E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ τρομάζει

Σοκάρει η εκτίμηση για 150.000 ενεργά κρούσματα

Η επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ τρομάζει
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/11/2020 | 10:24

Τα δεδομένα που καταγράφονται καθημερινά στις ΜΕΘ αλλά και γενικότερα στα νοσοκομεία που νοσηλεύουν ασθενείς με κορωνοϊό φαίνεται ότι ήταν ο οδηγός για την απόφαση να επιβληθεί το γενικό lockdown που αναμένεται να ανακοινώσει στις 12 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, η πρόταση για lockdown έγινε λόγω των πολλών θετικών τεστ, της αύξησης του ρυθμού μεταδοτικότητας και της πίεσης στο σύστημα Υγείας από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν συνεχίσουν να αυξάνονται έτσι οι διασωληνωμένοι, με 10-15 την ημέρα, κάποια στιγμή το σύστημα θα καταρρεύσει. Δεν φτάσαμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιους θα βάλουμε στις ΜΕΘ. Αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε. Σκοπός του lockdown είναι να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτακόπουλος μιλώντας στο MEGA.

Την ίδια ώρα περαιτέρω ανησυχία προκαλεί η εκτίμηση του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκου Θωμαΐδη, ότι τα κρούσματα κορωνοϊού είναι πάνω από 150.000 σε όλη την Ελλάδα, ενώ ειδικά για την Αττική υπολογίζονται γύρω στα 80.000.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είμαστε μπροστά στο επόμενο μεγάλο κύμα» το οποίο θα κορυφωθεί και θα χρειαστεί ένα μήνα για να αρχίσει να μειώνεται μολονότι, όπως είπε, «σίγουρα θα περάσουμε τα 3000 κρούσματα στη χώρα όπως πάμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αυξητική τάση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, των εισαγωγών στις ΜΕΘ και όσων χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους είναι συνεχόμενη και αποτελεί απόρροια της ραγδαίας αύξησης των νέων κρουσμάτων. Από την περασμένη Τετάρτη 28 Οκτωβρίου μέχρι χθες οι ασθενείς στις ΜΕΘ Covid-19 αυξήθηκαν κατά 55%. Ήταν 137 και ανήλθαν στους 213 χθες.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, στις 21 Οκτωβρίου στο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρονταν μόλις 865 κρούσματα κορωνοϊού και στα νοσοκομεία βρίσκονταν 770 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και 89 διασωληνωμένοι. Ήταν η μέρα που μπήκε σε καραντίνα και η Καστοριά, μετά την Κοζάνη, ενώ Αττική και Θεσσαλονίκη χρωματίζονταν με τον πορτοκαλί συναγερμό και τα περιοριστικά μέτρα που αυτός σηματοδοτούσε.

Ωστόσο, η πορεία δεν ήταν η αναμενόμενη για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Στο κρίσιμο διάστημα που διανύθηκε τα θετικά κρούσματα τριπλασιάστηκαν, οι νοσηλευόμενοι υπερδιπλασιάστηκαν όπως και οι διασωληνωμένοι. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι το 5% των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 εμφανίζει την πιο βαριά μορφή της νόσου και χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ, αντιλαμβάνεται αμέσως τον όγκο των σοβαρά ασθενών που «δημιουργεί» και στέλνει με δύναμη στα νοσοκομεία κάθε μια από τις τελευταίες ημέρες με τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται. Χθες έγιναν 251 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη κορωνοϊού στα νοσοκομεία. Πριν από 14 ημέρες είχαν εισαχθεί μόλις 91 άνθρωποι στα νοσοκομεία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραλληλα ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό με τρεις συνανθρώπους μας να χάνουν τη ζωή τους σε λίγες ώρες την Πέμπτη μετά το θλιβερό ρεκόρ της Τετάρτης με τους 26 νεκρούς σε ένα 24ωρο.

Αγωνία για τη Θεσσαλονίκη

Εξαιρετικά δύσκολη φαίνεται να είναι, εντωμεταξύ η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με το κλίμα στα νοσοκομεία της πόλης να χαρακτηρίζεται ως «πολεμικό».

Για αυτόν τον λόγο στην περιοχή βρίσκονται από την Τετάρτη ο διοικητής του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου με τον διευθυντή ιατρικών υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, κ. Πύρρο Δημήτρη, κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να γίνει όσο καλύτερος συντονισμός των νοσοκομείων για τις αυξανόμενες ανάγκες που έχουν προκύψει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα πράγματα περιγράφονται ζοφέρα», είπε χαρακτηριστικά στον ΘΕΜΑ 104,6 για την ασφυκτική κατάσταση στο νοσοκομείο Παπανικολάου η πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, Ελένη Σιώτου.

Όπως είπε δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε σημείο να επιλέγουν ασθενείς που θα διασωληνωθούν, το σκληρό μέτρο που χρειάστηκαν να πάρουν οι γιατροί στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, και αυτό διότι υπάρχουν διασυνδέσεις με άλλα περιφερειακά νοσοκομεία.

Η κυρία Σιώτου εξομολογήθηκε, παράλληλα, ότι η δυναμική της κατάστασης τη τρομάζει. Έδωσε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της όλης κατάστασης, καθώς χθες το πρωί νόσησε και νοσηλεύεται μια νοσηλεύτρια από το τμήμα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου. Αμέσως μετά εμφάνισε συμπτώματα και ένας γιατρός ο οποίος τέθηκε σε αυτοπεριορισμό και όλο το τμήμα μπήκε σε καραντίνα.

Η κατάσταση στην Αττική

Στην Αττική η εικόνα στα νοσοκομεία φαίνεται ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με εκείνη της Θεσσαλονίκης. Νοσηλεύονται 402 άνθρωποι με λοίμωξη Covid-19 εκ των οποίων οι 95 σε ΜΕΘ. Στην Αττική οι κλίνες ΜΕΘ που διατέθηκαν για ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό είναι 144. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιον πως και στην Αττική το σύστημα υγείας θα πιεστεί είτε από το κύμα κορωνοϊού που σαρώνει το λεκανοπέδιο είτε από διακομιδές ασθενών από άλλες περιοχές. Οι ασθενείς της Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, θεωρείται ότι μπορούν να πιέσουν πολύ τα νοσοκομεία της Αττικής, εφόσον χρειαστεί να γίνει αυτή η μετακίνηση προς Αττική. Σημειωτέον δε πως η Αττική καταγράφει και αυτή σταθερά ανοδική πορεία, αλλά όχι εκθετική αύξηση όπως λένε οι ειδικοί.

Πάντως, κατά πληροφορίες, έχουν ζητηθεί από όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης τα επιχειρησιακά σχέδια τρίτης φάσης, δηλαδή του σημείου που η αύξηση της επιδημίας είναι εκθετική. Ακόμη, στην Αττική εξετάζεται το σχέδιο της παραχώρησης κλινικών νοσοκομείων στις οποίες θα τοποθετηθούν φορητοί αναπνευστήρες και ο σχετικός εξοπλισμός που χρειάζεται ώστε να λειτουργήσουν ως ΜΕΘ σε επείγουσες συνθήκες.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Χτες

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Χτες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Χτες

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Χτες

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Χτες

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Χτες

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Χτες

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Χτες

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Χτες

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.