E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Δανία: Η χειρουργική μάσκα έχει μικρό αποτέλεσμα στην προστασία, σύμφωνα με μελέτη

"Δεν μπορέσαμε να αποδείξουμε μια ουσιώδη επίδραση"

Δανία: Η χειρουργική μάσκα έχει μικρό αποτέλεσμα στην προστασία, σύμφωνα με μελέτη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/11/2020 | 11:38

Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται μόνο στον βαθμό προστασίας που μπορούν να περιμένουν αυτοί που φορούν μάσκα όταν κανένας άλλος δεν φορά. Ωστόσο, η μάσκα συνιστάται πρωτίστως για να αποφευχθεί αυτός που τη φορά να μολύνει τους άλλους.

Δανέζικη μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα διατείνεται ότι η χρήση χειρουργικής μάσκας έχει ένα μικρό αποτέλεσμα στην προστασία από την Covid-19, αλλά πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν τα όριά της και τονίζουν ότι η μελέτη δεν οδηγεί σε ένα σταθερό συμπέρασμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας από τους συντάκτες της, ο Κάσπερ 'Ιβερσεν (του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "οι παρούσες συστάσεις (για τη χρήση μάσκας όταν η αποστασιοποίηση δεν είναι δυνατή) δεν αμφισβητούνται σοβαρά από την μελέτη".

Σε δείγμα 6.000 ερωτηθέντων, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine του American College of Physicians, δείχνει ότι το 1,8% μεταξύ αυτών που φορούν μάσκα προσβλήθηκε από την Covid-19, συγκριτικά με το 2,1% αυτών που δεν φορούν.

Παρότι αυτό υποδηλώνει ότι η μάσκα προσφέρει μικρή προστασία, το μέγεθος του δείγματος εντούτοις δεν είναι αρκετό για να αποδειχθεί μια στατιστική σημαντικότητα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Δεν μπορέσαμε να αποδείξουμε μια ουσιώδη επίδραση", εξήγησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής 'Ιβερσεν, για τον οποίο το αποτέλεσμα από τη χρήση της μάσκας, αν δεν είναι ασήμαντο, "δεν είναι ούτε τόσο σημαντικό όσο περιμέναμε."

Ωστόσο, άρθρο που επισυνάπτεται μαζί με τη μελέτη επισημαίνει τα σημαντικά όριά της.

Από τη μία πλευρά, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μια χώρα με σχετικά χαμηλούς ρυθμούς μετάδοσης. Στη συνέχεια, λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (46%) εφάρμοσαν σωστά τις οδηγίες για τη χρήση της μάσκας. Τέλος, τα αποτελέσματά της βασίζονται σε τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων, η αξιοπιστία των οποίων μεταβάλλεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Οι ιδιαιτερότητες του πλαισίου της μελέτης περιορίζουν όχι μόνο τη στατιστική ισχύ της αλλά και τη γενίκευση των συμπερασμάτων της", σύμφωνα με αυτό το σχόλιο που επισυνάπτεται στη μελέτη.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι μάσκες λειτουργούν για να αποτρέψουν τη μόλυνση των άλλων, και πιθανόν για να προστατεύουν αυτές που τις φορούν επίσης", σχολίασε ο συντάκτης του σχολίου αυτού Τομ Φρίντεν στο Twitter.

Αυτό είναι ένα άλλο όριο: η μελέτη επικεντρώνεται μόνο στον βαθμό προστασίας που μπορούν να περιμένουν αυτοί που φορούν μάσκα όταν κανένας άλλος δεν φορά. Ωστόσο, η μάσκα συνιστάται πρωτίστως για να αποφευχθεί αυτός που τη φορά να μολύνει τους άλλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μελέτη, που ονομάστηκε "Danmask-19", διενεργήθηκε στη Δανία μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, σε μια εποχή που σχεδόν κανείς στη χώρα δεν φορούσε μάσκα εκτός από τους εργαζόμενους σε τμήματα μολυσματικών ασθενειών των νοσοκομείων.

Οι μισοί από τους ανθρώπους που μετείχαν στη μελέτη είχαν κληθεί να φορούν μάσκα έξω από το σπίτι τους και οι άλλοι μισοί να μην φορούν.

Όλοι έπρεπε να ακολουθήσουν τις ισχύουσες συστάσεις και άλλα περιοριστικά μέτρα. Μπαρ και εστιατόρια ήταν κλειστά τότε.

Στη Δανία, που σχετικά δεν επλήγη από την πανδημία, η χρήση της μάσκας έγινε σταδιακά υποχρεωτική από τον Αύγουστο με την χρήση της στα δημόσια μέσα μεταφοράς στη συνέχεια ήρθε η σειρά των μπαρ, των καφέ και εστιατορίων και στα τέλη Οκτωβρίου η χρήση της σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Χτες

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Χτες

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Χτες

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Χτες

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Χτες

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Χτες

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Χτες

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.