E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το πιο όμορφο χωριό της ορεινής Αρκαδίας

Από την πρώτη ματιά θα το καταλάβεις

Το πιο όμορφο χωριό της ορεινής Αρκαδίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Περνώντας την πασίγνωστη και πιο κοσμοπολίτικη Βυτίνα διασχίζεις τα βουνά, αλλά όχι ακόμα τα Λαγκάδια. Το υψόμετρο ανεβαίνει και ύστερα από λίγες στροφές βλέπεις ένα χωριό κρεμασμένο από την πλαγιά. Σαν να έχει γαντζωθεί στα 966 μέτρα και να αρνείται να κατρακυλήσει στον γκρεμό. Αυτά είναι τα Λαγκάδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ένα αμφιθέατρο. Μια πέτρινη παρέμβαση στην πλαγιά που δεν μπορεί να ξεφύγει από το βλέμμα σου. Μπαίνοντας στο χωριό πλέον βλέπεις κάμποσα εστιατόρια και καφέ. Πριν από περίπου 20 χρόνια υπήρχε μόνο ένα εστιατόριο και τρία καφενεία. Ο κύριος δρόμος χωρίζει το χωριό στον πάνω και στον κάτω «μαχαλά» όπως τους λένε οι ντόπιοι. Μια ονομασία που έχει μείνει από την περίοδο της Τουρκοκρατίας και σημαίνει συνοικία ή γειτονιά.

Οι δυο μαχαλάδες δεν έχουν να χωρίσουν βέβαια τίποτα. Και οι δυο είναι όμορφοι. Και οι δυο έχουν την φυσιογνωμία που τους έδωσαν οι διάσημοι Λαγκαδιανοί μαστόροι, οι ξακουστοί χτίστες που γύριζαν όλη την Ελλάδα για να χτίσουν σπίτια από πέτρα, τόσο γερά που ο σεισμός απλώς θα τα «χάιδευε». Η πέτρα είναι παντού. Λίγα μόνο είναι τα κτίσματα που δεν την έχουν χρησιμοποιήσει.

Παλαιότερα υπήρχαν δυο ξενοδοχεία. Τώρα είναι τρία αλλά όχι τα ίδια με τότε. Πιο σύγχρονα, πιο άνετα, όχι τόσο παραδοσιακά αλλά καθόλα ορεινά. Μια βόλτα στην πλατεία θα σου δώσει την ευκαιρία να θαυμάσεις και να αγοράσεις τα ντόπια προϊόντα, από το ξακουστό ελατίσιο μέλι μέχρι πεντανόστιμες χυλοπίτες και παραδοσιακά κεντήματα. Θα δείς σχεδόν όλο το χωριό να μαζεύεται εκεί όταν ο καιρός είναι καλός. Θα τους ακούσεις να τραγουδούν το καλοκαίρι και να γιορτάζουν με σούβλες το Πάσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί να δεις πολλούς λάτρεις των χειμερινών σπορ, καθώς το χιονοδρομικό κέντρο του Μαίναλου απέχει το πολύ 45 λεπτά από εκεί. Θα δεις νέους και ηλικιωμένους αλλά κυρίως θα ακούσεις ιστορίες γι’ αυτό το ηρωικό χωριό των 636 κατοίκων που κάποτε έφτασε να έχει έως και 10.000.

Θα ακούσεις πολλές ιστορίες για το πως ιδρύθηκε. Για τους χτιστάδες του κάστρου της Άκοβας, για τους κοτσαμπάσηδες του χωριού Δεληγιανναίους και για την γενικότερη πλούσια ιστορία του που πλέον έκλεισε μισή χιλιετία. Μπορεί να δεις μια μια τις εκκλησίες που φτάνουν σε τριψήφιο αριθμό. Τον ναό των Πανμέγιστων Ταξιαρχών, την Αγία Τριάδα, την Παναγιά του Γούναρη. Κι όταν τελειώσεις, πήγαινε μια βόλτα και από το αρχοντικό των Δεληγιανναίων, των αρχόντων του χωριού που επαναστάτησαν εναντίον των Τούρκων το 1821.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη νύχτα θα θελήσεις ζακέτα. Τον Δεκαπενταύγουστο. Γιατί τον χειμώνα θα χρειαστείς πολλά στρώματα ρούχων. Αλλά με οποιονδήποτε καιρό, το χωριό κερδίζει περισσότερο φυσιογνωμικά. Όταν ο ήλιος χαϊδεύει την πέτρα βλέπεις κάθε καλλιτεχνικό λάξευμα των χτιστών πάνω σε αυτή με κάθε λεπτομέρεια. Όταν αρχίζει να βρέχει, οι μυρωδιές έρχονται αυτούσιες, καθαρές και όχι διαβρωμένες. Στάσου κάτω από τον πλάτανο που ζει εδώ και έναν αιώνα πάνω από τον δρόμο και η βροχή δεν θα φτάσει ποτέ πάνω σου. Ή μπορείς να πας μια βόλτα σε μια φυσική πηγή, την οποία περιβάλλουν τα ξερά φύλλα των δέντρων, και ακούγοντας την να τρέχει να φαντάζεσαι ολόκληρη την διαδρομή της από τις κορυφές των βουνών.

