E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Δεν φεύγει ο κορωνοϊός από τα λύματα της Θεσσαλονίκης

Τα καλά και τα άσχημα νέα

Δεν φεύγει ο κορωνοϊός από τα λύματα της Θεσσαλονίκης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/11/2020 | 17:27

Οι μετρήσεις που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα δείχνουν όπως λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ ξεκάθαρα την εικόνα των νοσοκομείων της πόλης. «Είναι η εικόνα της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα», λέει χαρακτηριστικά. Δείτε όλα τα στοιχεία.

Αυξημένη καταγράφεται και αυτή την εβδομάδα η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις μετρήσεις της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση τον εξορθολογισμό των αναλύσεων, ο οποίος ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, στα πιο πρόσφατα δείγματα που ελήφθησαν στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), το ιικό φορτίο των λυμάτων αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη παρουσιάζει μία αύξηση της τάξης του 50%. Η αύξηση αυτή είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη αύξηση μεταξύ των δύο προηγούμενων εβδομάδων, που ήταν της τάξης του 150%.

Τα δεδομένα δείχνουν την εικόνα των νοσοκομείων της πόλης

«Είναι σαφής βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και πάλι μιλάμε για αύξηση. Τα δεδομένα αποτυπώνουν την εικόνα που κάθε κάτοικος της Θεσσαλονίκης αντιλαμβάνεται πια, την εικόνα των νοσοκομείων της πόλης, την εικόνα ότι όλοι μας πλέον γνωρίζουμε κάποιον που νοσεί, που νοσηλεύεται, που έχασε τη ζωή του στη μάχη με τον ιό. Είναι η εικόνα της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής του ερευνητικού έργου, καθηγητής, Νίκος Παπαϊωάννου.

Δεν αλλάζει η εικόνα από τη μια μέρα στην άλλη

Ερωτηθείς, εάν από την επιδημιολογική ανάλυση των λυμάτων προκύπτει πως τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί -και σταδιακά αυστηροποιηθεί- στη Θεσσαλονίκη, έχουν αρχίσει να αποδίδουν, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Οι τιμές της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης παρουσίασαν μία εκθετική αύξηση από την 12η Οκτωβρίου 2020. Στις 29 Οκτωβρίου ανακοινώναμε πως μετρούσαμε τότε το ιικό φορτίο σε δεκαπλάσιες τιμές. Αυτή η επιδημιολογική εικόνα επιβεβαιώθηκε και από τα κρούσματα, τις εισαγωγές, τις διασωληνώσεις, τους θανάτους. Δεν είναι μία εικόνα που μπορεί να ανατραπεί από τη μία μέρα στην άλλη».

«Προς σταθεροποίηση σε μία εβδομάδα»

Σχετικά με την προοπτική βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπαϊωάννου εξήγησε: «Το ότι μετράμε πλέον αρκετά πιο ήπιους αυξητικούς ρυθμούς είναι γεγονός που επιτρέπει να εκτιμήσουμε πως, εφόσον τηρούμε αυστηρά τα μέτρα, σε περίπου μία εβδομάδα θα σταθεροποιηθούμε, θα δούμε την αρχή επιπέδωσης της λεγόμενης επιδημιολογικής καμπύλης και συνεχίζοντας να τηρούμε τα μέτρα θα δούμε μετά και την πτωτική της πορεία. Τα μέτρα προφανώς αποδίδουν, αλλά έχουμε μακρύ δρόμο ακόμη. Γι’ αυτό μένουμε στο σπίτι, αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα παντού. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για χαλάρωση και ανεύθυνες συμπεριφορές. Η κατάσταση μας αφορά όλους, μας αγγίζει όλους».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπή στο διπλό φονικό της Φοινικούντας: Κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός ο 22χρονος που δήλωνε συνεργός

Σήμερα

Η ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Καλαμάτας που χειρίζεται την υπόθεση αποδίδει στον 22χρονο τον ρόλο του φυσικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας, καθώς φέρεται να ήταν το πρόσωπο που εισήλθε το μοιραίο βράδυ στη σκηνή του εγκλήματος, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το είχε αρνηθεί στην πρώτη του απολογία

Τουλάχιστον 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω της κακοκαιρίας

Σήμερα

Οι κλήσεις αφορούν κυρίως κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων

Απειλή κατά διαδηλωτών από τον γενικό εισαγγελέα του Ιράν: Όλοι τους αντιμέτωποι με θανατική ποινή

Σήμερα

Οι εισαγγελείς πρέπει να προετοιμάσουν γρήγορα τις δίκες και να μην δείξουν «επιείκεια, συμπόνια ή επιείκεια», πρόσθεσε ο Mohammad Movahedi Azad, γενικός εισαγγελέας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

Καρυστιανού: Το Σύνταγμα της χώρας έχει γίνει κουρελόχαρτο, καταργήστε το Αρθρο 86 για την ατιμωρησία των πολιτικών

Σήμερα

Με αιχμηρή ανάρτηση, καταγγέλλει διαπλοκή, συμφωνία EU–Mercosur και νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ζητά άμεση αναθεώρηση του Συντάγματος και κατάργηση του άρθρου 86 και της βουλευτικής ασυλίας

Κραν Μοντανά ‑ Ο ιδιοκτήτης του μπαρ παραδέχεται: «Η έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη»

Σήμερα

Η ανάκριση του Ζακ Μορέτι: «Εγώ άνοιξα εκείνη την πόρτα, δεν ξέρω γιατί ήταν κλειστή»

Η απόφαση των αγροτών πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Σήμερα

Παραμένουν τα τρακτέρ στους δρόμους

Θλίψη στο Ηράκλειο για τον 27χρονο Στέλιο – Είχε πάει για κυνήγι με τον πατέρα και τον αδελφό του

Σήμερα

«Παγωμένη» η τοπική κοινωνία του Δήμου Βιάννου από τον αδόκητο χαμό του Στέλιου Τσικνάκη – Ήταν μόλις 27 ετών

Κάτοικοι στην Κολομβία γδύνουν και διαπομπεύουν κλέφτες στον δρόμο

Σήμερα

Βίντεο από το Μεντεγίν δείχνει κατοίκους να διαπομπεύουν δύο φερόμενους κλέφτες, εν μέσω έξαρσης της εγκληματικότητας στην Κολομβία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 24χρονος κατηγορείται ότι άρπαξε 13χρονη, τη βίαζε και της έδινε ναρκωτικά

Σήμερα

Μετά τη δήλωση εξαφάνισης της ανήλικης, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα για τον εντοπισμό της, η οποία την βρήκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνοδευόμενη από τον αλλοδαπό άνδρα

Γιατί βάφτηκε ροζ ο ουρανός στο Μπέρμιγχαμ: Λύθηκε το μυστήριο ‑ Εντυπωσιακές εικόνες

Σήμερα

Ο ουρανός πάνω από το Μπέρμιγχαμ βάφτηκε ροζ κατά τη διάρκεια της καταιγίδας «Γκορέτι«, με τις εντυπωσιακές φωτογραφίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου

Αγριο επεισόδιο on air με φόντο την Καρυστιανού: Η Τζάκρη μίλησε για «αλητεία» και ο Λαζαρίδης έφυγε από το στούντιο

Σήμερα

Η Θεοδώρα Τζάκρη μίλησε για «αλητεία» από πλευράς ΝΔ, ο Μακάριος Λαζαρίδης αντέδρασε έντονα και αποχώρησε από την εκπομπή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.