E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Lockdown: Σήμερα κρίνονται πολλά για το σχέδιο εξόδου

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Lockdown: Σήμερα κρίνονται πολλά για το σχέδιο εξόδου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 27/11/2020 | 09:59

Η σημερινή μέρα κρίνει το αν οι ειδικοί θα δώσουν το “πράσινο” φως για να βγούμε από την καραντίνα. Πρόθεση της κυβέρνησης ένας “οδικός χάρτης” που θα εκτείνεται και μετά τα Χριστούγεννα. Το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού.

Η αναμενόμενη παράταση του lockdown για (τουλάχιστον) μία εβδομάδα ανακοινώθηκε επισήμως χθες, αλλά η σημερινή είναι μια κρίσιμη ημέρα για την αξιολόγηση των βημάτων που θ’ ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν, δηλαδή, επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις των προηγούμενων ημερών για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως, τότε θ’ αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται το σχέδιο «εξόδου» από τους περιορισμούς, το οποίο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα – πιθανότατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και έχουν περιγραφεί όλο αυτό το διάστημα, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει πως σ’ αυτή τη φάση δεν υπάρχουν ημερομηνίες. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει, άλλωστε, βαρύ σε συγκεκριμένες περιοχές – Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Λέσβος – ενώ τα κρούσματα αποκλιμακώνονται μεν, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι θα ανέμεναν κυβέρνηση και ειδικοί, με αποτέλεσμα η πίεση στο σύστημα υγείας να παραμένει μεγάλη.

Ο στόχος της κυβέρνησης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί πάντως η παρουσίαση ενός αναλυτικού «οδικού χάρτη» για την άρση των περιορισμών, ο οποίος πιθανότατα θα εκτείνεται πέραν της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και δίχως ν’ αποκλείεται ακόμη και το σενάριο του «ακορντεόν», αν αυτή είναι η εισήγηση των ειδικών, προκειμένου να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα η πίεση που θα δέχεται το σύστημα υγείας.

Ο στόχος, άλλωστε, παραμένει – όπως τόνισε και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας – από την άνοιξη του 2021, μετά το εμβόλιο για τον κορονοϊό, «να ανοίξει και πάλι μια νέα εποχή».

Τι θα γίνει με τα σχολεία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και τα σχολεία βρίσκονται στην πρώτη θέση της λίστας όσων θ’ ανοίξουν μετά το τέλος του lockdown, ο πρωθυπουργός προτίμησε χθες και γι’ αυτό να μην επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Σε διαδικτυακή συζήτησή του με μαθητές από τα Χανιά τόνισε ότι τα σχολεία θ’ ανοίξουν όταν το επιτρέψουν οι ειδικοί, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει σταδιακό άνοιγμα και να επαναλειτουργήσουν πρώτα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

«Την επόμενη εβδομάδα ίσως να έχουμε καλύτερες ειδήσεις», είπε χαρακτηριστικά στους μικρούς μαθητές, επισημαίνοντας ιδιαίτερα πως η ανάγκη να περιοριστεί η κυκλοφορία και ο συγχρωτισμός και όχι το επιδημιολογικό φορτίο στα σχολεία ήταν αυτή που υπαγόρευσε την απόφαση για τη διακοπή της λειτουργίας τους.

Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, οι διεθνείς εξελίξεις συνηγορούν στην επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ακόμη και ως τα τέλη του έτους. Τούτο, όμως, δεν αναιρεί το σχέδιο που υπάρχει για τον εμβολιασμό πρώτα των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων, όπερ σημαίνει πως, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το σύνολο του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο και πλήρως προστατευμένο το αργότερο έως τον Ιούνιο.

Μεγάλη συζήτηση θα προκαλέσει, βέβαια, το επόμενο διάστημα η στάση των πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό, καθώς σε τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό όσων δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο για τον κορονοϊό αγγίζει ακόμη και το 40%!

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ήδη ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν και να συμμετάσχουν σε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ούτως ώστε να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν. Μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική θωράκιση του πληθυσμού από τον κορονοϊό, η οποία θα επιτρέψει την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα δίχως αστερίσκους και περιορισμούς.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πατήσια: 70χρονος οδηγός επιτέθηκε με μαχαίρι σε 51χρονο διανομέα για την προτεραιότητα

Σήμερα

Στη συμβολή των οδών Νιρβάνα και Αχαρνών, δύο οδηγοί διαπληκτίστηκαν έντονα και μάλιστα, ο ένας έβγαλε και μαχαίρι

Ψηφιακή ένταξη ηλικιωμένων και ΑμεΑ: Τι προσφέρει το νέο πρόγραμμα και πώς να υποβάλετε αίτηση

Σήμερα

Το έργο, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, στοχεύει στην άρση του ψηφιακού αποκλεισμού

Κτηνοτρόφος στην Κρήτη έβαψε... κόκκινα τα πρόβατά του για να μην του τα κλέψουν

Σήμερα

Η εικόνα με τα κόκκινα πρόβατα δύσκολα περνά απαρατήρητη

Κυψέλη: Βίντεο με τον 64χρονο να δέρνει τη μητέρα των 25χρονων ΑμεΑ όταν τον έπιασε στα «πράσα»

Σήμερα

Το βίντεο προκαλεί αποτροπιασμό και σφίξιμο στο στομάχι, με την άτυχη γυναίκα, να έχει καταλάβει πλέον την νοσηρή δράση του 64χρονου και να παθαίνει σοκ μόλις συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί

Σκύρος: Διέγνωσαν πνευμονία σε 46χρονο και πέθανε από ανακοπή λίγη ώρα αργότερα

Σήμερα

Όπως καταγγέλλεται από τους συγγενείς του, η γιατρός φέρεται να μην ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον ασθενή, διέγνωσε πνευμονία και του έδωσε φάρμακα

Πυροβολισμοί κατά ανηλίκων στο Αίγιο – Τρία αδήλωτα όπλα και φόβοι για αντίποινα

Σήμερα

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν λάβει μέριμνα τόσο για το σπίτι του όσο και για την επιχείρησή του

Κυρανάκης: «Ας απειλούν όσο θέλουν οι ιδιοκτήτες ταξί, δεν εκβιάζομαι»

Σήμερα

Και επίθεση κατά Λυμπερόπουλου: «Εκφράζει τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό»

Συντάξιμη στο διπλάσιο η «μάχιμη πενταετία» για όλους τους ένστολους

Σήμερα

Ποιες υπηρεσίες αναγνωρίζονται, πόσο και πότε

Κυψέλη: Με κλειδιά μπήκε στο σπίτι ο επίδοξος βιαστής ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Σήμερα

Σε βίντεο καταγράφεται και η στιγμή που φτάνει η μητέρα και αντικρίζει τη φρίκη

Τραμπ στην Κατάσταση της Ένωσης: «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο»

Σήμερα

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι προσέλκυσε επενδύσεις άνω των 18 τρισ. δολαρίων μέσα στο πρώτο έτος

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.