Υπάρχουν πολλά όμορφα χωριά στην ορεινή Αρκαδία. Αλλά αυτό εδώ είναι το πιο όμορφο. Είναι ότι ακριβώς έχουμε στο ζεστό μέρος της καρδιάς μας για την λέξη «χωριό». Την πρωτεύουσα των χτιστών της πέτρας, το αμφιθεατρικό χτίσιμο, τις ανηφόρες και κατηφόρες με σκαλιά ή χωρίς, και πάνω απ’ όλα, τους χαμογελαστούς ανθρώπους που πάντα η πρώτη τους ερώτηση θα είναι «Τίνος είσαι εσύ;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα ενός πρωθυπουργού, ενός Χρυσού Ολυμπιονίκη και τόσων άλλων ανθρώπων που την αγάπησαν γιατί κάποτε γι’ αυτούς ήταν η «πρώτη πόλις της Ελλάδος». Αν δεν τα έχετε επισκεφθεί ποτέ, τότε σίγουρα θα πρέπει να το κάνετε. Είναι βέβαιο πως θα ερωτευτείτε τα Λαγκάδια Αρκαδίας μόλις τα δείτε να ξεπροβάλλουν ξαφνικά πίσω από την πλαγιά. Μόλις τα δείτε να σας γνέφουν εγκάρδια. Σαν να σας λένε: «Έλα, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι εδώ»...

Πηγή φωτογραφιών: e-lagkadia.gr

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χασισοφυτεία με… βασιλική θέα: 225 δενδρύλλια μεγάλωναν δίπλα στο σπίτι του Καρόλου

Πριν 2 ώρες

«Παραλίγο να μην χωρέσουν όλα τα τεκμήρια στο βαν μας»

Το μπιστρό ‑ θρύλος στο Παρίσι που σερβίρει μόνο ένα πιάτο εδώ και 66 χρόνια

Πριν 2 ώρες

Το Le Relais de l’Entrecôte, είναι ένα ταπεινό μπιστρό που μοιάζει βγαλμένο από ταινία του ’50

Η χώρα που πληρώνει… σαν όνειρο: Ζητάει επειγόντως εργαζόμενους με μισθό έως 8.000€ και σου δίνει σπίτι!

Πριν 2 ώρες

Η χώρα-θαύμα που αναζητά Ευρωπαίους εργαζόμενους με παροχές που μοιάζουν εξωπραγματικές

Η Δέσποινα ενώνει την τέχνη, την επικοινωνία και την προσφορά σε έναν κοινό παλμό ελπίδας

Πριν 2 ώρες

Από το μικρόφωνο του DK & LOUD ως την εφαρμογή OLGA: η Δέσποινα Καβύρη φτιάχνει έναν κόσμο με περισσότερη φωνή

Αυτό ήταν το πρώτο ζώο που εμφανίστηκε στη Γη

Πριν 2 ώρες

Τα αρχαιότερα «ίχνη ζωής» στον πλανήτη

Θαύμα στη Χιλή: Η πιο ξηρή έρημος του κόσμου πλημμύρισε με λουλούδια

Χτες

Desierto Florido: Όταν η πιο άνυδρη έρημος του πλανήτη γεμίζει ζωή

Αυτό που κάνουν οι Καναδοί για τους άστεγους θα σου ζεστάνει την καρδιά

Χτες

Τα «δάση της καλοσύνης»: Στον Καναδά κρεμούν ρούχα στα δέντρα για όποιον τα χρειάζεται!

Εγκλωβισμένοι στο Έβερεστ: Η καταιγίδα που παγίδεψε εκατοντάδες – Πώς κρατιούνται ζωντανοί στα 5.000 μέτρα;

Προχτές

200 άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο Έβερεστ – Έτσι επιβιώνεις στο πιο φονικό βουνό της Γης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.