αδύνατον να προσδιοριστεί αυτήν την ώρα ο ακριβής αριθμός καταλυμάτων βραχείας μίσθωσης, ενοικιαζόμενων δωματίων, αλλά και ξενοδοχείων, στα οποία έχουν «καρφιτσωθεί» κρυφές κάμερες στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μια αθέατη για τους πολλούς, αλλά εξαιρετικά προσοδοφόρα βιομηχανία για αρρωστημένα μυαλά.

Ιδιαίτερα, όταν τα «αποκαλυπτήρια» του συστήματος παρακολούθησης συμβαίνουν συνήθως -όταν και μόνο όταν- διαμορφωθούν συνθήκες… τηλεοπτικής προβολής. Σε σημείο μάλιστα που ζευγάρι είδε την εικόνα του, σε πολύ ιδιωτικές στιγμές, να αναμεταδίδεται, στη διάρκεια ρεπορτάζ ελληνικού δελτίου ειδήσεων, με θέμα τις κρυφές κάμερες, ενώ είχε απλά διανυκτερεύσει σε ορεινό κατάλυμα, κοντά στην Αθήνα για την ανάπαυλα του Σαββατοκύριακου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κόστος, άλλωστε, από τις συνδρομές που προσφέρουν ηδονοβλεψίες, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε συστήματα ιδιωτικής παρακολούθησης μέσω κρυφών καμερών ανέρχεται σε 2.500 δολάρια το μήνα ή 120 δολάρια την ημέρα, τίμημα το οποίο λειτουργεί ως δέλεαρ για τη συστηματική «παγίδευση» ιδιωτικών χώρων για υποκλοπές, ενίοτε και σε καταλύματα υπεράνω υποψίας.
Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται, άλλωστε, το νομικό κενό ως προς τον έλεγχο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στις πλατφόρμες εκμίσθωσης χώρων, όπως η Booking ή η Airbnb, οδηγώντας τους πλέον έμπειρους ακόμη και στην αγορά φορητών συσκευών ανίχνευσης για κρυφές κάμερες.

«Θα πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ τα δωμάτια που πηγαίνουμε, ακόμη και σε ξενοδοχεία και τα μάτια μας να «σκανάρουν» τους πίνακες, τα κάδρα, τα σημεία που μπορεί μια κάμερα να καρφιτσωθεί» εξηγεί ο Μανόλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας.

Ως εγγεγραμμένος στους πίνακες Ειδικών Ερευνητών, Εμπειρογνωμόνων και Τεχνικών Συμβούλων της Εισαγγελίας Αθηνών, ο κ. Σφακιανάκης δεν κρύβει την έκπληξη του μπροστά στο νέο κάθε φορά «σημείο ντεκόρ», δηλαδή στο καμουφλάζ που σκαρφίζονται για την εγκατάσταση κρυφών καμερών διάφοροι επιτήδειοι σε ιδιωτικούς χώρους και χώρους διαμονής, ξεπερνώντας στη φαντασία και σενάρια κινηματογραφικής ταινίας, παρά την πολυετή, πλούσια εμπειρία του.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τροχαία στην Αττική: 14 νεκροί, 397 τραυματίες σε 346 δυστυχήματα τον Αύγουστο

Σήμερα

Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής καταγράφει επίσης 25.522 παραβάσεις τον ίδιο μήνα, με απρόσεκτη οδήγηση και μη χρήση κράνους να πρωταγωνιστούν στα τροχαία.

Νέα κλιμάκωση στον Περσικό: Οι ΗΠΑ σφυροκοπούν το Στενό του Ορμούζ – Εκρήξεις σε τρεις περιοχές του Ιράν

Σήμερα

Η CENTCOM ανακοίνωσε νέα αεροπορικά πλήγματα σε ιρανικούς στόχους – Εκρήξεις σε Μπαντάρ Αμπάς, Σιρίκ και Κεσμ

Τεχνητή Νοημοσύνη σε χειρουργείο: Για πρώτη φορά αφαιρέθηκε όγκος από τον εγκέφαλο 48χρονου

Σήμερα

Ο Ρις Χίμπερτ (Rhys Hibbert) από το Μπέντφορντσαϊρ ήταν ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που υποβλήθηκε στην πρωτοποριακή μέθοδο στο University College London Hospitals.

Μαρινάκης για Σαμαρά: Θλίβομαι για την ανάρτησή του, τα φύλα είναι δύο και δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό με κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σήμερα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στην κριτική περί «woke ατζέντας» με αφορμή την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ και αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι 19 από τους συνολικά 22 κατηγορούμενους για την υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων

Σήμερα

Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή και των 22 κατηγορουμένων στην υπόθεση

Σύρος: Συγκλονίζει ο πατέρας της 42χρονης που δολοφονήθηκε – «Μου έσφαξε το παιδί, το έχασα»

Σήμερα

«Ήθελε εκτός από το να κλείσει το στόμα της κόρης μου, ήθελε να βγάλει όλο το μίσος, το μένος πάνω της» λέει ο πατέρας της δολοφονημένης Ευαγγελίας

Ταϊβάν: Έπιασε τη σύζυγό του να τον απατά μέσω της σκούπας... ρομπότ ‑ Κατέληξε στη φυλακή

Σήμερα

Η «παγίδα» με τη σκούπα-ρομπότ δεν βγήκε σε καλό για τον απατημένο σύζυγο στη μακρινή Ταϊβάν

Σηκωτό απομάκρυναν οι σωματοφύλακες του Σι Τζινπίνγκ φωτογράφο που πλησίασε στο κόκκινο χαλί, δείτε βίντεο

Σήμερα

Οι σωματοφύλακες του Κινέζου προέδρου αντέδρασαν αστραπιαία μόλις ο φωτογράφος ξέφυγε από το προκαθορισμένο σημείο κατά την άφιξη στο Μπισκέκ

ΕΕ: Οι διανυκτερεύσεις τουριστών αυξήθηκαν 1,2% σε 1,32 δισ. το α΄ εξάμηνο – Στο «βάθρο» η Ελλάδα

Σήμερα

Η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 1,7% στις διανυκτερεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2026

Στην εντατική 24χρονη από την Ηγουμενίτσα, την παρέσυρε με το αυτοκίνητο ο σύντροφός της μετά από καβγά

Σήμερα

Ο 29χρονος  οδηγός συνέχισε να οδηγεί ενώ η 24χρονη ήταν πάνω στο καπό - Συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Ινδία: 24χρονος υπάλληλος σε πρατήριο καυσίμων σκοτώθηκε όταν έσπασε σωλήνα και τον χτύπησε το ακροφύσιο

Σήμερα

Ο 24χρονος Τουσάρ Καμρί βρισκόταν σε νυχτερινή βάρδια την περασμένη Πέμπτη όταν συνέβη το μοιραίο συμβάν

Αχιλλέας Μπέος: Βαρύ πένθος για τον δήμαρχο Βόλου

Σήμερα

Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια του Αχιλλέα Μπέου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.