E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Θεσσαλονίκη: Θα στέλνουν ασθενείς με κορωνοϊο σε Αττική και Θεσσαλία

Έχουν φουλάρει όλες οι ΜΕΘ

Θεσσαλονίκη: Θα στέλνουν ασθενείς με κορωνοϊο σε Αττική και Θεσσαλία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/11/2020 | 09:09

Στην πιο δύσκολη εβδομάδα της υγειονομικής μάχης με τον κορωνοϊό έχει εισέλθει η Θεσσαλονίκη. Καθώς το επιδημικό κύμα που χτύπησε τη βόρεια Ελλάδα, και κυρίως την καρδιά της, τη Θεσσαλονίκη, τείνει να κορυφωθεί, αφήνει πίσω του χιλιάδες ανθρώπους θετικούς στον κορωνοϊό και περίπου 2.150 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, το 50% των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ.

Στην ίδια κορύφωση βρίσκεται η αγωνία όλων των αρμοδίων για τη διαχείριση της κρίσιμης υγειονομικής κατάστασης, που έχουν πλέον στο τραπέζι εφικτά εναλλακτικά σχέδια για την περίθαλψη των εκατοντάδων ασθενών που αναμένεται να φτάσουν στα υπερπλήρη νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν εγκαταστήσει το "στρατηγείο" τους οι επικεφαλής του ΕΚΑΒ, ο πρόεδρος κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών, κ. Πύρρος Δημήτρης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Από το τέλος Οκτωβρίου και σύμφωνα με το σχέδιο που υλοποίησαν, χιλιάδες κλίνες του ΕΣΥ παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες της επιδημίας και της νοσηλείας ασθενών με κορωνοιό ενώ για τις ανάγκες των λοιπών ασθενών αξιοποιήθηκαν οι ιδιωτικές κλινικές της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά πληροφορίες, η μετατροπή του Βελλιδείου σε υγειονομική δομή έχει απορριφθεί και με δεδομένη την πληρότητα των υγειονομικών σχηματισμών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής πλέον προκρίνονται οι αεροδιακομιδές ασθενών με C130 προς την Αττική αλλά και οι διακομιδές με επίγεια μέσα επίσης προς νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Αττικής. Ήδη οι επικεφαλής των ΜΕΘ έχουν κληθεί να αξιολογήσουν ποιοι ασθενείς είναι αιμοδυναμικά σταθεροί και μπορούν να διακομιστούν σε άλλη ΜΕΘ νοσοκομείου ώστε να ξεκινήσουν άμεσα διακομιδές με τον πιο πρόσφορο και ασφαλή για τους ασθενείς τρόπο.

Επίσης, πολλά τεχνικά προβλήματα έχουν ανακύψει και στο θέμα της αξιοποίησης του πυρηνικού καταφυγίου στο 424 στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που ήταν μια από τις λύσεις που συζητούσαν οι αρμόδιοι.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, στο καταφύγιο λόγω του ειδικού συστήματος εξαερισμού που είναι εγκατεστημένο, μπορούν να νοσηλευτούν μόνο ασθενείς non Covid-19, δηλαδή με άλλες παθήσεις και προβλήματα και όχι με λοίμωξη λόγω του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν τελικά αποφασιστεί να αξιοποιηθεί ο χώρος, σε αυτόν θα μεταφερθούν οι ασθενείς με άλλες παθήσεις του ίδιου νοσοκομείου και εκείνοι με Covid-19 θα νοσηλευόταν στις κλινικές του 424. Πρόκειται για μια διαδικασία διακομιδων που θα μελετηθεί προσεκτικά, εάν και εφόσον προκριθεί η χρήση, τελικά, του καταφυγίου.

Χθες η Θεσσαλονίκη μπήκε στον επιδημιολογικό χάρτη με 595 κρούσματα, αριθμός που θεωρείται ότι θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για τις επόμενες δέκα ημέρες, με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι έχει αρχίσει η σταθεροποίηση της καμπύλης. Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών με σοβαρή νόσο εκτιμάται ότι θα κινείται συνεχώς ανοδικά το επόμενο 15νθήμερο, καθώς πρόκειται για τους ασθενεις που "άφησε" πίσω του το δυνατό κύμα της επιδημίας των προηγούμενων δύο εβδομάδων.

Το περασμένο 24ωρο τουλάχιστον 122 νέοι ασθενείς εισήχθησαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεςςαλονίκης, σε απλές κλινικές Covid-19 και σε ΜΕΘ, ενώ οι διασωληνώσεις των βαρέως ασθενών ακολουθούν μια επικίνδυνη για το σύστημα υγείας εκθετική αύξηση. Χθες άλλοι 16 ασθενείς διασωληνώθηκαν, εντός κι εκτός ΜΕΘ, προστιθέμενοι στους 225 ασθενείς που είναι ήδη διασωληνωμένοι και παλεύουν με τον κορωνοϊό και τις επιπλοκές του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό, που έχει πιέσει δραματικά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και των όμορων πόλεων που έχουν επιστρατευτεί σε αυτην την υγειονομική μάχη, όπως πχ της Χαλκιδικής, της Καβάλας και της Κατερίνης. Ουσιαστικά η Θεσσαλονίκη έχει υπερκαλύψει τις κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει και αναπτύσσει συνεχώς νέες κλίνες, πολυδύναμες με φορητό εξοπλισμό, σε άλλους διαθέσιμους χώρους των νοσοκομείων.

Ενδεικτικά, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 41 ασθενείς στο Παπαγεωργίου, 37 στο ΑΧΕΠΑ, 33 στο Παπανικολάου, 24 στο Ιπποκράτειο, 7 στον Άγιο Παύλο, 8 στον Άγιο Δημήτριο, 12 στο 424 στρατιωτικό νοςοκομειο. Μεγάλο φορτίο σηκώνουν και τα περιφερειακά νοσοκομεία όπως των Σερρών (12 διασωληνωμένοι), Καβάλας (8), Ξάνθης (7), Χαλκιδικής (6), Βέροιας (12).

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Χτες

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.