E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η αεροπορική τραγωδία της Κοζάνης

Οι εικόνες φρίκης που αντίκρισαν οι κάτοικοι των χωριών

Σαν σήμερα: Η αεροπορική τραγωδία της Κοζάνης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Ήταν ένα από τα δυστυχήματα που σημάδεψε την ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το πρωί της 23ης Νοεμβρίου του 1976όταν αεροπλάνο της εταιρείας εκτελούσε τακτικό δρομολόγιο Αθήνα – Λάρισα – Κοζάνη, κατέπεσε στοιχίζοντας την ζωή σε 50 ανθρώπους.

Στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε και ο κακός εξοπλισμός του αεροδρομίου της Κοζάνης. Ήταν το πέμπτο δυστύχημα στην ιστορία της ελληνικής πολιτικής αεροπορίας και το τέταρτο για την Ολυμπιακή, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο του κράτους από τον προηγούμενο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αεροσκάφος ήταν σχετικά καινούργιο, ιαπωνικής κατασκευής με έλικες. Ήταν ιδανικό για εσωτερικές πτήσεις και στις 8:35 το πρωί ξεκίνησε από την Αθήνα με προορισμό την Κοζάνη και ενδιάμεσο σταθμό στη Λάρισα. Εκτός από τα 4 άτομα πλήρωμα, οι επιβαίνοντες ήταν 46, 40 Έλληνες και 6 αλλοδαποί.

Οι συνθήκες δυσκόλεψαν ήδη πάνω από τη Λάρισα, όπου το αεροπλάνο δεν κατάφερε να προσγειωθεί λόγω ομίχλης και συνέχισε για Κοζάνη. Στις 9:46 ο πύργος ελέγχου έλαβε το τελευταίο σήμα από το αεροπλάνο, με τον καιρό να είναι παρόμοιος με της Λάρισας και την πτήση να γίνεται εξ όψεως, αφού το αεροδρόμιο της Κοζάνης δεν είχε ραδιοβοηθήματα.

Ο πιλότος στην προσπάθεια του να βρει μια ασφαλή δίοδο, κατέβασε πολύ χαμηλά το αεροσκάφος και προσέκρουσε την κορυφή «Φλάμπουρο» της οροσειράς του Σαρανταπόρου. Οι ντόπιοι από το χωριό Μεταξάς άκουσαν τον θόρυβο και έτρεξαν πρώτοι στο σημείο, αψηφώντας την χιονοθύελλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησαν εικόνες φρίκης που θα τους στοίχειωναν για χρόνια. Το αεροσκάφος είχε κοπεί στα τρία και ανθρώπινοι σοροί καίγονταν σε μεγάλη ακτίνα. Η μυρωδιά από τις καμένες σάρκες γέμισαν την ατμόσφαιρα. Ύστερα από λίγη ώρα έφτασαν τα σωστικά συνεργεία και ύστερα από λίγη ώρα κατάλαβαν ότι δεν θα υπάρξουν επιζώντες. Φρουροί φυλούσαν τα πτώματα όλο το βράδυ σε θερμοκρασίες που έφταναν μέχρι τους -10 βαθμούς Κελσίου, υπό τον φόβο επιδρομής τσακαλιών και λύκων.

Τα θύματα ήταν κυρίως νεαρά παιδιά, σπουδαστές που πήγαιναν να γραφτούν στα τότε ΚΑΤΕ, σημερινά ΤΕΙ και φαντάροι που επέστρεφαν στις μονάδες τους. Το δυστύχημα τάραξε την κοινωνία της εποχής. Ο Τύπος έκανε κριτική στον ανεπαρκή εξοπλισμό των περιφερειακών αεροδρομίων (όχι μόνο της Κοζάνης). Ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι το αεροδρόμιο της Κοζάνης «δεν είναι από τα καλά», ενώ ο υπουργός Συγκοινωνιών, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα διέθετε άμεσα 1 δισ. δραχμές για τη βελτίωση της τεχνικής υποδομής των αεροδρομίων.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Pussy Riot: Πρώην μέλος τους ήταν κατάσκοπος του Πούτιν επί τρία χρόνια

Χτες

Το πρώην μέλος του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος αποκάλυψε ότι σχεδίαζαν να τη χρησιμοποιήσουν σε απόπειρα δολοφονίας πρώην συνεργάτη της.

Καλλιάνος: Πιθανός νέος καύσωνας από την Κυριακή

Χτες

Τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε ο μετεωρολόγος

44.164 διαδραστικοί πίνακες, ΑΙ και ρομποτική στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Χτες

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον σχεδιασμό της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, από τους διορισμούς εκπαιδευτικών έως τα νέα ΚΕΔΑΣΥ.

Πύλος: Νέα στοιχεία στο θρίλερ με τον αγνοούμενο Ισπανό επιχειρηματία – Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο

Χτες

Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο, τρεις ημέρες χωρίς επικοινωνία και η μαρτυρία του καπετάνιου που διέσωσε τη σύζυγό του

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στον Χάρακα Αττικής λόγω μηχανικής βλάβης

Χτες

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 18:40 το απόγευμα της Δευτέρας, με το ελικόπτερο να έχει προορισμό το Σούνιο.

Τραγωδία στη Μύκονο: Τουρίστας πνίγηκε στην Ψαρρού – Η απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί

Χτες

Ναυαγοσώστης και λουόμενοι έδωσαν μάχη για να τον επαναφέρουν – Δεν τα κατάφερε

Έκοψαν κλήση 700 ευρώ σε μεθυσμένο αναβάτη στην Ανδρο

Χτες

Τι ισχυρίζονται ο αναβάτης και ο δικηγόρος του

Μυστήριο στη Νέα Υόρκη: Οι άνθρωποι που βγαίνουν από τους υπονόμους στο Μανχάταν επέστρεψαν – Τι ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Η NYPD ερευνά νέο περιστατικό κοντά στο Madison Square Garden και εξετάζει αν συνδέεται με προηγούμενες υποθέσεις

Γιατί τα παιδιά στη Γάζα δεν μπορούν πλέον να πετάξουν χαρταετό ‑ Τι συμβολίζουν

Χτες

Πώς μια αγαπημένη παιδική συνήθεια στη Γάζα μετατράπηκε σε σύμβολο στρατιωτικής έντασης. Λίγα λόγια για τους χαρταετούς.

Καύσωνας: Η ελληνική πόλη που «έβρασε» στους 41,8°C

Χτες

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 41 βαθμούς με τον καύσωνα να κορυφώνεται - Πού σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Ποιος είναι ο Ισπανός επιχειρηματίας που αγνοείται στο Ιόνιο

Χτες

Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά για τον εντοπισμό του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από την περασμένη Τρίτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.