Ψηφιακό μουσείο: Η ιδέα των 1.150.000 ευρώ ανήκει σε Ελληνίδα!
Ένα σταυροδρόμι καλλιτεχνίας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 30/4/2013 | 00:00
Ένα ψηφιακό μουσείο άνοιξε τα φτερά του εδώ και λίγο καιρό, με το όνομα USEUM.
Το μουσείο αυτό έχει μέσα του 5.084 έργα 419 καλλιτεχνών από 73 χώρες και οι φιλότεχνοι σπεύδουν να το επισκεφθούν με κάθε ευκαιρία.
Η ιδέα ανήκει στην Ελληνίδα Φωτεινή Βαλεοντή, διδακτορική φοιτήτρια του UCL. Στη διάρκεια της μελέτης της σχετικά με τις νέες τεχνολογίες για μουσεία, η Φωτεινή σκέφτηκε να δημιουργήσει μία καλλιτεχνική Wikipedia. Τα έργα εκτίθεται από τους καλλιτέχνες, που αναδεικνύουν το έργο τους και γίνονται γνωστοί στο κοινό.
Η συμμετοχή στο Athens Startup Weekend του 2012, όπου το USEUM κέρδισε το πρώτο βραβείο, άνοιξε το δρόμο για να λάβει η ιδέα αυτή σάρκα και οστά.
Η άντληση χρηματοδότησης ύψους 120.000 ευρώ, η οποία στηρίχθηκε στην εκτίμηση της αξίας της εταιρείας περίπου σε 1.150.000 ευρώ, έγινε από τρεις Έλληνες επενδυτές.
«Το USEUM είναι μια πλατφόρμα συνεργατικής δημιουργίας. Ένα κοινωνικό δίκτυο που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να βαθμολογούν τα έργα, να κάνουν like, να σχολιάζουν, ακόμα και να εμπλουτίζουν το προφίλ του αγαπημένου τους καλλιτέχνη με έργα της προτίμησής τους, τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί στο Διαδίκτυο», εξηγεί η Φωτεινή.
Στα άμεσα σχέδια βρίσκεται η λειτουργία ενός διαδικτυακού gift shop. Μέρος των κερδών αυτού του εγχειρήματος θα αποτελεί το μόνο άμεσο έσοδο της πλατφόρμας, οι υπηρεσίες της οποίας είναι δωρεάν.
«Εκεί που επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας, όσο το USEUM αναπτύσσεται με σταθερά βήματα, είναι να είμαστε πάντα ξεκάθαροι και συνεπείς στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων», είπε η Φωτεινή μιλώντας στο «Βήμα».