E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Προς παράταση το lockdown

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα Χριστούγεννα

Προς παράταση το lockdown
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/11/2020 | 08:29

Τιτάνιο αγώνα δίνουν καθημερινά οι υγειονομικές δυνάμεις της χώρας και ιδιαιτέρως της Θεσσαλονίκης για να περιθάλψουν τους χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται πλέον στα νοσοκομεία. Γιατροί και νοσηλευτές μιλούν για «πολεμική κατάσταση», καθώς η πίεση που δέχονται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι ασφυκτική. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς των ΜΕΘ που είναι πλήρεις σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο.

Μάλιστα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα έχει προκριθεί η μεταφορά ασθενών στην Αττική είτε με C-130 (σ.σ.: μπορούν να μεταφερθούν μέχρι τρεις ασθενείς), είτε με τρένο- «ασθενοφόρο», με το οποίο μπορούν να μεταφερθούν περισσότεροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη συμπρωτεύουσα

Εν τω μεταξύ, σε επίταξη 200 ιδιωτικών κλινών για ασθενείς Covid-19, στη Θεσσαλονίκη προχωρά το υπουργείο Υγείας, καθώς το τελεσίγραφο που είχε δώσει στους ιδιοκτήτες των κλινικών εξέπνευσε χθες στις 9:00 το βράδυ. Οι δικαιολογίες για την άρνηση είναι ότι αφενός υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και αφετέρου το προσωπικό των κλινικών δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών με COVID-19.

Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων εκτάκτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.

Λιγοστεύουν επικίνδυνα οι ΜΕΘ

Αυτή την στιγμή σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 1.203 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 950 είναι κατειλημμένες και 253 κενές (ποσοστό 21%). Δραματικά είναι τα ποσοστά για τις κλίνες ΜΕΘ που νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό. Έτσι, αν και οι ΜΕΘ-non COVID μέχρι είναι 579 και οι 440 είναι κατειλημμένες (δηλαδή 139 κενές, που σημαίνει ποσοστό 24%), οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 624 και από αυτές οι 510 ήταν μέχρι κατειλημμένες και μόνο 114 κενές. Τα νούμερα κατεβάζουν το ποσοστό των ελεύθερων κλινών για κορονοϊό στο 18%. Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, αφού χθες ήταν 211 και από αυτές 199 ήταν κατειλημμένες και μόλις 12 κενές. Δηλαδή ένα ποσοστό μόλις 6%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα

Επτά στα δέκα νέα κρούσματα πανελλαδικά είναι από τη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση για περαιτέρω αστυνομική ενίσχυση στην περιοχή και εντατικοποίηση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές αστυνομικοί, προκειμένου να βοηθήσουν στους ελέγχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων αναμένεται να είναι εξονυχιστικοί. Και αυτό γιατί, μπορεί η κυκλοφορία να έχει μειωθεί αισθητά, ωστόσο οι συναντήσεις σε σπίτια, σε οικογενειακό και φιλικό επίπεδο φαίνεται ότι συνεχίζονται κανονικά.

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις

Με αυτά τα δεδομένα, πάντως, φαίνεται να ενισχύεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο της παράτασης του lockdown.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την επόμενη εβδομάδα οι ειδικοί αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις στον πρωθυπουργό. Το ζητούμενο όμως είναι πόσο απέχουμε από την εορταστική κανονικότητα. Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.

Το σίγουρο είναι ότι η έξοδος από την καραντίνα θα γίνει με αυστηρά μέτρα για να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν το καλοκαίρι. Εξετάζεται δηλαδή να μπει πλεξιγκλάς στα εστιατόρια ανάμεσα στους πελάτες (όταν ανοίξει η εστίαση), ενώ επανέρχεται και η πρόταση να δοθούν επιδοτήσεις για την αγορά από τους καταστηματάρχες θερμαντικών σωμάτων ώστε να χρησιμοποιηθούν όσο γίνεται περισσότεροι οι εξωτερικοί χώροι.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Βίντεο με τον 64χρονο να δέρνει τη μητέρα των 25χρονων ΑμεΑ όταν τον έπιασε στα «πράσα»

Πριν 10 ώρες

Το βίντεο προκαλεί αποτροπιασμό και σφίξιμο στο στομάχι, με την άτυχη γυναίκα, να έχει καταλάβει πλέον την νοσηρή δράση του 64χρονου και να παθαίνει σοκ μόλις συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί

Σκύρος: Διέγνωσαν πνευμονία σε 46χρονο και πέθανε από ανακοπή λίγη ώρα αργότερα

Πριν 10 ώρες

Όπως καταγγέλλεται από τους συγγενείς του, η γιατρός φέρεται να μην ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον ασθενή, διέγνωσε πνευμονία και του έδωσε φάρμακα

Πυροβολισμοί κατά ανηλίκων στο Αίγιο – Τρία αδήλωτα όπλα και φόβοι για αντίποινα

Πριν 10 ώρες

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν λάβει μέριμνα τόσο για το σπίτι του όσο και για την επιχείρησή του

Κυρανάκης: «Ας απειλούν όσο θέλουν οι ιδιοκτήτες ταξί, δεν εκβιάζομαι»

Πριν 10 ώρες

Και επίθεση κατά Λυμπερόπουλου: «Εκφράζει τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό»

Συντάξιμη στο διπλάσιο η «μάχιμη πενταετία» για όλους τους ένστολους

Πριν 10 ώρες

Ποιες υπηρεσίες αναγνωρίζονται, πόσο και πότε

Κυψέλη: Με κλειδιά μπήκε στο σπίτι ο επίδοξος βιαστής ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Πριν 10 ώρες

Σε βίντεο καταγράφεται και η στιγμή που φτάνει η μητέρα και αντικρίζει τη φρίκη

Τραμπ στην Κατάσταση της Ένωσης: «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο»

Πριν 10 ώρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι προσέλκυσε επενδύσεις άνω των 18 τρισ. δολαρίων μέσα στο πρώτο έτος

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Χτες

Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.